Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Η Ευρυτανία γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας . Μαθητές χάρισαν χαμόγελο σε ηλικιωμένους

Την 1η Οκτωβρίου εορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία. Πληροφοριακά να πούμε πως υιοθετήθηκε το 1990 από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., με αφορμή τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού και έχοντας ως σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

pappous-zografia

Στην Ελλάδα παρατηρείται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ατόμων με ηλικία άνω των 65 ετών.

Το 2030 το ποσοστό κατά εκτίμηση θα φτάσει το 25,9% και το 2050 το 32,5%,με ποσοστό 10% περίπου ατόμων τέταρτης ηλικίας(80+). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2025 θα υπάρχουν 141 εκατομμύρια ηλικιωμένοι. Τέλος, σε παγκόσμια κλίμακα το 2025 υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν 1,2 δισεκατομμύρια ηλικιωμένοι και το 2050 2 δισεκατομμύρια ηλικιωμένοι.

Η γήρανση, λοιπόν, αυτή του πληθυσμού αλλάζει την «επιδημιολογική» εικόνα των νόσων σε όλο τον κόσμο και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οργάνωση των υπηρεσιών υγείας και γενικότερα της κοινωνίας.

Έτσι, η κοινωνική πολιτική των ανεπτυγμένων κυρίως χωρών αναπόφευκτα έχει στραφεί σε δράσεις που αφορούν ένα δίκτυο υπηρεσιών προστασίας των ηλικιωμένων.

Ενδεικτικά, στην Ελλάδα, αναφέρουμε τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, τη σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων, τα Κ.Α.Π.Η, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο με την πρόσφατη θεσμική ρύθμιση μετεξελίσσεται, παρέχοντας κατ'οίκον φροντίδα και νοσηλεία σε ανασφάλιστα ηλικιωμένα άτομα σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς της κεντρικής διοίκησης και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στα πλαίσια αυτής της επετειακής ημέρας, δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο δώρο για τους απόμαχους της ζωής, από κάτι που να προέρχεται από παιδιά.

Οι μαθητές, λοιπόν του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου του Μεγάλου Χωριού, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα μας και με τις κατευθύνσεις φυσικά των εκπαιδευτικών τους, ετοίμασαν με κέφι χειροποίητες δημιουργίες, που απλόχερα πρόσφεραν στους εξυπηρετούμενους του Προγράμματος.

Η Υπεύθυνη της Δομής Ποταμιάς

Αναστασία Παπαντωνίου Το

Το "στοίχημα" της αξιοποίησης της Λίμνης Κρεμαστών - Εκδηλώσεις διοργανώνει η Π.Ε. Ευρυτανίας (ΒΙΝΤΕΟ)