Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Θερμαινόμενα... πεζοδρόμια. Καινοτομία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

 

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο έργο της Αστικής Ανάπλασης προβλέπεται η δημιουργία κυκλώματος ζεστού νερού που θα αντλείται από την γη, σε βάθος 100 μέτρων, και θα κυκλοφορεί μέσω σωληνώσεων σε όλο το δίκτυο των πεζοδρομίων

astiki anaplasi_plakostrosi

Ξεκίνησε η πλακόστρωση στο έργο


Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο έργων κ. Νίκο Σουλιώτη, θα ξεκινήσει στον χώρο του πάρκινγκ που έχει διαμορφωθεί πάνω από τα ταξί, η υλοποίηση της γεωθερμίας. Θα εγκατασταθεί γεωτρύπανο, το οποίο θα ανοίξει τουλάχιστον 20 τρύπες, βάθους 100 μέτρων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο της αστικής ανάπλασης της πόλης του Καρπενησίου, με εργατικό δυναμικό και μηχανήματα να δουλεύουν με γοργούς ρυθμούς, σε μια προσπάθεια να προλάβουν τον ερχομό του χειμώνα.

Ήδη, εδώ και λίγες ημέρες, τα συνεργεία ξεκίνησαν να τοποθετούν πλάκες στα υπό διαμόρφωση πεζοδρόμια στο κομμάτι επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, από την πλευρά της πρώην Νομαρχίας, λίγα μέτρα από το κτήριο της αστυνομίας.

Οι… πολυπόθητες πλάκες από το εξωτερικό (η καθυστέρηση στην παραλαβή των οποίων είχε προκαλέσει την προσωρινή διακοπή των εργασιών) έφθασαν, και ήδη από τις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε, άρχισαν να μπαίνουν στη θέση τους και να δίνουν μια «γεύση» για την εικόνα που θα παρουσιάζει σε λίγο καιρό ο πεζόδρομος.

Στόχος του δήμου και του εργολάβου είναι το συγκεκριμένο τμήμα να έχει παραδοθεί, εάν φυσικά οι καιρικές συνθήκες βοηθήσουν, έως την 28η Οκτωβρίου.

«Μπλόκο» στα έργα από την Εκκλησία
Την ίδια στιγμή, επιπλοκή φαίνεται πως παρουσιάστηκε στο επόμενο «κομμάτι» των εργασιών, που εκτείνεται από το κτήριο του ΟΤΕ έως την πιάτσα των ταξί.

Κι αυτό γιατί, η Μητρόπολη Καρπενησίου απέστειλε έγγραφο προς τον δήμο, εκφράζοντας την ανησυχία της για το γεγονός ότι δίπλα από την προτομή του Ευγένιου του Αιτωλού, στο προαύλιο του Ι.Ν Αγίας Τριάδας, υπάρχει είσοδος που οδηγεί σε αποθηκευτικό, υπόγειο χώρο της Εκκλησίας, όπου φυλάσσονται αντικείμενα και εκκλησιαστικά είδη και τα οποία ίσως τεθούν σε κίνδυνο από τις επικείμενες εργασίες.

Ο συνδυασμός του συγκεκριμένου παράγοντα, μαζί με την εμπλοκή της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του… χειμώνα που σύντομα θα κάνει αισθητή την παρουσία του, μεταθέτουν την έναρξη των εργασιών σε αυτό το τμήμα για την άνοιξη.

Σύστημα γεωθερμίας
Παράλληλα, το προσεχές διάστημα αναμένεται να μπουν σε εφαρμογή οι εργασίες για την εγκατάσταση του συστήματος γεωθερμίας, στον χώρο του παλιού ΚΤΕΛ, το οποίο θα εκμεταλλεύεται τη ανεξάντλητη θερμότητα που βρίσκεται αποθηκευμένη στα έγκατα της γης και, μέσω υπόγειου δικτύου, θα τη διοχετεύει σε δρόμους και πεζοδρόμια, καθιστώντας πιο άνετες και ασφαλείς τις μετακινήσεις για οδηγούς και πεζούς, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες, το χιόνι και ο παγετός αποτελούν σχεδόν… καθημερινό φαινόμενο. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Στο σημείο αναμένεται να εγκατασταθεί ένα μεγάλο γεωτρύπανο, το οποίο θα δημιουργήσει 20 τρύπες, βάθους 100 μέτρων η κάθε μία.

Στον χώρο του παλιού ΚΤΕΛ, δίπλα από τη σκάλα που έχει κατασκευαστεί, θα δημιουργηθεί κτήριο που θα φιλοξενεί τους κυκλοφορητές του συστήματος, το κεντρικό σύστημα από το οποίο, μέσω των αγωγών, θα διοχετεύεται η θερμότητα.

Από εκεί, θα ξεκινούν υπόγειοι σωλήνες που θα περνούν από την οδό Ζηνοπούλου και θα καταλήγουν έως το ξενοδοχείο ΑΝΕΣΙΣ, προσφέροντας θέρμανση σε όλο το μήκος του οδοστρώματος από το οποίο θα διέρχονται.  Με παρόμοιο τρόπο θα θερμαίνεται το έδαφος (ο δρόμος και τα πεζοδρόμια) στο κομμάτι από την κεντρική πλατεία μέχρι το κατάστημα του κ. Μαυραγάνη, στην οδό Αθανασίου Καρπενησιώτη.

Από κει και κάτω, το δίκτυο γεωθερμίας θα αφορά μόνο τα πεζοδρόμια και θα φθάνει μέχρι το 2ο δημοτικό σχολείο Καρπενησίου.

…και παιδική χαρά στο παλιό ΚΤΕΛ
Εξάλλου, στον χώρο του παλιού ΚΤΕΛ, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η κατασκευή ενός νέου χώρου παιχνιδιού, ενός στεγασμένου παιδότοπου, που θα εκτείνεται πίσω από τις κολόνες του κτηρίου, σε μια έκταση 280 περίπου τετραγωνικών μέτρων.

Θα τοποθετηθούν σύγχρονα όργανα-παιχνίδια, μπασκέτα κ.α, καθώς και προστατευτικό υλικό από αφρολέξ στο έδαφος, με στόχο την ασφάλεια των παιδιών.

Ακριβώς δίπλα, ο δήμος προτίθεται να φτιάξει ένα μικρό παρκάκι, έναν χώρο με παγκάκια, όπου θα μπορούν να κάθονται οι γονείς των παιδιών, επισκέπτες και κάτοικοι του Καρπενησίου, λίγα μόλις μέτρα από το κέντρο της πόλης.