Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Επιστροφή στην τάξη. Έλαβαν τέλος οι απεργίες δασκάλων και καθηγητών στην Ευρυτανία - Ακόμα κλειστά νηπιαγωγεία του νομού

Κανονικά διεξάγονται τα μαθήματα στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια του νομού Ευρυτανίας, καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις δασκάλων και καθηγητών, αν και την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν δυναμικά, ατόνησαν και σταδιακά περιορίστηκαν σε χαμηλά ποσοστά.

elme-pano-sxoleio-apergia

[Update] Η «επίσημη» λήξη της κινητοποίησης αποφασίστηκε χθες (Τετάρτη 25/9) στην Αθήνα, από τους προέδρους των ΕΛΜΕ. Στη μαραθώνια συνεδρίαση, 30 ΕΛΜΕ ψήφισαν λευκό και 17 τάχθηκαν υπέρ της αναστολής της κινητοποίησης. Από την άλλη πλευρά, 12 ΕΛΜΕ ψήφισαν υπέρ της προκήρυξης νέας πενθήμερης απεργίας και 5 υπέρ μιας νέας 48ωρης.

Σε γυμνάσια & λύκεια της Ευρυτανίας

Η τοπική αργία του πολιούχου Αγίου Νικολάου (Δευτέρα 23/9) μπορεί να κράτησε κλειστά τα σχολεία, ωστόσο την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων του νομού επέστρεψαν σχεδόν κανονικά στα μαθήματα, καθώς το ποσοστό στην απεργία των καθηγητών δεν ξεπέρασε το 17%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΜΕ.

Μιλώντας στα «Ευρυτανικά Νέα» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας κ. Κώστας Μαστροκώστας έκανε λόγο για εκτόνωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, στάθηκε όμως ιδιαίτερα στη δυναμική που είχαν σε επίπεδο νομού (ακόμα και 80% η συμμετοχή στο Καρπενήσι) και την απήχηση («…η κοινωνία αγκάλιασε τον αγώνα των καθηγητών»), χαρακτηρίζοντας την απεργία παρακαταθήκη για το μέλλον.

Τι έγινε στα Δημοτικά

Όσον αφορά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, οι δάσκαλοι της Ευρυτανίας πήραν μέρος στη 48ωρη απεργία που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ την περασμένη εβδομάδα· την πρώτη ημέρα (Τετάρτη 18/9) το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 76,23 %, ενώ την Πέμπτη 19/9, έπεσε στο 52,11%. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Διαφορετική η εικόνα την Τρίτη, όπου τα ποσοστά συμμετοχής έφθασαν μόλις στο 16%: εκ των 129 (οικονομικά τακτοποιημένων) μελών του Συλλόγου Εκπ/κων Α/θμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας, μόλις 17 δάσκαλοι συμμετείχαν στην απεργία (24 & 25/9 από την ΑΔΕΔΥ).

«Όχι στις απεργίες-ντουφεκιές», δηλώνει στα «Ευρυτανικά Νέα» ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Σιδέρης Μοτσιόλας, τονίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να έχουν οργανωμένο χαρακτήρα, αφού πρώτα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί γίνουν ευρύτερα γνωστά· για τον λόγο αυτό μέσα στις επόμενες ημέρες οι δάσκαλοι θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

Κλειστά σχολεία στην Ευρυτανία

Και ενώ νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε ήδη επίσημα πριν από δυο εβδομάδες, στον νομό Ευρυτανίας σχολεία παραμένουν ακόμα κλειστά εξαιτίας κενών σε εκπαιδευτικούς, με το υπουργείο Παιδείας να επιδεικνύει χαρακτηριστική καθυστέρηση.

Ο λόγος για το Νηπιαγωγείο Γρανίτσας και Νηπιαγωγείο Αγράφων, καθώς επίσης και το τμήμα ένταξης στο 5ο Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο στο Καρπενήσι.

Προς το παρόν, «…το υπουργείο προσπαθεί να καλύψει τα κενά με αλχημείες και εσωτερικές μετακινήσεις», επισημαίνει ο κ. Μοτσιόλας, τακτική που όμως δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο και δεν λύνει το πρόβλημα.

Συνολικά 10 κενά σε εκπαιδευτικούς, κυρίως στον «ευαίσθητο» τομέα της ειδικής αγωγής, εντοπίζονται στον νομό Ευρυτανίας.