Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Απέχουν οι δικηγόροι. Στην 48ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ευρυτανίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ευρυτανίας κατά την έκτακτη συνεδρίαση στις 6-9-2013, επικύρωσε την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που ελήφθη στις 4-9-2013 για πανελλαδική 48ωρη αποχή την Τρίτη 17 και Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013.

dikigoroi-photo

Η ανακοίνωση των δικηγόρων του νομού, κοινοποιείται στον πρόεδρο Εφετών Λαμίας, τον πρόεδρο πρωτοδικών, τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και την κα. Ειρηνοδίκη Ευρυτανίας, τον πρόεδρο των δικαστικών υπαλλήλων του νομού για ενημέρωση των λοιπών Γραμματέων, όπως και στα Μέσα Ενημέρωσης.

Η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής αφορά: "Τα ανοιχτά ζητήματα που εξακολουθούν να υφίστανται ως προς τον υπό κατάθεση προς συζήτηση και ψήφιση νέο Κώδικα Δικηγόρων καθώς και σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη."

"Τα "μέτρα" που λαμβάνονται από την πολιτική εξουσία με επίκληση επιταγών της "Τρόικας" αλλά στην πραγματικότητα προς όφελος των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων που ασκούν μαζικά ένδικα βοηθήματα στα δικαστήρια της χώρας προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε δικηγορικές υπηρεσίες με εξευτελιστικές αμοιβές, προσβάλλουν τον πυρήνα του δικαιώματος σε μια αξιοπρεπή διαβίωση, υπονομεύουν την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος και, κατ’ επέκταση, την απονομή της Δικαιοσύνης, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων νομικών υπηρεσιών και τέλος παραβιάζουν την ισότητα των όπλων ενώπιον των δικαστικών αρχών, με θύμα τον ίδιο τον πολίτη". {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

"Η επιχειρούμενη απαξίωση του θεσμού της Δικαιοσύνης και των Δικηγόρων ως συλλειτουργών στην απονομή της, στο βωμό της ικανοποίησης οικονομικών συμφερόντων, βρίσκει αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό και νομικό κόσμο της χώρας, που δηλώνει αποφασισμένος να προασπίσει αποτελεσματικά τα συμφέροντα του",

"ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ: ότι τις ημέρες της αποχής, επιτρέπεται μόνο η παράσταση στα Δικαστήρια για αναβολή των προσδιορισθέντων για συζήτηση υποθέσεων, δεν επιτρέπεται η κατάθεση δικογράφων, καθώς και η διενέργεια διαδικαστικών πράξεων στις Γραμματείες των Δικαστηρίων, σε Συμβολαιογραφεία, Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία. Κατά τα λοιπά ισχύει η από 22-2-2012 ανακοίνωση.".

Τα παραπάνω αναφέρει η ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου Ευρυτανίας, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Βασίλειος Γκαρίλας.

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση για τους δικηγόρους

Η ρύθμιση για τους δικηγόρους και νομικούς -που κατατέθηκε στην Βουλή την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013-, ήταν στα μέτρα που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από τον Ιούλιο, ωστόσο η τελική μορφή του νομοσχεδίου καθυστέρησε λόγω της αντίδρασης που προκάλεσαν οι διατάξεις οι οποίες ουσιαστικά απελευθερώνουν πλήρως τις αμοιβές των δικηγόρων.

Σύμφωνα με τον νέο κώδικα θα απελευθερωθούν πλήρως οι αμοιβές των νομικών, οι οποίες θα είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με τους πελάτες. Συγκεκριμένα, βάσει των προβλεπόμενων στο νέο Κώδικα Δικηγόρων το γραμμάτιο προείσπραξης θα αντικατασταθεί με ένα πάγιο ποσό που θα καταβάλει ο κάθε δικηγόρος ανά υπόθεση και το οποίο θα ορίζεται με ΚΥΑ.

Παράλληλα ο νέος κώδικας θα καταργεί από την 1η Ιανουαρίου 2014 την υποχρεωτική παράσταση νομικού στη σύναψη συμβολαίων, κάτι το οποίο μειώνει περισσότερο τη νομική ύλη νέων και παλαιών δικηγόρων. Επίσης, καταργεί και την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου σε κάθε διαδικασία διαμεσολάβησης.