Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Eνημερωτική ημερίδα για την κατάθλιψη σε λίγη ώρα (18.00) στο Καρπενήσι - Θα μιλήσουν ψυχολόγοι & κοινωνικοί λειτουργοί

Αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, την πιο διαδεδομένη ψυχική διαταραχή, τη «νόσο του 21ου αιώνα», όπως έχει χαρακτηριστεί· ο λόγος για την κατάθλιψη.

katathlipsi-monos

Οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας: σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως 150 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη, ενώ ένα στα δέκα άτομα θα νοσήσει από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 25% των ανδρών (περίπου 850.000 άτομα) και το 33% των γυναικών (περίπου 1,1 εκ.) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη.

Όλα για την κατάθλιψη

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10/10), το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καρπενησίου, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ¨Αλκυόνη¨ και το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας, συνδιοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013, υπό την αιγίδα του Δήμου Καρπενησίου, ημερίδα με τίτλο «Μιλάμε για την κατάθλιψη. Μας αφορά όλους».

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Ευγένιος Αιτωλός» (στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου) και θα ξεκινήσει στις 6.00 το απόγευμα.

Το πρόγραμμα

Μετά την παρουσίαση του προγράμματος (6.00-6.15), στο βήμα θα ανέβει η M.S.c ψυχολόγος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας κα Φανή Παπαρούπα, για να αναπτύξει το θέμα «Κατάθλιψη: Μάθε γι’ αυτήν. Αντιμετώπισέ την - Μύθοι & αλήθειες».

Αμέσως μετά (στις 6.35 σύμφωνα με το πρόγραμμα) τον λόγο θα πάρει η ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης «Αλκυόνη» κα Παρασκευή Στέκα.

Θέμα της εισήγησής της: «Ψυχική Υγεία και προκατάληψη και… ένας σκύλος που τον έλεγαν κατάθλιψη».

Τέλος, τη σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και την οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία θα αναλύσει η κοινωνική λειτουργός του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων (Γηροκομείο) κα Ιωάννα Κορομπίλη.

Θα ακολουθήσει (7.15 με 7.35) ανοικτός διάλογος ανάμεσα στο κοινό και τους ειδικούς.