Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo


“1962: 1-1-4, 2013: 5-3-1”. Διαβάστε το νέο άρθρο του Διονύση Παρούτσα

Κρίση…

Τη βιώνουν στο πετσί τους όλοι. Γιατροί, δικηγόροι, δάσκαλοι, χτίστες, επιχειρηματίες, βιοτέχνες, οδηγοί, αγρότες, άνεργοι. Τη ζούμε όλοι, και επηρεάζει την καθημερινότητά μας, τις συνήθειές μας, στις σχέσεις μας.

nosokomeio-diadromos-giatros

Κι ενώ όλοι υποφέρουμε, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, κατά βάθος ευελπιστούμε ότι θα είναι η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, για μια Ελλάδα πιο σύγχρονη, πιο λειτουργική, απαλλαγμένη από τις αμαρτίες του παρελθόντος. Και όταν λέμε αμαρτίες του παρελθόντος βέβαια, ουσιαστικά εννοούμε μία και μοναδική: την κομματική παρέμβαση σε κάθε πτυχή της δημόσιας διοίκησης.

Αμ δε, που πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα… Παράδειγμα η διαδικασία επιλογής των διοικητών των νοσοκομείων η οποία τελικά αποδεικνύεται εν μέσω κρίσης να αποτελεί μια πρώτης τάξεως λύση για την ανεύρεση εργασίας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα 1500 βιογραφικά που εστάλησαν από διάφορα στελέχη για το διαγωνισμό!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα εκατοντάδες στελέχη της υγείας που εκδήλωσαν με την αίτηση το ενδιαφέρον τους να στελεχώσουν το ΕΣΥ, υπάρχουν και ενδιαφερόμενοι από τελείως διαφορετικά επαγγέλματα. Όμως αυτό που έκανε τα στελέχη της επιτροπής αξιολόγησης να τρίβουν τα μάτια τους είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα ονόματα είναι και πάρα πολλοί απλοί διοικητικοί υπάλληλοι των νοσοκομείων που σήμερα εργάζονται κανονικά.

Πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν και ένα μεταπτυχιακό τίτλο κυρίως στα οικονομικά της υγείας και επιθυμούν να γίνουν διοικητές ή υποδιοικητές. Εκτιμάται πως η επιθυμία αυτή εστιάζεται κυρίως στην οικονομική αναβάθμιση των υπαλλήλων αυτών μετά και τα αμέτρητα κουρέματα που έχουν υποστεί οι μισθοί τους.

Οι αποδοχές πάντως όπως είχε επισημάνει και ο Υπουργός υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος είναι κουρεμένες καθώς το ποσό που δίνεται στους διοικητές των μεγάλων νοσοκομείων είναι 3000 μικτά, δηλαδή κοντά στα 2300 ευρώ καθαρά, ενώ το ποσό μειώνεται στα μικρότερα νοσοκομεία.

Κι ενώ όλα φαίνονταν να βαίνουν κανονικά και η επιλογή να γίνεται με βάση τις σπουδές και τις ικανότητες του κάθε υποψηφίου, επενέβη και πάλι ο παλαιόθεν γνωστός δαίμων της ελληνικής πολιτικής… υποκουλτούρας: το πολιτικό μέσον! Είναι απίθανο αυτό που συμβαίνει: Η επιτροπή που έκανε την αξιολόγηση έχει ήδη κάνει τις τελικές της επιλογές αλλά τα …αιτήματα για προσθήκες είναι συνεχή.

Τα μολύβια και οι γομολάστιχες πήραν φωτιά και τα ονόματα άρχισαν να σβήνονται και να ξαναγράφονται. Μια ακόμη επανάληψη της κλασσικής δοκιμασμένης τακτικής αποτυχίας! Υπουργικοί διεμβολισμοί, υπηρεσιακές παρεμβάσεις, διαμαρτυρίες του ΠΑΣΟΚ, φωνές από την ΔΗΜΑΡ, καθεστωτική νοοτροπία από την ΝΔ. Και επί δύο μήνες τώρα τα Νοσοκομεία της χώρας μένουν ακέφαλα, διότι η τρικομματική μας κυβέρνηση, η πρώτη σταθερή συναινετική προσπάθεια διακυβέρνησης της χώρας από το 1821 και εντεύθεν, το αγλάισμα αυτό της πολιτικής συνεννόησης, αναλώνεται στη συζήτηση των ποσοστών!

Να είναι 5-3-1 λέει ο ένας. Και γιατί να είναι τόσο; λέει ο άλλος. Και πόσο να είναι; Να είναι 4-3-2. Μπά; Μπού! Και πάει λέγοντας…{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Να δείτε ότι στο τέλος, θα είναι θαύμα αν κάποιος από όσους διοριστούν θα έχει κάνει σπουδές σχετικές με το αντικείμενό του. Πάλι κάποιοι πολιτικοί μηχανικοί, κάποιοι καθηγητές και κάποιοι δικηγόροι θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα σε ένα αντικείμενο τελείως άγνωστο για τους ίδιους, διοικητές σε ένα προσωπικό που δεν θα τους σέβεται, δεν θα τους εκτιμά και δεν θα τους θαυμάζει. Προϊστάμενοι που θα γνωρίζουν λιγότερα από τους υφισταμένους τους! Διεκπεραιωτές απλοί μιας δύσκολης καθημερινότητας και ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που αναγκάζει τους πολίτες να αγοράζουν μόνοι τους τις γάζες και τα φάρμακα μπαίνοντας στα νοσοκομεία.

Και μετά αναρωτιέται η ΔΗΜΑΡ γιατί έφτασε στο 3% και γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ξεπεράσει το 5%. Πώς να τους εμπιστευτεί ο κόσμος όταν επαναλαμβάνουν τις ίδιες πρακτικές; Αντί να απειλήσουν ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση εάν οι προσλήψεις στα νοσοκομεία δεν γίνουν αξιοκρατικά, αντί να χρησιμοποιήσουν επ’ ωφελεία του κοινού την δύναμη που τους δίνει η συμμετοχή τους στην εξουσία, αυτοί αναλώνονται σε παιχνίδια ισχύος και βυζαντινές δολοπλοκίες!

Και να πεις ότι θα κέρδιζαν κάτι από αυτό, ας πήγαινε και το παλιάμπελο! Αλήθεια ποιος διοικητής, από αυτούς που θα αναλάβουν θα σκεφτεί την κομματική του ταυτότητα όταν θα του πεθαίνουν οι άρρωστοι εξαιτίας της υποχρηματοδότησης; Ποιος από αυτούς τους κομματικά τοποθετημένους θα φέρει ψήφους στο κόμμα του και με ποιον τρόπο;

Τι να πει κανείς… Φαίνεται ότι στο… έγγραφο που ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη σωτηρία της Ελλάδας, που έλεγε ο Κολοκοτρώνης, σίγουρα υπήρχαν κάποια ψιλά γράμματα, που σήμερα του δίνουν το δικαίωμα να αναθεωρήσει την αρχική του επένδυση…

Αλλά για να πούμε και του στραβού το δίκιο, όποιος κι αν ήταν στη θέση του, το ίδιο θα έκανε!