Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Διάλογος για τα προβλήματα της Παιδείας. Ανοικτή συγκέντρωση γονέων & δασκάλων έγινε στο Καρπενήσι

Με στόχο να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι σχολικές μονάδες της α/θμιας εκπαίδευσης (δημοτικά και νηπιαγωγεία) στον νομό Ευρυτανίας, δάσκαλοι και γονείς συμμετείχαν στην ανοιχτή συζήτηση που έγινε -την περασμένη Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013- στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου.

daskaloi-goneis-3o-dimotiko

Το «παρών» έδωσε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κλεομένης Λάππας.

Τι συζητήθηκε

Η ενημερωτική συνάντηση άνοιξε (στις 7.30 το απόγευμα) με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας κ. Σιδέρη Μοτσιόλα, ο οποίος περιέγραψε -μάλλον με μελανά χρώματα- την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του νομού.

Την ιδιαίτερη ανησυχία και αντίθεσή τους εξέφρασαν γονείς και εκπαιδευτικοί σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη κατά 10%, δηλαδή τμήματα να συμπτυχθούν αριθμώντας συνολικά 27-28 μαθητές, ακόμα και στην Α’ και τη Β’ τάξη του δημοτικού.

Η υπουργική απόφαση αναφέρει ότι «…σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο αριθμός των μαθητών στα δημοτικά σχολεία και των νηπίων στα νηπιαγωγεία, δύναται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να υπερβαίνει κατά 10% την αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο και νηπίων ανά νηπιαγωγό», εξέλιξη που -όπως άπαντες συμφώνησαν- θα επηρεάσει άμεσα τις δυνατότητες μάθησης των παιδιών, ενώ ίσως ανακύψουν ακόμα και ζητήματα ασφάλειας, υγείας κλπ. 

Στον ανοικτό διάλογο που ακολούθησε εκφράστηκε επίσης προβληματισμός για το πάγωμα των διορισμών -και- στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα κενά και δυσλειτουργίες στα σχολεία.

Με προβλήματα (δεν διδάσκονται οι προβλεπόμενες ώρες) διεξάγονται τα μαθήματα Γερμανικών, Αγγλικών και Πληροφορικής στα δημοτικά σχολεία του Καρπενησίου, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν επαρκούν.

Κλειστά σχολεία στα Άγραφα

Και ενώ τα κενά που υπήρχαν στον τομέα της Ειδικής Αγωγής στα σχολεία της Ευρυτανίας έχουν καλυφθεί, τα Νηπιαγωγεία Αγράφων και Γρανίτσας παραμένουν ακόμα κλειστά (!), σχεδόν έναν μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς το υπουργείο δεν έχει τοποθετήσει ακόμα νηπιαγωγούς για τις συγκεκριμένες δύο (2) θέσεις. 

Προσλήψεις νηπιαγωγών ώστε να καλυφθούν εκατοντάδες κενά σε όλη τη χώρα ζήτησε πρόσφατα από τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).

Για «εποικοδομητικό διάλογο, με θέματα που αφορούσαν όλους τους γονείς» έκανε λόγο ο κ. Μοτσιόλας μιλώντας στα «Ευρυτανικά Νέα»· περίμενε πάντως μεγαλύτερη συμμέτοχη του κόσμου, όπως παραδέχεται.

Να σημειωθεί ότι η τελευταία αντίστοιχη ανοικτή συζήτηση ανάμεσα σε δασκάλους και γονείς έγινε στο Καρπενήσι το 2006.