Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Ο απολογισμός από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ευρυτανία

 

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατακλυσμός και χαλάζι στα Άγραφα και …ποτάμια στο Καρπενήσι

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της εβδομάδας προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε όλο το οδικό δίκτυο του πρώην δήμου Αγράφων, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν χωριά για ώρες, εξαιτίας των ρεμάτων που υπερχείλησαν στους χωματόδρομους, διαβρώνοντας το οδόστρωμα και καθιστώντας όλο το οδικό δίκτυο άχρηστο

kataklismos agrafa_arxeio 

Έκλεισαν οι δρόμοι από έντονη χαλαζόπτωση στα Άγραφα

Για δύο μερόνυχτα, οι άνθρωποι του δήμου Αγράφων έδιναν μάχη χρησιμοποιώντας όλα τα μηχανήματα του δήμου, ενώ μισθώθηκαν και ιδιωτικά. Σημαντική ήταν και η συμβολή της Π.Ε Ευρυτανίας, η οποία επίσης διέθεσε μηχανήματα τόσο της υπηρεσίας, όσο και ιδιωτικά, ώστε να δώσουν σύντομα πρόσβαση στα χωριά του πρώην δήμου Αγράφων

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή χαρακτηρίζονται από τους ντόπιους ως πρωτοφανή. Παρότι και στην υπόλοιπη Ευρυτανία τα φαινόμενα ήταν έντονα, στα χωριά των Αγράφων προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε όλο το οδικό δίκτυο και από το φαινόμενο της έντονης χαλαζόπτωσης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγράφων κ. Δημήτρη Τάτση, έκλεισαν όλοι οι δρόμοι στα και κυρίως ο κεντρικός οδικός άξονας, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και αρκετοί κτηνοτρόφοι με τα ζώα τους στα βουνά.

Ο αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Θύμιος Μιχόπουλος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην “πρώτη γραμμή” διαθέτοντας όλα τα μηχανήματα του δήμου στην προσπάθεια να αποκατασταθεί η πρόσβαση στα χωριά.

Ζημιά σε μηχάνημα
Ωστόσο δεν έλειψαν και τα απρόβλεπτα προβλήματα. Το Σάββατο στις 8 το βράδυ, στην θέση Παλιοκαρυά, χάλασε ένα μηχάνημα (τσάπα) του δήμου. Έτσι οι χειριστές, μαζί με τον αντιδήμαρχο και εθελοντές επεχείρησαν να επισκευάσουν το μηχάνημα, ώστε να συνεχίσουν τον καθαρισμό των δρόμων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Τάτση, τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε όλο το οδικό δίκτυο του νέου δήμου Αγράφων και ειδικότεροα στους πρώην δήμους Ασπροποτάμου και Απεραντίων, όπου εκεί χρειάστηκε υπερπροσπάθεια ώστε να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Από την πρωτοφανή κακοκαιρία προκλήθηκαν και δεκάδες κατολισθήσεις. Οι δρόμοι γέμισαν με τεράστιους όγκους λάσπης, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα στα διερχόμενα αυτοκίνητα, ενώ αυξημένη ήταν η ολισθηρότητα των δρόμων. Πάντως δεν έχουν αναφερθεί κάποια ατυχήματα.

Εξάλλου, σημαντικές είναι και οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή. Ειδικότερα σε απομακρυσμένους οικισμούς των Αγράφων, εκεί όπου η ύδρευση φτάνει με εξωτερικές σωληνώσεις, έχουν παρατηρηθεί προβλήματα διακοπής της υδροδότησης.

Απογοητευμένος δηλώνει ο δήμαρχος Αγράφων κ. Δημήτρης Τάτσης. "Τα προβλήματα από την κακοκαιρία στα Άγραφα είναι διαρκή", δηλώνει. Απευθύνει  παράλληλα έκκληση προς την πολιτεία να σκύψει πάνω από τα υπαρκτά προβλήματα της περιοχής και να αυξήσει τα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών. "Στα Άγραφα έχουμε 9 μήνες κακοκαιρία" προσθέτει.


Δρόμοι - ποτάμια... και στο Καρπενήσι

kataklismos karpenisi

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της εβδομάδας, έπληξαν και το Καρπενήσι. Στα νότια της πόλης τα νερά ξεχύθηκαν  στους δρόμους σαν ποτάμια, προκαλώντας πολλά προβλήματα στους κατοίκους.

Στην νότια πλευρά της πόλης, στην περιοχή που ονομάζεται “Μπουμπουρέικα”, κάτω από το 4ο Δημοτικό Σχολείο ζει ένας άλλος κόσμος. Κατώτερος.

Κάτοικοι της περιοχής επικοινώνησαν με τα “Ευρυτανικά Νέα” και εξέφρασαν την δυσφορία τους για την αδιαφορία του δήμου Καρπενησίου.

Αν και πολλές φορές έχουν απευθυνθεί στους αρμόδιους, ωστόσο καταγγέλλουν πως κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν ακόμη και σπίτια κάθε φορά που βρέχει έντονα.

Το φωτογραφικό στιγμιότυπο από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Ο δήμος έχει χρέος να εκπονήσει αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.