Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

Αυξάνονται οι επίδοξοι… Ιντιάνα Τζόουνς! Σε ποιες περιοχές της Ευρυτανίας ψάχνουν για θησαυρό οι χρυσοθήρες

Διαστάσεις "επιδημίας" φαίνεται πως παίρνει η αναζήτηση του… κρυμμένου θησαυρού σε διάφορες περιοχές της Ευρυτανίας. Έχουν εκδοθεί ήδη δύο άδειες για να ξεκινήσουν οι εκσκαφές και εκκρεμούν ακόμα δύο.

thisavros lires11


 

Κωδικοποιημένοι χάρτες, μυστηριώδη σύμβολα, αφηγήσεις γερόντων και θρύλοι που χάνονται στα βάθη των χρόνων…Στοιχεία που αναμφίβολα εξάπτουν τη φαντασία αρκετών και συνθέτουν το σκηνικό για το κυνήγι του χαμένου θησαυρού που, απ’ ότι φαίνεται, εν μέσω οικονομικής κρίσης, γνωρίζει άνθηση -και- στην Ευρυτανία.

Έχουν εκδοθεί ήδη δύο άδειες

Όπως έγραψαν ήδη την περασμένη εβδομάδα τα «Ευρυτανικά Νέα» (αρ. φυλ. 514/19-09-12), στο δημοτικό συμβούλιο της Μακρακώμης, την περασμένη Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη, αποφασίστηκε η χορήγηση άδειας διενέργειας εκσκαφής για την ανεύρεση θησαυρού στη θέση Αη Λιας, στο δημοτικό δάσος Μουντζουράκη, κοντά στα σύνορα με την Ευρυτανία, εκεί όπου θρυλείται πως κρύβεται μια αμύθητη περιουσία…

Τώρα, σειρά παίρνουν τα δικά μας βουνά, στα σπλάχνα των οποίων ορισμένοι βεβαιώνουν -μετά περισσής σιγουριάς- πως «αναπαύονται» θησαυροί ανεκτίμητης αξίας…

Με πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, την οποία υπογράφει η κα Καλλιόπη Γερακούδη, χορηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες άδεια σε Ευρυτάνα συμπολίτη μας, κάτοικο Καρπενησίου, για να αρχίσει την εκσκαφή προς αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού σε δημόσια έκταση δασικού χαρακτήρα στο Νεραϊδοβούνι, το οποίο εκτείνεται πάνω από το χωριό Άγιος Νικόλαος, στα ανατολικά της Μυρίκης.

Εκεί, εκτός από τους θρύλους και τις δοξασίες που θέλουν το βουνό να κατοικείται από νεράιδες και μυθικά πλάσματα, (εξ’ ου και η ονομασία «Νεραιδοβούνι»), κάποιοι πιστεύουν πως φιλοξενεί έναν αμύθητο θησαυρό, λίρες και χρυσαφικά που φαίνεται να είναι θαμμένα από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Στην έρευνα ανασκαφής έχει ήδη οριστεί επιτροπή για την παρακολούθηση και εποπτεία των εργασιών έρευνας, συγκροτούμενη από τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ευρυτανίας, τον προϊστάμενο της ΔΟΥ Καρπενησίου, τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καρπενησίου, τον υπάλληλο της ΙΔ’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Εμμανουήλ Καλαμάτα και τον αρμόδιο υπάλληλο του Δασαρχείου Καρπενησίου.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας κ. Ηλία Κούτσικο, έχουν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ενώ στην περίπτωση κατά την οποία βρεθεί τελικά ο θησαυρός, το κράτος θα λάβει το 50% της αξίας του, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Βάσει της απόφασης, οι εργασίες ανασκαφής θα πραγματοποιηθούν εντός των ημερομηνιών που θα καθορισθούν από την Κτηματική Υπηρεσία Ευρυτανίας, ενώ θα ξεκινούν από τις 9.00 το πρωί και θα τελειώνουν στις 2.00 το μεσημέρι.

Κατά την εργασία για την ανεύρεση του θησαυρού απαγορεύεται η χρήση εκρηκτικών υλών (ισχυρών), ειδάλλως η σχετική άδεια που χορηγείται μπορεί να ανακληθεί, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Δεν αποκλείεται ωστόσο η χρήση ερευνητικού μηχανήματος.

Η δαπάνη της ανασκαφής θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον καταδείκτη, ο οποίος επίσης οφείλει να αποκαταστήσει τυχόν ζημιές που προκληθούν σε ιδιοκτησίες τρίτων.

Εάν το ένστικτο ή οι… πληροφορίες του επίδοξου χρυσοθήρα αποδειχθούν αληθείς και βρεθεί ο κρυμμένος θησαυρός, τότε θα περιγραφεί με λεπτομέρεια και θα καταμετρηθεί από την Επιτροπή και τον ίδιο.

Αμέσως μετά ο θησαυρός θα κατατεθεί στο πλησιέστερο υποκατάστημα της Τράπεζας Ελλάδος, με τη μεταφορά να γίνεται συνοδεία αστυνομικής δύναμης.

Στην περίπτωση δε ανεύρεσης αρχαιοτήτων, οι εργασίες θα διακοπούν αμέσως, και θα συνεχιστούν μόνο εφόσον το επιτρέψουν τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας.

Τα οδοιπορικά έξοδα των μελών της επιτροπής και τα έξοδα επαναφοράς του χώρου στην αρχική κατάσταση βαρύνουν τον καταδείκτη, ο οποίος κατέθεσε για τον σκοπό αυτό το ποσό των 500 ευρώ σε γραμμάτιο σύστασης παρακαταθήκης.

Μετά το τέλος της έρευνας-εργασιών, οφείλει επίσης να αποκαταστήσει πλήρως τον χώρο της ανασκαφής σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας του Δασαρχείου Καρπενησίου.

Κάθε παρέκκλιση από τους όρους της απόφασης αυτής συνεπάγεται αφαίρεση της αδείας και την τιμωρία του παραβάτη, προσθέτει η απόφαση.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η σχετική εργασία εντός των ημερομηνιών που θα καθορισθούν από την Κτηματική Υπηρεσία Ευρυτανίας, μπορεί να εκδοθεί συμπληρωματική απόφαση και μόνο ως προς τον χρόνο παράτασης της ανασκαφής ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου.

…και εκκρεμούν ακόμη δύο

Παράλληλα, ένας ακόμη κάτοικος του Καρπενησίου περιμένει το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να ξεκινήσει το… σκάψιμο σε περιοχή της Ανατολικής Φραγκίστας, με στόχο -τι άλλο;- έναν ακόμη… περιβόητο θησαυρό.

Την ίδια στιγμή, μια ομάδα επίδοξων χρυσοθήρων από το Αγρίνιο αναζητά το δικό της… Ελ Ντοράντο σε τοποθεσία που βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλεσμένο, εκεί όπου παλαιότερα είχε αναζητήσει επίσης την τύχη της, ανεπιτυχώς όπως αποδείχθηκε, μια παρέα από την Καρδίτσα. Η χορήγηση της άδειας για έρευνα και ανασκαφή εκκρεμεί.