Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Με κάθε λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη

Μέχρι το 1955 δεν υπήρχε επίσημα καθιερωμένη θρησκευτική εορτή. Ο κάθε Ναός της πόλης γιόρταζε και πανηγύριζε την ήμερα της μνήμης του Αγίου Νικολάου χωρίς καμία άλλη ιδιαιτερότητα

poliouxos 2

Η λιτά στολισμένη εικόνα του Αγίου Νικολάου, όπως αρμόζει άλλωστε σε ένα μικρό σε ηλικία, αλλά, μεγάλο, στην ψυχή παιδί


 

Το 1955 όμως ο Δήμος και η Εκκλησία απευθύνθηκαν, με πρωτοπόρο τον Εφημέριο της Παναγίας και Αρχιερατικό Επίτροπο της περιοχής Αρχιμανδρίτη Κων. Παπανικολάου, στο Αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την καθιέρωση ως Τοπικής Θρησκευτικής Εορτής, την Εορτή του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη την 23η Σεπτεμβρίου.  Το Υπουργείο δέχθηκε το αίτημα και την 27/5/1955 υπογράφηκε το σχετικό Βασιλικό Διάταγμα «Περί αναγνωρίσεως ως μονίμου τοπικής Θρησκευτικής Τελετής του Νεομάρτυρος Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτου» (ΦΕΚ 151 τ. Α' 15-6-1955). 

Από τότε καθιερώθηκε ή 23η Σεπτεμβρίου ως ημέρα τοπικής αργίας και πανηγυρισμού.

Σύμφωνα με την παράδοση
Ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Καρπενήσι χτίστηκε γύρω στα 1920. Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 1656 μ. Χ και η παράδοση αναφέρει ότι σπίτι του ήταν εκεί που είναι σήμερα το εκκλησάκι προς τιμήν του. Οι γονείς του αν και φτωχοί, ήταν ωστόσο φιλόΘεοι και ευσεβείς. Όταν ο Νικόλαος έφτασε περίπου στα 15 του χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει τον πατέρα του στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος είχε ήδη ανοίξει δικό του μπακάλικο και έτρεφε από εκεί την οικογένειά του. Καθότι πανέξυπνο το μικρό Ρωμιόπουλο, ο πατέρας του, προκειμένου να μπορεί να συνεννοηθεί άπταιστα με τους κατοίκους και τους υπόλοιπους εμπόρους, αποφάσισε να απευθυνθεί σε έναν «φίλο» του Τούρκο κουρέα, για να μάθει να διαβάζει την Τουρκική διάλεκτο.

Ο μικρός Νικόλαος ήταν αξιοθαύμαστος για την σπιρτάδα του και δεν άργησε ο θαυμασμός του Τούρκου προς το παιδί να μετατραπεί γρήγορα σε ζήλεια. Έτσι, προτεραιότητά του μετά από λίγο καιρό ήταν όχι να μορφώσει το παιδί αλλά να το τουρκέψει. Σε συνεννόηση λοιπόν με τους γενίτσαρους, έγραψαν ένα χαρτί και το έδωσαν στον Νικόλαο να το διαβάσει μπροστά σε άλλους Τούρκους. Το χαρτί αυτό ήταν το «σαλαβάτι» η ομολογία δηλαδή της Μωαμεθανικής πίστης. Κάτι σαν το δικό μας Σύμβολο της Πίστης. Όταν ο Νικόλαος τελείωσε την ανάγνωση οι Τούρκοι άρχισαν να ζητωκραυγάζουν: «Έγινες Τούρκος Νικόλαε, γιατί διάβασες την ομολογία της πίστεως μας».

poliouxos 3

Το νεαρό παιδί όταν κατάλαβε το τέχνασμα των Τούρκων, φώναζε δυνατά: «Είμαι Χριστιανός και οφείλω να διαβάσω ότι μάθημα μου δώσει ο δάσκαλος μου». Οι Τούρκοι τότε άρπαξαν από τον θυμό τους τον Νικόλαο και τον έσυραν στον Καϊμακάμη (άρχοντα), ο οποίος μη δίνοντας σημασία  στην απολογία Του, ήθελε να εκτουρκίσει τον μικρό Νικόλαο με κάθε τρόπο. Του προσέφερε αξιώματα, δόξα, χρήματα και ό,τι άλλο μπορεί ανθρώπινος νους να φανταστεί. Απτόητος ο Άγιος απαντά: "Εγώ είμαι Χριστιανός και τον Χριστό μου μόνον πιστεύω ως Θεό αληθινό. Οι τιμές και τα αξιώματα δεν μου χρειάζονται. Εγώ τον Χριστό μου δεν τον αρνούμαι". Ακούγοντας αυτά τα λόγια οι Τούρκοι αξιωματούχοι φυλάκισαν, κρέμασαν και βασάνισαν τον μικρό Νικόλαο για 65 μέρες τουλάχιστον.

Τελικά μετά τα τελευταία λόγια το Αγίου: "Χριστιανός είμαι και Χριστιανός θέλω να αποθάνω. Γιατί αργείτε και δεν με θανατώνετε όσον γίνεται γρηγορότερα;", ο Καϊμακάμης έδωσε εντολή το μικρό ρωμιόπουλο να αποκεφαλιστεί. Δευτέρα ήταν όταν ο  Άγιος όλος χαρά θα μαρτυρούσε για το Χριστό του. Δεν δείλιασε καθόλου μπροστά στον θάνατο, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Βάδιζε σαν να πήγαινε σε γάμο και το πρόσωπό του άστραφτε. Το κούτσουρο στήθηκε. Ο τζελάτης (ο δήμιος) Τον γονάτισε και αποκεφάλισε Τον Άγιο έξω από το μαγαζί του πατέρα του. Οι χριστιανοί αγόρασαν ακριβά το νεανικό σώμα και το έθαψαν στο μοναστήρι της Παναγίας στο νησί της Χάλκης. Η ιερή κάρα του Αγίου βρίσκεται τώρα στη Μονή Ξηροποτάμου στο Άγιο Όρος, ενώ Τμήματα των Αγίων Λειψάνων του Μάρτυρα βρίσκονται στα παρακάτω μοναστήρια: Γρηγορίου στο Άγιο Όρος, Προυσού και Τατάρνας στο νομό Ευρυτανίας.

Αν σκαλίσεις λίγο το χώμα της Κωνσταντινουπόλεως θα αναβλύσει αίμα νεομαρτύρων. Ο Κεράτιος και ο Βόσπορος φαίνονται γαλάζιοι, αλλά δεν είναι. Είναι κόκκινοι απ' τα αίματα αυτών που ομολόγησαν τον Χριστό κάτω απ' το ρουθούνι του Σουλτάνου. Αναζητούμε και ψάχνουμε να βρούμε πρότυπα για να παιδαγωγήσουμε τη νέα γενεά. Ποιά καλύτερα πρότυπα μπορούμε να έχουμε, για να προβάλουμε στα μάτια των νέων μας από τον Νικόλαο τον Καρπενησιώτη, που τα έδωσε όλα για όλα για την πίστη του και για την πατρίδα του, χωρίς να λογαριάζει αξιώματα, πλούτη και χρήματα; Υπολόγιζε μόνο στον πλούτο της ψυχής και στο αξίωμα να ναι κοντά στον Ιησού Χριστό. Και εκεί είναι που νιώθει ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου.   

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις
Παραμονή της γιορτής του Αγίου, στις 7.00 το απόγευμα εψάλλη πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του μητροπολίτη Καρπενησίου κκ. Νικολάου στο Παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη, παρουσία πλήθους λάου και ιερέων.

poliouxos 1

Ανήμερα της εορτής του Νεομάρτυρα, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Καρπενήσι, παρουσία σύσσωμου του Αρχιερατικού κλήρου της πόλης και της πολιτικής ηγεσίας του νομού.

Συγκεκριμένα, στην λειτουργία και στην περιφορά της εικόνας και των λειψάνων του Αγίου στους δόμους της πόλης το «παρών» έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Βασίλης Καραμπάς, ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ταξιάρχης Σκλαπάνης, ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Σουλιώτης, ο Ταξίαρχος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Νίκος Στασινός και ο υποδιευθυντής Α’ κ. Παναγιώτης Παπαρούπας.