Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Η προθέρμανση στην προπόνηση. Γράφει η Κατερίνα Καραγιάννη, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών

Το σημερινό θέμα αφορά την προθέρμανση στη προπόνηση. Σε όλους έχει τύχει να μπαίνουμε κατευθείαν στο ψητό χωρίς να ακολουθούμε το πρωτόκολλο της προπόνησης.

prothermansi-karagianni

Όπως μια έκθεση αποτελείται από πρόλογο, κυρίως θέμα και επίλογο, έτσι και μια προπονητική μονάδα περιέχει προθέρμανση, κυρίως πρόγραμμα και αποθεραπεία. Η προθέρμανση και η αποθεραπεία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των προπονήσεων που δεν πρέπει να παραλείπουμε για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς.

Στόχος της προθέρμανσης (ή κοινώς ζέσταμα) είναι να προετοιμάσει το σώμα σταδιακά από την κατάσταση ηρεμίας στη κατάσταση επιβάρυνσης που θα ακολουθήσει. Αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και των μυών με αποτέλεσμα να είναι πιο ελαστικοί, ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς βελτιώνοντας τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς και ενισχύει τη ψυχολογική προετοιμασία ώστε οι ασκούμενοι να μπορέσουν να αποδώσουν τα μέγιστα στην προπόνηση τους. Κύριος στόχος της είναι η αποφυγή τραυματισμών. Η ευαισθησία μας σε τραυματισμούς αυξάνεται αν δεν έχουμε κάνει ζέσταμα ή αν έχουμε κάνει με λάθος τρόπο. Πρόκειται για προπαρασκευαστικές κινήσεις που βοηθούν το σώμα να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Η προθέρμανση χωρίζεται σε δύο μέρη: τη γενική προθέρμανση και την ειδική προθέρμανση. Η γενική προθέρμανση περιλαμβάνει γενικές ασκήσεις που δεν μοιάζουν με κινήσεις του κύριου μέρους και κινητοποιούν μεγάλες μυϊκές ομάδες με στόχο την αύξηση της αιματικής ροής. Η ειδική προθέρμανση περιλαμβάνει κινήσεις πιο εξειδικευμένες που προετοιμάζουν καλύτερα τις μυϊκές ομάδες που πρόκειται να επιβαρυνθούν περισσότερο. Για παράδειγμα ένας ποδοσφαιριστής θα ξεκινήσει με χαλαρό τρέξιμο και στη συνέχεια θα εκτελέσει ασκήσεις με τη μπάλα όπως ντρίπλες και σουτ. Μετά την γενική και την ειδική προθέρμανση είναι απαραίτητο να συμπεριλάβουμε τις διατατικές ασκήσεις. Προσοχή, οι διατάτικές ασκήσεις δεν αποτελούν από μόνες τους ολοκληρωμένη προθέρμανση. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Η διάρκεια της προθέρμανσης εξαρτάται από την ένταση, τη διάρκεια και το είδος της προπόνησης. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν το επίπεδο της φυσικής κατάστασης, η ηλικία, η ώρα και η εποχή της προπόνησης. Η κατάλληλη προθέρμανση κυμαίνεται από 15-20 λεπτά. Καλό είναι το ζέσταμα να μην ξεπερνά τα 30 λεπτά γιατί ο οργανισμός θα αρχίσει να εξαντλείται. Η ένταση πρέπει να αυξάνεται βαθμιαία και να μην ξεπερνά το 50-60%. Σε αρκετές περιπτώσεις που η ένταση είναι μεγαλύτερη δεν πρέπει να έχει μεγάλη διάρκεια.

Η προθέρμανση αποτελεί ένα από τα βασικά κομμάτια της ημερήσιας εκγύμνασης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την αγνοούμε. Μας προετοιμάζει σωματικά και ψυχικά για το κυρίως πρόγραμμα και μας προστατεύει από τραυματισμούς. Είναι μια καλή συνήθεια που μας βοηθά να αποδώσουμε καλύτερα στην ημερήσια εκγύμνασή μας και να πετύχουμε τους στόχους μας πιο εύκολα!

 

Πηγή: www.bestrong.org.gr

Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών

με ειδικότητα κολύμβησης