Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

“Έτσι, γιατί περίεργα την είδαν!”. Διαβάστε το άρθρο της κοινωνιολόγου Ευτυχίας Παπούλια

Ας πούμε ότι δεν είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα μείνουν στο πεζοδρόμιο..Ας πούμε ότι δεν είναι και η διακοπή της λειτουργιάς της ΕΡΤ σαν μια τηλεόραση που θα μας λείψει. Μα είναι όμως φίλοι μου αυτό το "αποφασίζω και διατάσσω", που πολύ με ενοχλεί..

ert-kleisimo

Χωρίς σκέψη για εναλλακτικές, χωρίς πολλά πολλά, χωρίς καν τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας, δόθηκε εντολή για το τέλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σκοπό δήθεν τη δημιουργία μιας νέας, όχι τόσο δαπανηρής ΕΡΤ. Βασική και μόνη επιχειρηματολογία τους, το γεγονός πως η ερτ αποτελούσε μεγάλη επιβάρυνση στην προ πολλού κατεστραμμένη οικονομία της χώρας μας. Ακόμα ένα ψέμα, η μήπως εγώ είμαι η αχάριστη που δεν εκτίμησα λεπτό αυτήν τους την απόφαση;

Χρόνια τώρα, κυκλοφορούσαν φήμες, μεθοδευμένες η μη, περί τεμπελιάς και απατεωνιάς των εργαζομένων της ερτ, καθώς επίσης και για τους φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, που προέρχονταν από τα κωμικοτραγικά νούμερα των μισθών τους.

Σίγουρα μας εξαπατούσαν, και ακόμη πιο σίγουρα καταχράστηκαν εκατομμύρια δημοσίου χρήματος, στην προσπάθεια τους δήθεν να προωθήσουν κάτι πιο εξελιγμένο μέσω της προβολής σημαντικών ποδοσφαιρικών αγώνων, αλλά και με το τελείως περιττό και πολυέξοδο τσίρκο που λέγεται Eurovision. Όλα αυτά όμως αφορούν στις διοικήσεις που χρόνια τώρα είχαν αναλάβει τη δημόσια τηλεόραση, και όχι στους χιλιάδες ανίκανους να αντιδράσουν υπαλλήλους. Όσο για τα πολλά μηδενικά που υπήρχαν στους μισθούς του υψηλού προσωπικού, αυτό το γνωρίζαμε όλοι πολύ καλά. Κανένας Έλληνας όμως και ποτέ, δεν απαίτησε την απόλυση του συνόλου, απλώς το ψαλίδι σε αυτές τους πραγματικά εξωφρενικές αμοιβές. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή αφού η εύκολη λύση της απεργίας ανάγκαζε τις εκάστοτε κυβερνήσεις να υποχωρήσουν.

Κι αυτό όχι τόσο επειδή τους ενοχλούσε η απεργία, αλλά γιατί αυτή η τελευταία, θα ήταν πληγή στην προώθηση που η εξουσία είχε ανάγκη από την ερτ. Τόσο απλά λοιπόν, έσκυβαν το κεφάλι και απαντούσαν θετικά σε κάθε απαίτηση της διοίκησης του δημοσίου καναλιού.

Έφτασε όμως η ώρα που κατάλαβαν πόσο βαρετό είναι να διορθώσουν από τη ρίζα το πρόβλημα, και στράφηκαν στην εύκολη λύση. Στην πλήρη κατάργηση της ερτ, με λίγες μόνο λέξεις από μια τεράστια καρέκλα γραφείου. Κάποιου γραφείου, που εμείς τους ανοίξαμε την πόρτα να μπουν… Όχι όμως για να σκορπούν διαταγές. Κι αν εμείς φωνάζουμε στις κεντρικές πλατείες υπέρ των εργαζομένων, ε και τι έγινε; Αυτά τα έχουν συνηθίσει, δεν τους αγγίζουν πια. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Ας έρθω όμως τώρα στα αίτια της εντολής αυτής. Όπως προείπα, το κλείσιμο της ερτ, το έχουν πλασάρει πολύ ωραία σαν μια κίνηση καλής θέλησης, σαν μια ανάσα στους ταλαιπωρημένους πολίτες της χώρας. Η απόλυση δηλαδή μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας ,λαμβάνεται σαν ελπίδα για το αύριο, σαν ελπίδα για μένα και για σένα, ,που σπούδασες και ψάχνεις απεγνωσμένα δουλειά σε μπαρ και καφέ. Τι ειρωνεία..

Ακόμη και να σβήσει ο ετήσιος φόρος από το λογαριασμό της δεη, που ανέρχεται περίπου στα 50 ευρώ και καταλήγει στα ταμεία της ερτ, εμένα προσωπικά καθόλου δε με απασχολεί.. Δικό μου πρόβλημα παραμένει η ανεργία, που όσο παρατηρώ να φουντώνει, τόσο τρομοκρατούμαι για την επόμενη μέρα. Αύριο θα δώσουν διαταγή για το κλείσιμο πανεπιστημίων, οργανισμών, έτσι απλά όπως τώρα..

Και οι δικές μου ελπίδες όλο και θα σβήνουν ,μαζί με χιλιάδες θέσεις εργασίας που ήταν στόχος για όλους μας. Φυσικό είναι πως καθόλου δε λυπάμαι για τα μεγάλα ονόματα που έχουν συγκεντρώσει τεράστιες περιουσίες, αλλά για όσους εργάστηκαν σκληρά πίσω από τις κάμερες, κι είναι πρώτοι στη λίστα εξόδου σε περίπτωση επαναλειτουργίας της ερτ.

Άλλωστε, είναι χαζό να θεωρούμε πως δεν πληρώνουμε τα υπόλοιπα ιδιωτικά κανάλια, όταν οι διαφημιστικές πλουτίζουν, χάρη στην πελατεία των αμέτρητων τηλεθεατών της ιδιωτικής τηλεόρασης και των σκουπιδιών που προβάλλει. Γιατί περί στημένων προγραμμάτων και περί σκουπιδιών πρόκειται.

Ακόμη και αυτοί που από σας στηρίξατε το τέλος της δημόσιας τηλεόρασης, γνωρίζετε πως μόνο εκεί υπήρξαν κάποιες πινελιές ποιότητας. Κακά τα ψέματα, η ερτ ήταν το φρένο στη σαπίλα του τηλεοπτικού μέσου που λέγεται τηλεόραση. Εκπομπές όπως το «Μένουμε Ελλάδα», σε ταξίδευαν στα μονοπάτια του παράδεισου αυτής της χώρας..

Σημαντικά πρόσωπα καλεσμένα στα πλατό, εμπλούτιζαν τις γνώσεις μας, όταν στα απέναντι κανάλια η Στεφανίδου και η Λαμπίρη ήταν παραδομένες στον απαίσιο κόσμο του απέραντου κακού κουτσομπολιού.

Εκπαιδευτικά προγράμματα, ποιοτικές εκπομπές, έδιναν μια ενδιαφέρουσα πνοή στα απογεύματα σου, ενώ κάνοντας ζάπινγκ κινδύνευες να μάθεις άριστα τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Τουρκίας. Ακόμη και τα ψυχαγωγικά προγράμματα προερχόμενα σε πιστή αντιγραφή από το εξωτερικό, δεν ταίριαζαν σε τίποτα με την κουλτούρα της Ελλάδας.

Όλα ξένα, όλα ιδιωτικά. Οργανισμοί, σχολεία, νοσοκομεία, τηλεοπτικοί σταθμοί… Που θα τρέφονται από την εξουσία, κι η εξουσία από αυτά.

Το δημόσιο αργοπεθαίνει, κι εμείς κοιτάζουμε ανήμποροι. Έπεσε λοιπόν η αυλαία για την ερτ.. Έπεσε η αυλαία για την περιορισμένη έστω αντικειμενική τηλεόραση. Έπεσε η αυλαία για τη δημοκρατία μας.

Μη σηκώνεστε όμως από τα καθίσματα σας. Ακολουθούν πολλές ακόμη δραματικές παραστάσεις.