Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Πέστροφα Ευρυτανίας. Πάνω από 300.000 ευρώ οι νέες εγκαταστάσεις

 

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με γοργό ρυθμό συνεχίζουν οι ιδιώτες επιχειρηματίες τις εργασίες με την βελτίωση και επέκταση των δεξαμενών, καθώς και όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων στον πεστροφογεννητικό σταθμό στον Γαύρο, με στόχο να ξεκινήσει η λειτουργία του αρχές του 2013

pestrofogennitikos518

Σε εποχές κρίσης, κάποιοι Ευρυτάνες αποφάσισαν να επενδύσουν στον τόπο τους. Οι γνωστοί επιχειρηματίες Θανάσης Μπακατσιάς και Γιώργος Παναγιωτόπουλος, (Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - Ι. ΜΠΑΚΑΤΣΙΑΣ Ο.Ε.), μόνιμοι κάτοικοι Ποταμιάς, αποφάνθηκαν να επενδύσουν σε μια επιχείρηση, η οποία θα αποφέρει κέρδη για τον δήμο Καρπενησίου, αλλά και φήμη για την Ευρυτανία

Ο πεστροφογεννητικός σταθμός Γαύρου αράχνιαζε εγκαταλελειμμένος για περισσότερα από 15 χρόνια. Αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο, παραχωρημένο από το Δασαρχείο Καρπενησίου, της χρεωκοπημένης, πλέον, αναπτυξιακής εταιρείας "ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε.", μέχρι το 2004, όταν και επανήλθε στην δικαιοδοσία του δασαρχείου.

Η νέα δημοτική αρχή του δήμου Καρπενησίου, ζήτησε τον πεστροφογεννητικό σταθμό για εκμετάλλευση και ήδη στις 9 Μαρτίου 2011, απέστειλε εγγράφως σχετικό αίτημα (αρ.6651/9-3-2011) στο Δασαρχείο Καρπενησίου.

Άμεσα οι δασικές αρχές και μετά από την απαραίτητη αλληλογραφία του δασαρχείου και τη Διεύθυνση Δασών με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την υπουργική απόφαση υπ. αριθμ. 219115/1705/3-8-2011 του τότε Υπουργού, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο σταθμός πέστροφας παραχωρήθηκε στο δήμο Καρπενησίου.

Επόμενο βήμα ήταν η μεταβίβασή του σε ιδιώτες. Μετά από προκήρυξη διαγωνισμού, που διεξήχθη τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011 και συμμετείχαν 4 ιδιώτες επενδυτές, ανάδοχος αναδείχθηκε τελικά η εταιρεία “Γ. Παναγιωτόπουλος - Ι. Μπακατσιάς Ο.Ε”, με μηνιαίο μίσθωμα 1.410 ευρώ.

Η διάρκεια της μίσθωσης είναι για 25 χρόνια, ενώ προκειμένου να ολοκληρωθούν τα απαραίτητων έργα, δόθηκε 6μηνη παράταση καταβολής των ενοικίων, από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, η οποία πραγματοποιήθηκε στα μέσα καλοκαιριού.

Οι νέες εργασίες
Περισσότερες από 300.000 ευρώ έχουν επενδυθεί μέχρι στιγμής από τους δύο νέους ιδιοκτήτες, για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, τόσο των κτηριακών, όσο και των δεξαμενών, την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και την γενική αναβάθμιση των υποδομών νερού και αποχέτευσης.

Στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις του σταθμού, οι οποίες έχουν έκταση 6,5 στρέμματα, έχουν προβλεφτεί κτήρια για την εκκόλαψη του γόνου πέστροφας, ενώ πρόκειται να παράγουν την κλασσική ποταμίσια πέστροφα, η οποία είναι και η πιο περιζήτητη. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Στα σχέδια προώθησης των προϊόντων, έχει κατασκευαστεί και ένα “υπαίθριο δοκιμαστήριο” πέστροφας, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν επί τόπου να γεύονται το ψάρι, το οποίο θα προσφέρεται δωρεάν μαζί με συνταγές μαγειρικής.

Επιπλέον, στόχος των νέων επιχειρηματιών είναι ο σταθμός να αποτελεί τόσο πόλος έλξης για τους ντόπιους και τους επισκέπτες, όσο και τόπος περιήγησης για μαθητές κ.λπ. Το ενδιαφέρον είναι πως εκτός από τις εγκαταστάσεις που θα είναι ανοιχτές στο κοινό, έχει διαμορφωθεί επίσης μια μεγάλη δεξαμενή στην οποία, οι επισκέπτες, θα μπορούν μόνοι τους να ψαρεύουν τα ψάρια που θα αγοράζουν.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, άμεσος στόχος τους είναι η παραγωγή να ξεπερνάει τους 50 τόνους ετησίως. Στους μελλοντικούς τους στόχους είναι και η επέκταση των παρεχόμενων προϊόντων με νέα είδη ιχθυοτροφείου.

Αποτελεί δε στοίχημα για τους νέους φιλόδοξους ιδιοκτήτες, η πώληση των ειδών σε όλη την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό πρόκειται να υπάρξει καθετοποιημένη μονάδα συσκευασίας των προϊόντων για μεταπώληση.

Η αδειοδότηση
Στην όλη την προσπάθεια της επένδυσης, προβληματίζει το γεγονός ότι η έκδοση της άδειας λειτουργίας του ιχθυοτροφείου “μπλέχτηκε” στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη άδεια λειτουργίας, διότι ούτε οι τοπικές υπηρεσίες γνωρίζουν ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας που τις εκδίδει. Ο φάκελος πάντως που απαιτείται να συμπληρωθεί, ξεπερνά κάθε φαντασία.

Είναι δε χαρακτηριστική η πρόθεση του δήμου Καρπενησίου, όταν ακόμη οι δύο νέοι επιχειρηματίες ανέλαβαν την υλοποίηση της επένδυσης, στο να συμβάλει με κάθε τρόπο και να παρέχει κάθε βοήθεια, ώστε η άδεια λειτουργίας να εκδοθεί στα χρονικά περιθώρια που απαιτούνται.

Να θυμίσουμε ότι ο σταθμός πέστροφας στον Γαύρο, ενοικιάστηκε για 25 χρόνια με 1.410 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα, ενώ παράλληλα προβλέπονται τουλάχιστον 2 νέες θέσεις εργασίας, πέραν αυτών των επιχειρηματιών, οι οποίοι θα εργάζονται στον σταθμό.

Η εγκατάλειψη
Πεστροφογεννητικός σταθμός στο Γαύρο. Άλλη μια "αμαρτία" της “ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε.”

Το ιχθυοτροφείο στο Γαύρο εκμεταλλευόταν η αναπτυξιακή εταιρεία "ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε" μέχρι την κατάρρευσή της. Ο πεστροφογεννητικός σταθμός λειτουργούσε από την εταιρεία στα χρόνια της ακμής της και αποτελούσε ένα από τα δυνατά οικονομικά της αντικείμενα.

Μετά την οικονομική καταστροφή της "ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε" ο σταθμός εγκαταλείφθηκε, αφού προηγουμένως αφέθηκε να καταστραφεί γόνος πέστροφας, αξίας τότε πάνω από 60 εκατ. δρχ., σύμφωνα και με καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων. Είναι, δε, γνωστές οι προσπάθειες που έκανε τότε η νομαρχία να αναζωογονήσει τον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας- μέχρι και σε ιδιώτες επιχειρήθηκε να πωληθεί- αλλά εις μάτην.

Εντωμεταξύ, τον Ιούλιο του 2004 η σύμβαση της εταιρείας με το Δασαρχείο που είχε παραχωρήσει το ακίνητο έληξε, χωρίς φυσικά να ανανεωθεί ποτέ, με αποτέλεσμα να χάσει από την περιουσία της η εταιρεία και τις κτηριακές εγκαταστάσεις που ήταν στο ξένο πια οικόπεδο.

... και η “παγίδα”
Όπως σημειώνουμε και προηγουμένως, ο σταθμός πέρασε στα χέρια του δήμου Καρπενησίου το 2011, μετά από απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ωστόσο, όπως έγραψαν τα “Ευρυτανικά Νέα” (Αρ. φυλ. 461/14-9-11) υπάρχει ένα "σκοτεινό σημείο" στην υπουργική απόφαση παραχώρησης υπ. αριθμ. 219115/1705/3-8-2011, την οποία υπογράφει ο τότε υπουργός.

Στην παράγραφο 4 αναφέρει: "Εάν σε διάστημα ενός(1) έτους ο Δήμος δεν προβεί στην επαναλειτουργία του σταθμού, η παραχώρησή του παύει να ισχύει χωρίς άλλη διατύπωση". Η παράγραφος αυτή χρειάζεται μεγάλη προσοχή διότι το χρονικό περιθώριο του ενός έτους έχει ήδη παρέλθει και ο σταθμός ακόμη δεν έχει λειτουργήσει.