Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

Η ψυχική υγεία μάς αφορά όλους. Τι συζητήθηκε στην ημερίδα στο Καρπενήσι

Ιδιαίτερα χρήσιμα και εποικοδομητικά ήταν τα συμπεράσματα της ημερίδας που διοργανώθηκε την περασμένη Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, με θέμα την Ψυχική Υγεία, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου.

psixiki2222

imerida psyxiki ygeia11

Το κοινό παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των ειδικών πάνω σε ζητήματα της ψυχικής υγείας


Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων ΑμΕΑ ν. Φθιώτιδας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

Η ημερίδα ξεκίνησε στις 7.00 το απόγευμα, με τον σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑμΕΑ ν. Φθιώτιδας, κ. Λεωνίδα Μίχο, ο οποίος αναφέρθηκε στη λειτουργία και το έργο του σωματείου, που φιλοξενεί στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του 70 ΑμΕΑ και απασχολεί 25 εργαζομένους.

Να θυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος σύλλογος είναι ο φορέας υλοποίησης του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στον νομό Ευρυτανίας, μέσω του οποίου προσλήφθηκαν πριν από λίγο καιρό 46 άτομα με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου 5 μηνών.

Τι συζητήθηκε

Το κύριο μέρος της ημερίδας απασχόλησαν οι εισηγήσεις των ειδικών σε ζητήματα που άπτονται της ψυχικής υγείας· στο βήμα ανέβηκε πρώτη η ψυχολόγος κ. Κατερίνα Κουτσή, η οποία εισήγαγε το κοινό στον «κόσμο» της ψυχικής υγείας, η οποία συνιστά μέρος της γενικότερης υγείας και ευεξίας του ατόμου και αποτελεί συνάρτηση διαφόρων παραγόντων που αφορούν τη φυσική, την ψυχική, καθώς και την κοινωνική του κατάσταση.

Ιδιαίτερος λόγος έγινε για τις ψυχικές διαταραχές, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, απασχολούν περίπου 450 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αφορούν διαταραχές συναισθηματικής φύσης, αγχώδεις ή οργανικές διαταραχές (π.χ άνοια), διαταραχές προσωπικότητας ή ακόμα και σε εκείνες που σχετίζονται με την πρόσληψη της τροφής (βουλιμία ή νευρική ανορεξία) και την σεξουαλικότητα ενός ατόμου.

Τα στοιχεία και οι προβλέψεις του Π.Ο.Υ προκαλούν ανησυχία: μέχρι το 2020, η κατάθλιψη, η «νόσος του 21ου αιώνα» θα αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου μετά τα καρδιοαγγειακά, την ίδια στιγμή όπου κάθε χρόνο 877.000 άνθρωποι παγκοσμίως αυτοκτονούν…

Η ψυχολόγος ανέλυσε ακόμα τις επιπτώσεις που επιφέρουν οι ψυχικές διαταραχές, τόσο στο άτομο και την οικογένειά του (αλλαγή ποιότητας ζωής κ.α), όσο και την ίδια την κοινωνία (οικονομικές δαπάνες για θεραπεία), πριν αναφερθεί στους τρόπους που οι ειδικοί προτείνουν για την αντιμετώπισή τους (συνδυασμός φαρμακευτικής θεραπείας και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων).

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο φαινόμενο της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού στίγματος του ατόμου που πάσχει από κάποιου είδους ψυχική διαταραχή, καθώς ακόμα και στις μέρες μας, η άγνοια και η έλλειψη ενημέρωσης της κοινής γνώμης οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό των ψυχικά νοσούντων.

Ακολούθησε η εισήγηση της κοινωνικής λειτουργού κ. Ελένης Σοφούλη σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις -σημαντικά αυξημένες, όπως τόνισε, μετά την καλλικρατική αναδιάρθρωση- αρμοδιότητες των δήμων της χώρας στο πεδίο που λέγεται «κοινωνική μέριμνα».

Η ημερίδα συνεχίστηκε με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από τους ειδικούς, όπως η εισήγηση της εκπαιδευτικού κ. Κατερίνας Μπούκα σχετικά με τις επιπτώσεις των μαθησιακών δυσκολιών στην ψυχική υγεία των παιδιών, η σχέση κατάθλιψης και αλκοόλ (από την ψυχολόγο κα Ευμορφία Σιλβιστοπούλου), καθώς και το τι πραγματικά ισχύει γύρω από τη νόσο της σχιζοφρένειας (από την ψυχολόγο κα Φανή Παπαρούπα).