Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo


“Ελληνική νοοτροπία ή απενταρία;”. Το νέο άρθρο του Διονύση Παρούτσα

Πριν από καμιά σαρανταριά χρόνια, λίγο μετά τη μεταπολίτευση, ένα καλοκαίρι κάθονταν οι δικοί μου με μια παρέα Αγρινιωτών που "παρεθέριζαν" στο Καρπενήσι και συζητούσαν για κάτι, το οποίο στα παιδικά μου μάτια φάνταζε εξωπραγματικό. Έλεγε ο πολυταξιδεμένος φιλοξενούμενός μας, ότι στο εξωτερικό, οι άνθρωποι μπαίνουν στα λεωφορεία και ρίχνουν το αντίτιμο του εισιτηρίου σε ένα κουτάκι, χωρίς καν να υπάρχει εισπράκτορας!

eisitiria-mmm

Όλη η ομήγυρη οίκτιρε την "ελληνική νοοτροπία" που δεν επρόκειτο να αλλάξει ούτε σε 50 χρόνια και συνέχισε το καλοκαιρινό ψιλοκούβεντο. Δεν πρόλαβε φυσικά να λαλήσει ο αλέκτορας - γιατί η ιστορία και οι κοινωνίες έχουν τους δικούς τους ρυθμούς – και η μέθοδος εφαρμόστηκε και σε μας.

Αφού πέρασε από το αναγκαίο στάδιο προσαρμογής, όπου οι ελεγκτές έβρισκαν κουμπιά, πρόκες και κάθε τι μεταλλικό, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε και -με τις φυσιολογικές απώλειες οι οποίες βέβαια θα υφίσταντο και υπό… αγγλική νοοτροπία- το σύστημα λειτουργούσε μέχρι να έρθει η κρίση.

Να έρθει η κρίση και να φέρει και πάλι τους εισπράκτορες στα αστικά λεωφορεία των μεγάλων πόλεων της χώρας. Γιατί όπως φαίνεται αυτό που κάνει τους ανθρώπους να μην πληρώνουν δεν είναι η "νοοτροπία", ελληνική ή άλλη, αλλά δυστυχώς οι άδειες τσέπες!

Ο θάνατος ενός 19χρονου μαθητή στο Περιστέρι, που προήλθε από πτώση από τρόλεϊ μετά από έντονο διαπληκτισμό με τον ελεγκτή εισιτηρίων, όπως συγκλίνουν οι μαρτυρίες των συνεπιβατών, είναι ένα εξαιρετικά ανησυχητικό γεγονός που μας σόκαρε όλους.

Φυσικά μπορεί να είναι ένα τυχαίο περιστατικό και μακάρι να είναι έτσι. Μακάρι να μην επαναληφθεί. Όμως δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν. Ξεκινώντας από τις τράπεζες που τηλεφωνούν στα σπίτια, περνώντας στους επιχειρηματίες που ζητούν τα χρωστούμενα και καταλήγοντας στους εισπράκτορες των λεωφορείων, όλοι μα όλοι προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι.

Όταν η γενικότερη κατάσταση επιτρέπει αυτού του είδους την "γκαγκστερική" απαίτηση των χρωστούμενων, όπου όσοι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν… τσιμεντώνονταν και ρίχνονταν στη θάλασσα, τότε είναι αναμενόμενο αυτά τα απαράδεκτα γεγονότα να επαναλαμβάνονται σε όλο και συχνότερη βάση. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, το μικρό αυτό κόμμα που είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται στον ορυμαγδό της οικονομικής κρίσης, εξέδωσαν μια ανακοίνωση για το ζήτημα αυτό, που έχω την αίσθηση ότι αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο την πραγματικότητα. Αφού περιέγραψαν την κατάσταση όπως την θεωρούν οι ίδιοι, και έχοντας αναφερθεί και σε ένα άλλο περιστατικό όπου ένας ελεγκτής βιαιοπράγησε εναντίον ενός αναπήρου, καταλήγουν στα εξής:

"Τα ανωτέρω περιστατικά, εξόχως ανησυχητικά και επικίνδυνα, θα έπρεπε να προβληματίσουν σοβαρά την Πολιτεία και τις Διοικήσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στις εξής κατευθύνσεις:

α) Επιβάλλεται να αλλάξει άμεσα το μέτρο της αμοιβής των ελεγκτών με βάση ποσοστό επί των προστίμων. Αντιθέτως, οι ελεγκτές θα πρέπει να αμείβονται όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για να αποφευχθεί το επικίνδυνο φαινόμενο των «κυνηγών κεφαλών».

β) Θα πρέπει να ισχύσει κώδικας δεοντολογίας για τους ελεγκτές, με σεβασμό στους πολίτες και αυστηρές πειθαρχικές ποινές σε περίπτωση που δεν τηρείται, όπως ακριβώς ισχύει ήδη για τους υπαλλήλους που εργάζονται στο δημόσιο τομέα. Περαιτέρω, βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί τόσο στην επιλογή, όσο και στην εκπαίδευση των ελεγκτών.

γ) Τέλος, πρέπει άμεσα να εξεταστεί αναπροσαρμογή των κομίστρων των αστικών συγκοινωνιών, τα οποία είναι ιδιαίτερα υψηλά και οδηγούν σε αναπόφευκτη αύξηση των «λαθραίων» μετακινήσεων. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, που οφείλει -κάποτε- να ασκήσει η Πολιτεία, εντάσσεται η κατοχύρωση της δωρεάν μετακίνησης ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων, φοιτητών και μαθητών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ η δραστική μείωση του ύψους του προστίμου είναι επίσης επιβεβλημένη.

Ο «παραδειγματισμός» των «λαθρεπιβατών» με ελεγκτές που αμείβονται με το κεφάλι και εξοντωτικά πρόστιμα, είναι η εικόνα της καταστολής απέναντι στην εικόνα της κοινωνικής ευαισθησίας και της αλληλεγγύης, που είναι σήμερα - περισσότερο από κάθε άλλη φορά - αναγκαία στην ελληνική κοινωνία. Πόσο μάλλον όταν αυτή η εικόνα έχει μοιραία αποτελέσματα."

Μπορεί οι Οικολόγοι Πράσινοι να υποφέρουν δημοσκοπικά, κανένας όμως δεν μπορεί να τους κατηγορήσει ότι δεν τα λένε καλά…