Κυριακή, 26 Μαΐου 2019

ev media-logo

Ξεκίνησαν τα έργα επέκτασης του Νοσοκομείου

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εργασίες του έργου για την επέκταση του Νοσοκομείου Καρπενησίου άρχισαν. Το έργο χρηματοδοτείται με 2,1 εκατ. ευρώ απο Ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ. Την επίβλεψή του έχει η Τεχνική Υπηρεσία Ευρυτανίας. Αναμένεται να παραδοθεί σε 13 μήνες.

epektasi nosokomeiou erga11

Την περασμένη Τετάρτη 22 Αυγούστου, στη Λαμία, υπογράφηκε η σύμβαση του έργου μεταξύ του Περιφερειάρχη κ. Κλέαρχου Περγαντά και της αναδόχου εταιρείας "Λ. ΚΙΤΣΟΣ ΑΤΕ", η οποία αναδείχθηκε, ύστερα από διαγωνισμό, με 48% έκπτωση. Ο εργολάβος όμως έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες.

Με την επέκταση του Νοσοκομείου προβλέπεται να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες των διοικητικών και ιατρικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου, καθώς επίσης του φαρμακείου και λοιπών βοηθητικών και αποθηκευτικών χώρων.

Επίσης, προβλέπεται προσθήκη στο νότιο τμήμα του Νοσοκομείου, που θα περιλαμβάνει μηχανοστάσιο στο υπόγειο, επέκταση των χώρων των εργαστηρίων στο ισόγειο και επέκταση των χειρουργείων στον α΄ όροφο, με πρόβλεψη για την απομάκρυνση των μολυσματικών των χειρουργείων.

Το έργο για την κτηριακή επέκταση του Νοσοκομείου Καρπενησίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την μελέτη, σε 13 μήνες. Πρόκειται για την σημαντικότερη παρέμβαση που γίνεται στο νοσοκομείο τα τελευταία 10 χρόνια, με την οποία μάλιστα αναβαθμίζεται γενικά και το ίδιο, αλλά και οι υπηρεσίες υγείας στην Ευρυτανία.

Αποτελεί οξύμωρο σχήμα -όπως σημειώναμε και την περασμένη Τετάρτη- για την νέα Ελληνική πραγματικότητα. Με χρήματα της Ευρώπης χρηματοδοτούνται, χωρίς κανένα πρόβλημα, έργα εκατομμυρίων, την ίδια στιγμή που το Νοσοκομείο Καρπενησίου με δικά του χρηματα δεν έχει να καλύψει εφημερίες και να προμηθευτεί... γάζες και φιαλίδια για το μικροβιολογικό του εργαστήριο.

Το έργο πέρασε από πολλές συμπληγάδες και παραλίγο να ακυρωθεί, μετά από τραγικές και παράλληλα "ερασιτεχνικές" ελλείψεις, αλλά και από καθυστερήσεις στην μελέτη του έργου και στα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν το 2010. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Μάλιστα, εξαιτίας ελλείψεων στην μελέτη, το έργο είχε απορριφθεί τον χειμώνα του 2010 με υπογραφή της τότε Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας κας Κατερίνας Διαμαντοπούλου. Για το θέμα είχαν αναφερθεί σχετικά τα "Ευρυτανικά Νέα", επισημαίνοντας ότι είναι ένα έργο πνοής για τον τόπο και πως δεν πρέπει να χαθεί.

Έκτοτε οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του νομού, ξεκίνησαν έναν αγώνα δρόμου και τελικά, την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλαδας ανακοίνωσε πως ο Περιφερειάρχης, κ. Κλέαρχος Περγαντάς υπέγραψε την απόφαση ένταξης και την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ του έργου «Κτηριακές εγκαταστάσεις επέκτασης Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου», συνολικού προϋπολογισμού 2,1 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη έκπτωση

Καμία επιφύλαξη για την ομαλή έκβαση των εργασιών και την αρτιότητα κατασκευής του έργου, δεν εκφράζουν οι υπηρεσίες της Ευρυτανίας, παρά την μεγάλη, για οικοδομικό έργο, έκπτωση που προσέφερε η ανάδοχος εταιρεία "Λ. ΚΙΤΣΟΣ ΑΤΕ", η οποία εδρεύει στην Λαμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν τόσο την εταιρεία, όσο και έργα της που έχει κατασκευάσει στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, η εταιρεία θεωρείται ικανή να φέρει εις πέρας το μεγάλο αυτό έργο, παρά την κατά 50%, σχεδόν, μείωση του προϋπολογισμού.

Η πολιτική ηγεσία

Ως μια πολύ σημαντική και άκρως αναγκαία παρέμβαση για την Ευρυτανία, χαρακτηρίζει το έργο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως "... η υλοποίηση του έργου γίνονται από τις δικές μας υπηρεσίες και συγκεκριμένα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας.»

Επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Βασίλης Καραμπάς, σε παλαιότερες δηλώσεις του, σχετικά με την έκβαση του έργου, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του τόσο για τις ενέργειες της περιφέρειας, όσο και των Τεχνικών Υπηρεσιών του νομού

Σήμερα, μιλάμε για ένα από τα σημαντικότερα έργα που κατασκευάζονται στο νοσοκομείο τα τελευταία 10 χρόνια.

epektasi3

epektasi4

Ποια έργα θα κατασκευαστούν

Στους υπάρχοντες χώρους του Νοσοκομείου Καρπενησίου, θα προστεθεί πτέρυγα δύο ορόφων και υπογείου που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες στέγασης των διοικητικών υπηρεσιών και των γιατρών, καθώς και το φαρμακείο, τους αποθηκευτικούς και βοηθητικούς χώρους του νοσοκομείου.

Στο νότιο τμήμα του νοσοκομείου, στο υπόγειο, θα κατασκευαστεί μηχανοστάσιο, ενώ στο ισόγειο θα επεκταθούν οι χώροι των εργαστηρίων.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόβλεψη που υπάρχει για επέκταση των -ασφαλώς απαραίτητων- χειρουργείων στον Α΄ όροφο, η οποία θα περιλαμβάνει και την απομάκρυνση των μολυσματικών των χειρουργείων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της επέκτασης του νοσοκομείου, οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 13 μήνες, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας, στην πόλη του Καρπενησίου.