Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

(update ΦΩΤΟ.) Διήμερο Εθνικής Αντίστασης στην Ευρυτανία. Εκδηλώσεις μνήμης στη Βίνιανη και τους Κορυσχάδες

Εξήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την κορύφωση του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης κατά των φασιστοναζιστικών κατακτητών στα ευρυτανικά χώματα, αρχικά με τη σύσταση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης στη Βίνιανη και κατόπιν με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στους Κορυσχάδες.

alt

alt

alt

 Για τον λόγο αυτό, οι δήμοι Καρπενησίου και Αγράφων έχουν προγραμματίσει το προσεχές σαββατοκύριακο τις καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις τους, ως φόρο τιμής στους ήρωες και τα γεγονότα του 1944.

Σήμερα Κυριακή στους Κορυσχάδες

 Η εκδήλωση για την επέτειο της συμπλήρωσης 69 χρόνων από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στους Κορυσχάδες -η οποία διοργανώνεται από τον Οργανισμό Περιβάλλοντος Πολιτισμού Αθλητισμού του δήμου Καρπενησίου (Ο.Π.Π.Α.ΔΗ.Κ.), το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων και το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού- έγινε στον προαύλιο χώρο του Μουσείου του χωριού. 

Ο εορτασμός ξεκίνησε στις 11.40 με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια (στις 12.00 το μεσημέρι) ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον εκπαιδευτικό κ. Διονύση Παρούτσα, ενώ στις 12.30 περίπου οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων, της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων απεύθυναν σύντομα μηνύματα. 

Η εκδήλωση για την Εθνική Αντίσταση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

viniani2013-1

Χθές, Σάββατο στη Βίνιανη

Ήταν 10 Μαρτίου του ‘44, όταν στο σχολείο της Βίνιανης συγκροτείται, με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η «Κυβέρνηση του Βουνού», της ελεύθερης Ελλάδας και θεμελιώνονται οι βάσεις μιας οργανωμένης κοινωνίας εκείνη την εποχή που αντιστέκεται σθεναρά στον κατοχικό ζυγό.

Το Σάββατο 25 Μαΐου, 69 χρόνια μετά, ο δήμος Αγράφων ανέλαβε να τιμήσει τη σπουδαία επέτειο στο σχολείο του χωριού, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο.