Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Παραμένουν αποκλεισμένα χωριά και οικισμοί στο Ραπτόπουλο. Συνεχίζεται η κατολίσθηση

Η γη κινείται ακόμα στον οδικό άξονα που συνδέει το Κάτω Ραπτόπουλο με τα Κέδρα, εκεί όπου το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 28 Ιανουαρίου "έπεσε" το βουνό, με αποτέλεσμα να κοπεί ο δρόμος και πέντε χωριά και συνολικά σχεδόν 200 κάτοικοι να παραμένουν για ακόμα μία ημέρα σχεδόν αποκλεισμένοι.

kato8

Τα μηχανήματα της Π.Ε Ευρυτανίας συνεχίζουν και σήμερα να εργάζονται ακατάπαυστα, με στόχο να δημιουργήσουν έστω ένα μικρό, στενό πέρασμα.

Οι δύο μεγάλες μπουλντόζες και η ερπυστριοφόρα τσάπα που βρίσκονται εκεί επιχειρούν να φτιάξουν «πατάρια» στο σημείο της κατολίσθησης, παρεμβαίνουν σε πρώτη φάση από ψηλά και ύστερα κατεβαίνουν σταδιακά προς τα κάτω.

Οι μαθητές -και όσοι κάτοικοι πρέπει να μετακινηθούν- κινούνται από την κυκλική διαδρομή, που ξεκινά από την Πρασιά, περνά από έναν επικίνδυνο και κακοτράχαλο δρόμο και καταλήγει στο Ραπτόπουλο.

Μάλιστα, σήμερα θα μεταβεί στον συγκεκριμένο χωματόδρομο μηχάνημα ώστε να βελτιώσει τη βατότητά του, να τον διανοίξει όπου είναι εφικτό και να καταστήσει την κίνηση των οχημάτων και των ανθρώπων ασφαλέστερη. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Χθες, Πέμπτη 31 Γενάρη, ο αγροτικός γιατρός από τα Άγραφα πραγματοποίησε περιοδεία στα αποκλεισμένα χωριά και επισκέφθηκε ηλικιωμένους.

Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν αρκετές ακόμα ημέρες για να δοθεί σε προσωρινή κυκλοφορία έστω κυκλοφορία ο δρόμος, ο οποίος καλύφθηκε από χώματα και βράχους.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ήταν γύρω στις 7.00 το απόγευμα προχθές, Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, όταν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει το Κάτω Ραπτόπουλο με τα Κέδρα, στη θέση «Στάρτο», σχεδόν ολόκληρο το βουνό, δασωμένη μάλιστα έκταση, αποκολλήθηκε και τόνοι από χώματα, βράχους και δέντρα κάλυψαν το οδόστρωμα σε μήκος περίπου 500 μέτρων, σε μια κατολίσθηση πρωτοφανούς -ακόμα και για τα ευρυτανικά δεδομένα- μεγέθους.

Αποτέλεσμα είναι από εκείνη τη στιγμή τα χωριά-οικισμοί Πρασιά, Κέδρα, Βασιλέσι, Κυπαρίσσι και Φουσιανά, στα οποία διαμένουν συνολικά 200 κάτοικοι, να βρίσκονται σχεδόν στην απομόνωση.

Από χθες, νωρίς το πρωί, στο σημείο έσπευσαν τρία μηχανήματα που μίσθωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, τα οποία έδωσαν τη δική τους μάχη ώστε να επιτευχθεί μια προσωρινή διάνοιξη, ένα στενό πέρασμα για τη διέλευση οχημάτων.

Την επιχείρηση συντόνιζε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ταξιάρχης Σκλαπάνης, ο οποίος βρέθηκε από νωρίς στην περιοχή για να εκτιμήσει την κατάσταση, ενώ σε συνεχή επικοινωνία βρίσκεται επίσης ο έτερος περιφ. σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης. Αντίξοη η πρόσβαση Με τον οδικό άξονα Κάτω Ραπτόπουλο - Κέδρα αποκλεισμένο, η πρόσβαση προς το Ραπτόπουλο γίνεται πλέον μονάχα μέσα από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο και κακοτράχαλο χωματόδρομο που ξεκινά από την Πρασιά, δρόμος που περνά από τη θέση «Μύλος του Κουτσιουράκη» και απαιτεί κυκλική διαδρομή μέσω αρκετών οικισμών, ενώ όπως είναι λογικό οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών τον έχουν επιβαρύνει σημαντικά.

Από τη συγκεκριμένη διαδρομή πήγαν χθες σχολείο οι μαθητές που μένουν μόνιμα στους οικισμούς που βρέθηκαν σχεδόν στην απομόνωση εν μία νυκτί. Θα απαιτηθεί χρόνος για την αποκατάσταση Η διάβρωση του εδάφους που είχε συντελεστεί εξαιτίας ενός υπόγειου ρυακιού που διαπερνούσε το βουνό, σε συνδυασμό με την έντονη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, “δείχνει” ως πιθανή αιτία για την κατολίσθηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πρασιάς κ. Λάμπρο Τσιούνη, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο από την πρώτη στιγμή.

Θα απαιτηθούν αρκετές ημέρες και σκληρή δουλειά από τα μηχανήματα, εκτιμούν οι αρμόδιοι, ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα στον οδικό άξονα και η ζωή των κατοίκων της «ξεχασμένης» Ευρυτανίας, στα σύνορα με την Καρδίτσα, να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς της.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ