Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Νέα ανταρσία στα Άγραφα. Αναβλήθηκε και η σημερινή ειδική συνεδρίαση λόγω έλλειψης απαρτίας

Σύσσωμη απούσα η αντιπολίτευση αλλά και έξι (!) δημοτικοί σύμβουλοι του δημάρχου από τη συνεδρίαση για την εκλογή νέων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου 

tatsis simbouloi

Αμηχανία και ερωτηματικά προκάλεσε στο δήμαρχο Αγράφων κ. Δημήτρη Τάτση και στους στενούς του συνεργάτες η αποχή-απουσία από την ειδική συνεδρίαση της Κυριακής, όχι μόνο σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και 6 συμβούλων της δημοτικής αρχής. Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου βρέθηκαν από τους 27 συμβούλους τελικά μόλις οι... δέκα!


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
ΣΤΑ "ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ" ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ  16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

Σε φιάσκο κατέληξε η συνεδρίαση για την εκλογή νέου προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων, καθώς και για την εκλογή των νέων μελών της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Η νέα συνεδρίαση έχει οριστεί για την τρέχουσα Κυριακή 13 Ιανουαρίου

Εικόνα πολυεπίπεδης διάλυσης παρουσιάζει πλέον ο δήμος Αγράφων. Νέο πολιτικό "χτύπημα" για τον δήμαρχο κ. Δημήτρη Τάτση, η νέα ανταρσία έξι “δικών του” δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν στην κρίσιμη συνεδρίαση εκλογής νέων μελών στις Επιτροπές και το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου

Την περασμένη Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013, ημέρα της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων για την εκλογή νέων μελών των Επιτροπών και του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, τελικά η συνεδρίαση αναβλήθηκε λόγω έλλειψης... απαρτίας.

Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές. Ο λόγος που η συνεδρίαση αναβλήθηκε είναι ότι δεν απείχε μόνο σύσσωμη η αντιπολίτευση του κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή- για πολιτικούς λόγους προφανώς- αλλά και έξι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

Το γεγονός αυτό, προκάλεσε την ακύρωση της συνεδρίασης, η οποία κατέληξε σε φιάσκο και αποτελεί νέο ηχηρό "πολιτικό χτύπημα" για ακόμη μια φορά, εκ των έσω, κατά του Δημάρχου Αγράφων κ. Δημήτρη Τάτση. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Το γιατί απείχαν οι έξι σύμβουλοι της ομάδας Τάτση, προκαλώντας την ακύρωση της συνεδρίασης, είναι το ερώτημα που καλείται ο δήμαρχος να απαντήσει. Είναι κίνηση διαμαρτυρίας ή κάτι περισσότερο;

Οι "διαφωνούντες" δημοτικοί σύμβουλοι δεν συμμετείχαν ούτε στο προσυμβούλιο της δημοτικής  ομάδας, η οποία έγινε νωρίτερα. Ο Δημήτρης Τάτσης, συγκάλεσε την ομάδα του, ώστε να καταλήξουν στα πρόσωπα που θα αναλάμβαναν τις νέες θέσεις εξουσίας, όπου όμως τελικά από τους 16 δημοτικούς συμβούλους παραβρέθηκαν οι δέκα.

Η ανταρσία
των συμβούλων
Σύμφωνα με πληροφορίες και οι 6 απόντες έχουν εκφράσει πολλές φορές την διαφωνία τους με το δήμαρχο και φαίνεται ότι πλέον ο δεσμός σπάει. Πρόκειται για ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα που στέλνει για δικούς του λόγους ο καθένας.

Παράλληλα -προς το παρόν τουλάχιστον, αν και τίποτα δεν αποκλείεται- δεν προκύπτει οι απόντες να έχουν συστήσει "ομάδα", η οποία μόνιμα θα διαφωνεί με τις αποφάσεις του δημάρχου και θα δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του δήμου.

Ωστόσο, ο κίνδυνος να προκληθεί, εκ των έσω, επιχείρηση ανατροπής του δημάρχου είναι άμεσος και εφικτός. Άπαξ και ανεξαρτητοποιηθούν στο μέλλον οι διαφωνούντες και η δημοτική αρχή χάσει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, τότε "ρίχνουν τον δήμαρχο". Ωστόσο, δεν φαίνεται αυτό να είναι η πρόθεσή τους.

Τα παραπάνω συμπεράσματα δεν προκύπτουν αυθαίρετα. Η ειδική συνεδρίαση κατά την οποία απουσίαζαν, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην διοικούσα δημοτική αρχή, είναι ιδιαίτερης σημασίας. Πρόκειται για συνεδρίαση, κατά την οποία μοιράζονται εξουσίες, συνεπώς, άκρως σημαντική, οπότε δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογία για την απουσία τους.

Τα ονόματα των απόντων
Έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε ποιοι δεν συμμετείχαν στην κρίσιμη ειδική συνεδρίαση. Πρόκειται για δύο αντιδημάρχους, η θητεία των οποίων έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2012 και τέσσερις δημοτικούς συμβούλους, με τους οποίους, κατά καιρούς, ο δήμαρχος έχει συγκρουστεί για θέματα λειτουργίας του δήμου.

Οι δύο αντιδήμαρχοι που δεν παραβρέθηκαν είναι οι κκ Θύμιος Μιχόπουλος και Νίκος Φούκας. Και οι δύο κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας τους είχαν διαφωνήσει με τον δήμαρχο. Ο κ. Τάτσης είχε κάνει γνωστό "μέσω διαρροών" ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει τη θητεία τους.

Ιδιαίτερα έντονη διαφωνία είχε με τον αντιδήμαρχο κ. Μιχόπουλο, ο οποίος γνωστοποίησε, σε ανύποπτο χρόνο με επιστολές του στον τύπο, τις απόψεις του για τον τρόπο λειτουργίας του δήμου, ενώ στην κόντρα του δημάρχου με την κα Φουρλίγκα είχε πάρει το μέρος της.

Οι άλλοι τέσσερις σύμβουλοι της δημοτικής αρχής που απουσίασαν είναι η κα Κλεάνθη Φουρλίγκα, η κα Όλγα Διώτη, ο κ. Ταξιάρχης Σβερώνης και ο κ. Δημήτρης Χαλιμούρδας. Ιδιαίτερη διαφωνία έχει ο δήμαρχος με την κα Φουρλίγκα, οι καταγγελίες της οποίας για κακοδιαχείριση στο δήμο έφτασαν και στον Εισαγγελέα.

Η αντιπολίτευση
Ωστόσο, συμπτωματικά -διότι δεν είχε ανακοινωθεί κάτι διαφορετικό- απούσα στην ειδική συνεδρίαση ήταν σύσσωμη και η αντιπολίτευση του Θεόδωρου Μπαμπαλή. Είναι απορίας άξιο δε, γιατί απείχε τη στιγμή που από την εκλογική διαδικασία θα προέκυπτε κατανομή εξουσιών στις οποίες θα συμμετείχε και η ίδια, όπως προβλέπεται από το νόμο. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Ειδικότερα, από τη σύσταση των Επιτροπών, τόσο της Ποιότητας Ζωής, όσο και της Οικονομικής, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η αντιπολίτευση προτείνει τα δύο από τα έξι μέλη σε κάθε μια. Τι λόγους είχε λοιπόν η αντιπολίτευση να απέχει;

Αν οι 6 δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, πιθανόν ακόμη και για λόγους νομής της εξουσίας, δεν συμφωνούσαν με τις επιλογές του δημάρχου, ίσως γιατί επιδίωκαν για τους εαυτούς τους κάτι περισσότερο, η αντιπολίτευση ποιο λόγο είχε να μην παραβρεθεί στην συνεδρίαση και να προτείνει έτσι τα δικά της μέλη στις νέες επιτροπές;

Γεγονότα που πράγματι προκαλούν ερωτήματα στα εναπομείναντα 10 μέλη της πλειοψηφίας. Η ανεξήγητη στάση της αντιπολίτευσης ερμηνεύεται και ως κίνηση για την απαξίωση των θεσμών, όπως λένε κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ θεωρούν ότι η ταυτόχρονη απουσία της αντιπολίτευσης και των 6 συμβούλων του Τάτση κάθε άλλο παρά σύμπτωση μπορεί να είναι.

Νέα συνεδρίαση
την Κυριακή
Μετά την αναβολή της ειδικής συνεδρίασης, ορίστηκε νέα για την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013. Αυτή τη φορά η εκλογή των μελών, σύμφωνα με τον νόμο,  είναι δυνατό να γίνει με όσους παραβρεθούν, δηλαδή δεν απαιτείται απαρτία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας στην επόμενη συνεδρίαση θα συμμετέχουν όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.     

Συνεπώς, αναμένεται να είναι όλοι εκεί. Εκεί θα δοθεί και η μάχη που δεν δόθηκε και θα "πέσουν οι μάσκες", υποστηρίζουν συνεργάτες του δημάρχου Αγράφων κ. Δημήτρη Τάτση.