Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Επιτέλους οι κερκίδες του κολυμβητηρίου γέμισαν κόσμο! Γράφει η Κατερίνα Καραγιάννη, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ

Επιτέλους οι κερκίδες του κολυμβητηρίου γέμισαν! Το Καρπενήσι φιλοξένησε στις 10/04 τον αγώνα πρόκρισης στα προημιτελικά μεταξύ του Νηρέα Λαμίας και του Πανιωνίου. Με χαροποίησε ιδιαίτερα η προσέλευση των ντόπιων και το φίλαθλο πνεύμα που υπήρχε. Με αφορμή τον αγώνα υδατοσφαίρισης, το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένο σε αυτό το εντυπωσιακό άθλημα.

polo-nireas-panionios-kosmos

Η υδατοσφαίριση αρχικά παιζόταν πάνω σε άλογα. Με το πέρασμα του χρόνου μεταφέρθηκε στο νερό όπου χρησιμοποιούσαν αντί για μπάλα ένα είδος σαμπρέλας που τη χτυπούσαν με μπαστούνια. Οι πρώτοι κανονισμοί δημιουργήθηκαν στο Λονδίνο όπου επιτρεπόταν η μεταβίβαση της μπάλας με τα δύο χέρια αλλά και το βούλιαγμα της. Η Σκοτία διαμόρφωσε πιο αυστηρούς κανόνες και καθόρισε τον αριθμό των παικτών και τις διαστάσεις των τερμάτων και της πισίνας. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά Ολυμπιακά αθλήματα.

Η υδατοσφαίριση ή πόλο παίζεται με 7 παίκτες μαζί με τον τερματοφύλακα και 6 αναπληρωματικούς. Ο χρόνος του παιχνιδιού είναι 4 περίοδοι των 8 λεπτών και ανάμεσα στις περιόδους υπάρχει 2λεπτη διακοπή. Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα τέρματα. Αν ο αγώνας λήξει ισόπαλος τότε υπάρχει παράταση δύο 3λεπτων περιόδων. Η ομάδα που επιτίθεται έχει στη διάθεσή της 30 δευτερόλεπτα για να εκδηλώσει επίθεση. Αν ο χρόνος περάσει, τη μπάλα παίρνει η αμυνόμενη ομάδα. Υπάρχουν δύο είδη φάουλ. Τα ελαφριά που χρεώνουν ομαδικό φάουλ και τα βαριά που χρεώνουν 20 δευτερόλεπτα ποινή στον παίκτη που το έπραξε. Αν ένας παίκτης κάνει τρία φάουλ, βγαίνει από το παιχνίδι και στην θέση του μπαίνει ένας από τους αναπληρωματικούς ύστερα από 20 δευτερόλεπτα. Σε περίπτωση βιαιοπραγίας, ο παίκτης αποβάλλεται χωρίς αντικατάσταση.

Το πόλο απαιτεί δύναμη, εκρηκτικότητα, αντοχή, αποφασιστικότητα, γρήγορη αντίληψη, συνεργασία και πάθος. Η δυσκολία του έγκειται στο γεγονός ότι οι παίκτες την περισσότερη ώρα είναι κάθετα στο νερό με τα χέρια έξω και πρέπει να είναι άριστοι χειριστές της μπάλας. Επίσης οι εναλλαγές στην ταχύτητα κολύμβησης αλλά και οι μάχες πρόσωπο με πρόσωπο, το καθιστούν ένα από τα δυσκολότερα αθλήματα του υγρού στίβου.

Η Ελλάδα έχει κερδίσει πολλές επιτυχίες από την εθνική ομάδα πόλο των γυναικών η οποία έχει κατακτήσει μετάλλια σε Πανευρωπαϊκά, Παγκόσμια πρωταθλήματα αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια το πόλο κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς. Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο εντυπωσιακά ομαδικά αθλήματα. Ελπίζω να συναντηθούμε σύντομα σε κάποιο αθλητικό δρώμενο που θα πραγματοποιηθεί στο Καρπενήσι!!

 

Κατερίνα Καραγιάννη, απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών με ειδικότητα κολύμβησης

Πηγή: www.koe.org.gr