Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

edse-logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

HELLENIC RESCUE TEAM EVRITANIAS

GGPP

ΜΑΙΟΣ 2008 - Σύσκεψη για την πυροπροστασία του νομού

Προγραμματισμός δράσεων ενόψει του καλοκαιριού

Σύσκεψη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (Σ.Ν.Ο.) συγκάλεσε ο νομάρχης Ευρυτανίας, κ. Κώστας Κοντογεώργος, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του νομού, με κεντρικό θέμα την προετοιμασία και την ετοιμότητα του νομού ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

altΗ σύσκεψη έλαβε χώρα την Δευτέρα, 26 Μαΐου 2008, στο γραφείο τού νομάρχη Ευρυτανίας. Συμμετείχαν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου, κ. Σταύρος Φακίτσας, ο δ/ντης Δασών, κ. Γιώργος Καραγεώργος, και οι δασάρχες: Καρπενησίου κ. Ιωάννης Φάκας και Φουρνάς κ. Δημοσθένης Βασιλείου, εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας ο δ/ντης κ. Μάκκας, οι δήμαρχοι: Ποταμιάς κ. Γιάννης  Ίβρος, Προυσού κ. Αθανάσιος Φέγγος, εκπρόσωποι άλλων δήμων, ο αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Θεοδόσης Κεφαλάς.

Συμμετείχαν, επίσης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας, του Νοσοκομείου Καρπενησίου, του ΟΤΕ, ο πρόεδρος του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας, κ. Μπάμπης Λελούδης, και άλλοι.

Στόχος της σύσκεψης ήταν ο έλεγχος της προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού και ο καλός συντονισμός του για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν επαρκέστερα ζητήματα σε επίπεδο πρόληψης, αλλά και καταστολής ενδεχόμενων πυρκαγιών.

Μέσα από τις συσκέψεις αυτές, οι αρμόδιοι φορείς έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώνουν τα κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν, ώστε να μπορούν να τα καλύπτουν άμεσα με τον συντονισμό τού κρατικού μηχανισμού. Η διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ανάγονται σε κεντρικούς άξονες της προσπάθειας αυτής. Ο δασικός μας πλούτος είναι το πολυτιμότερο αγαθό που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και οφείλουμε, με τη σειρά μας, να το κληροδοτήσουμε εις το ακέραιο στα παιδιά μας.

Eκείνο που συμπερασματικά προέκυψε ήταν αφενός μεν η προτροπή του διοικητή της Πυροσβεστικής στους δημάρχους και κάθε φορέα για την διάνοιξη και καθαρισμό δρόμων, ώστε να μπορούν να διέρχονται τα αυτοκίνητα σε περίπτωση κινδύνου, την αύξηση των περιπολιών, την επισκευή των κρουνών, που είναι σχεδόν όλοι κατεστραμμένοι, και την ετοιμότητα όσων δήμων διαθέτουν βυτιοφόρα νερού.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι εξέφρασαν την απορία τους για τα λίγα χρήματα πολιτικής προστασίας που έλαβαν από την κατανομή του υπουργείου και σήκωσαν τα χεριά ψηλά. «Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε επικίνδυνες καταστάσεις» τόνισαν. Ο κ. Νομάρχης υπενθύμισε ότι «τα χρήματα είναι αρκετά, αρκεί να διοχετεύονται σε δράσεις για την πυροπροστασία και όχι για άλλες ανάγκες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι δήμοι προφανώς χρησιμοποιούν τα χρήματα για την πολιτική προστασία, που τους κατανέμονται κάθε χρόνο, για άλλους σκοπούς. Φέτος, πάντως, κατά μέσο όρο ο κάθε δήμος πήρε περίπου 22.000 ευρώ, εκτός από τον δήμο Καρπενησίου, ο οποίος έλαβε περίπου 57.000 ευρώ.