Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Υπό καθεστώς πιέσεων αποφασίζει την κατανομή εξουσιών και νέους αντιδημάρχους ο Δήμαρχος Αγράφων Δημήτρης Τάτσης. Ο ίδιος πάντως κρατάει κλειστά τα χαρτιά του

Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο δήμαρχος Αγράφων κ. Δημήτρης Τάτσης θα αντικαταστήσει κάποιους από τους πέντε αντιδημάρχους του. Το γεγονός αυτό ενισχύεται και από τις μέχρι σήμερα έντονες διαφωνίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με μέλη της δημοτικής του ομάδας

tatsis simboulio

Αν και ο δήμαρχος Αγράφων κ. Δημήτρης Τάτσης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τους νέους αντιδημάρχους, κάποιοι ίσως γνωρίζουν από τώρα... το μέλλον. Σίγουρο είναι ότι η ηγετική ομάδα στον δήμο αλλάζει


“Αφόρητες πιέσεις”

Η σκληρή κριτική που ασκείται στον δήμαρχο από μέλη της δημοτικής του ομάδας αγγίζει πολλές φορές τα όρια του "καταναγκασμού". Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι σύμβουλοι υποβοηθούμενοι και από εξωδημοτικούς "τοπικούς παράγοντες" πιέζουν να αναλάβουν θέσεις εξουσίας, θεωρώντας ότι οι ίδιοι θα καταφέρουν να προσφέρουν περισσότερα στον δήμο από τους ήδη υπάρχοντες.

Το γεγονός αυτό δεν το αρνούνται ούτε στενοί συνεργάτες του δημάρχου που έχουν πρόσβαση, ωστόσο εκφράζουν και τη δυσφορία τους θεωρώντας ότι ο δήμαρχος "πιέζεται αφόρητα" από συγκεκριμένους πολιτικοκοινωνικούς κύκλους της περιοχής ώστε να αναλάβουν "τα δικά τους παιδιά" τμήμα της εξουσίας στα Άγραφα.

Από την άλλη, υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι φαίνεται να μην επιθυμούν να αναλάβουν κάποια θέση ευθύνης στον δήμο θεωρώντας για τους δικούς τους λόγους ο καθένας ότι η υπάρχουσα κατάσταση εξυπηρετεί. Κυρίως ωστόσο επιθυμούν να μην διαταραχθεί η συνοχή της ομάδας έχοντας κατά νου και τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

“Ακέφαλα” τα Άγραφα
Η θητεία των μέχρι σήμερα αντιδημάρχων έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2012. Ο δήμαρχος Αγράφων φαίνεται να καταλήγει στις αποφάσεις του στα μέσα Ιανουαρίου. Μέχρι τον ορισμό νέων αντιδημάρχων ο δήμος Αγράφων θα διοικείται αποκλειστικά και μόνο από τον δήμαρχο. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Για τον κ. Δημήτρη Τάτση αυτό δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα. Ο δήμαρχος είχε κατανείμει μεν τομείς δράσεις στους αντιδημάρχους του, αλλά σε κανέναν δεν είχε εκχωρήσει καμία αρμοδιότητα όπως προβλέπεται από τον νόμο με την έκδοση απόφασης δημάρχου. Δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο του νέου δήμου Αγράφων που να υπογράφεται από τους αντιδημάρχους. Όλες οι εξουσίες και το δικαίωμα υπογραφής παρέμειναν στον δήμαρχο.

Πρόεδρος συμβουλίου
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η εκλογή του νέου προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να προτείνει κάποιο συγκεκριμένο δημοτικό σύμβουλο της ομάδας του. Συνεπώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο νυν πρόεδρος κ. Δημήτρης Τσιώλης να μην θελήσει και ο ίδιος να συνεχίσει.

"Όποιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος μπορεί να αυτοπροταθεί την ημέρα της εκλογής", την Κυριακή 6 Ιανουαρίου δηλαδή, φαίνεται να έχει δηλώσει στους συνεργάτες του ο δήμαρχος. Από την εκλογή προέδρου φαίνεται να θέλει να αφήσει χώρο στους συμβούλους ελεύθερα να κινηθούν.

Την ίδια στάση αναμένεται να κρατήσει και στην εκλογή των μελών των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής που θα γίνουν την ίδια ημέρα. Ο ίδιος όμως θα κρατήσει και πάλι την προεδρία των επιτροπών, όπως άλλωστε προβλέπεται σαφώς από τον νόμο.


[ ΑΠΟΨΗ ]

Η ανάληψη θέσεων ευθύνης ανατίθεται στα μέλη της δημοτικής ομάδας που κερδίζει τις εκλογές. Στην Ευρυτανία οι θέσεις εξουσίας είναι πολλές. Καταρχάς υπάρχουν 10 αντιδήμαρχοι (από πέντε σε κάθε δήμο), 20 τακτικά μέλη στις επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, δύο πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων κ.λπ.

Τα πρόσωπα αυτά -σε όλα τα επίπεδα εξουσιών και όχι μόνο στους δήμους και όχι μόνο στην Ευρυτανία- έχουν άμεση σχέση με τη λήψη δράσεων για τη ζωή των πολιτών. Λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις που έχουν άμεση ανταπόκριση με τη ζωή των άλλων.

Οι δήμαρχοι οφείλουν να έχουν τη διορατικότητα και την πολιτική πυγμή να επιλέγουν τους συνεργάτες τους και να κατανέμουν σοφά την εξουσία που θα αποτελεί και το πολιτικό τους έργο στην τελική φάση της θητείας τους κατά τον απολογισμό έργου της 4ετιας.

Ωστόσο, πολλές φορές η νομή της εξουσίας αυτής καταλαμβάνεται από πρόσωπα τα οποία: είτε δεν έχουν την πολιτική, αλλά και την επιχειρησιακή επάρκεια, είτε προκύπτει μετά από... "πιέσεις", το έργο που τελικά αφήνουν πίσω τους είναι δυσανάλογο με τον "ντόρο" που προκαλούν κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Σε καιρούς οικονομικής κρίσης, οι δήμαρχοι οφείλουν να διαβάζουν "πίσω από τις γραμμές" τις προθέσεις των δημοτικών τους συμβούλων οι οποίοι αυτοπροβάλλονται ως σωτήρες και επιζητούν την εξουσία για ίδιο πολιτικό και κοινωνικό όφελος και ποιοι πραγματικά με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση ζητούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για το κοινό καλό και υπέρ των δημοτών τους.