Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Η γραφειοκρατία και τα... μικροέξοδα της νομαρχίας

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η γραφειοκρατία που επικρατεί στις υπηρεσίες του κράτους για την απόδοση ακόμη και 1 ευρώ... “σπάει κόκκαλα”. Πάνω από 6,5 δις χρωστάει το κράτος σε χιλιάδες προμηθευτές, εργολάβους κ.λπ. Η καθημερινότητα στις υπηρεσίες όμως δεν σταματά

nomarxia ktirio

Καθημερινά εκδίδονται για τις λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων υπηρεσιών δεκάδες αποφάσεις για την διάθεση χρημάτων απο τον κρατικό προϋπολογισμό, για την προμήθεια διαφόρων ειδών απαραίτητων για την λειτουργία τους

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, οι δαπάνες που καθημερινά απαιτούνται να εγκριθούν είναι δεκάδες. Από την αγορά μελανιού για τους εκτυπωτές, την πληρωμή των τηλεφώνων, την αγορά ειδών καθαριότητας, μέχρι και συνδρομές σε περιοδικά και άλλες δεκάδες μικρές προμήθειες.

Οι δαπάνες αυτές, πρώτα πρέπει να εγκριθούν από τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Βασίλη Καραμπά. Στην συνέχεια να εγκριθούν από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που συνεδριάζει στη Λαμία και τέλος να εκδοθεί το σχετικό ένταλμα να ελεγχθούν από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου Ευρυτανίας και να πληρωθούν στον προμηθευτή.

Επιλέξαμε μια πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που συνεδρίασε στην Λαμία, περίπου ένα μήνα πριν, στις 18 Αυγούστου και καταγράψαμε το θέμα 22 που αφορούσε στην "έγκριση δαπανών της ΠΕ Ευρυτανίας".

Μετά από διαλογική συζήτηση η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα και ενέκρινε με την απόφασή της που έλαβε τον αριθμό 798/2012, τα παρακάτω:

Τη διάθεση ποσού 1.220 ευρώ με ΦΠΑ για την προμήθεια λιπαντικών και λοιπών ειδών οχημάτων και μηχανημάτων, τη διάθεση ποσού 100 ευρώ με ΦΠΑ για την ετήσια 2012 συνδρομή του Επιστημονικού Περιοδικού της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, τη διάθεση ποσού 89 ευρώ με ΦΠΑ για την προμήθεια εκτυπωτικών μελανιών. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Επίσης, τη διάθεση ποσού 6.115 ευρώ με ΦΠΑ για την προμήθεια ειδών συντήρησης και επισκευής οχημάτων και ακόμη τη διάθεση ποσού 6.710 ευρώ με ΦΠΑ για την προμήθεια ανταλλακτικών και λοιπού εξοπλισμού και επισκευής οχημάτων και μηχανημάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ευρυτανίας.

Ακόμη, τη διάθεση ποσού 529 ευρώ με ΦΠΑ για την προμήθεια επίπλου για τις ανάγκες του γραφείου του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ευρυτανίας, τη διάθεση ποσού 520 ευρώ με ΦΠΑ για την προμήθεια ειδών ελαιοχρωματισμού για το βάψιμο γραφείων του κεντρικού καταστήματος της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας

Τέλος, τη διάθεση ποσού 93 ευρώ με ΦΠΑ για την προμήθεια εκτυπωτή για τις ανάγκες του τμήματος λογιστικής και τη διάθεση ποσού 300 ευρώ με ΦΠΑ για την προμήθεια ειδών καθαριότητας για τις ανάγκες του κεντρικού καταστήματος της Π.Ε. Ευρυτανίας και τέλος την διάθεση ποσού 90 ευρώ με ΦΠΑ για την εκτέλεση εργασιών εγκατάστασης τηλεπικοινωνιακού δικτύου.

Η γραφειοκρατία
Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για τις λειτουργικές δαπάνες της Ευρυτανίας, όπως και για τους υπόλοιπους νομούς, λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίασή της. Παρόμοιες αποφάσεις λαμβάνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα και από τους δήμους του νομού.

Είναι δε χαρακτηριστική η γραφειοκρατική διαδικασία που ακολουθείται ώστε να εγκριθεί ακόμη και ένα 1 ευρώ δαπάνης. Την ίδια στιγμή δεκάδες τιμολόγια προμηθευτών αραχνιάζουν στις υπηρεσίες -και δεν αφορά την ΠΕ Ευρυτανίας-  οι οποίοι περιμένουν να πληρωθούν ακόμη και μήνες. Κάποιοι προσφεύγουν και στην δικαιοσύνη.       


Έγκριση πληρωμής έργων και υπαλλήλων STAGE

Εξάλλου, στην Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε στα γραφεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία, την περασμένη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012, στις 9.00 το πρωί, εγκρίθηκαν οι δαπάνες για την πληρωμή υπαλλήλων της Π.Ε Ευρυτανίας που είχαν προσληφθεί μέσω του προγράμματος STAGE, καθώς για την πληρωμή τριών έργων στον νομό Ευρυτανίας, συνολικού προϋπολογισμού 80.331 ευρώ.

11.000 για υπαλλήλους STAGE
Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση δαπάνης συνολικού ποσού 11.000 ευρώ για την πληρωμή των τεσσάρων απασχολούμενων με ασφαλιστικά μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, για το διάστημα από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2012.

Να θυμίσουμε ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είχαν προσληφθεί ως απασχολούμενοι στην Π.Ε Ευρυτανίας μέσω προγραμμάτων STAGE, των οποίων η σύμβαση έληξε, αλλά παρότι συμφώνα με την κείμενη νομοθεσία απαγορεύεται να επαναπροσληφθούν τα ιδία άτομα σε άλλα προγράμματα STAGE, εντούτοις οι προηγούμενες διοικήσεις προχώρησαν σε προσλήψεις των ίδιων ατόμων σε ανάλογα προγράμματα.

Μάλιστα, ο περιφερειακός σύμβουλος Φθιώτιδας κ. Αναστάσιος Χρονάς επεσήμανε ότι αναμένεται να ερευνηθεί σύντομα το ζήτημα των απασχολούμενων με το συγκεκριμένο καθεστώς.

…και 80.331 ευρώ για έργα
Παράλληλα, η επιτροπή ενέκρινε τις δαπάνες για την πληρωμή τριών έργων στον νομό Ευρυτανίας, τα οποία συνολικά θα κοστίσουν περί τα 80.331 ευρώ.

Με 50.000 ευρώ θα πληρωθεί ο ανάδοχος του έργου Γ. Χειμάρας-Α. Χονδρογιάννης Ο.Ε. για την «Αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου Καρπενησίου», ενώ ποσό της τάξης των 14.956,80 ευρώ θα λάβει ο ανάδοχος του έργου «Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και συντήρηση οδικού δικτύου Ευρυτανίας», κ. Ιωάν. Υφαντής. Τέλος, για την «Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και συντήρηση οδικού δικτύου», εγκρίθηκε η δαπάνη ποσού 15.375 ευρώ στον ανάδοχο Λάμπρο Φλωράκη και ΣΙΑ Ο.Ε.