Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Δωρεάν Ίντερνετ μέσω.. δορυφόρου σε 9 χωριά του δήμου Καρπενησίου. Όμως με χαμηλές ταχύτητες και μηνιαίο περιορισμό

Με μικρό κόστος υλοποίησε ο δήμος  Καρπενησίου μια απόφαση που έλαβε τον Μάιο του 2013. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των μηχανημάτων για την ασύρματη παροχή ίντερνετ σε τοπικές κοινότητες στις οποίες η παροχή ίντερνετ δεν ήταν εφικτή μέσω ενσύρματου τηλεφωνικού δικτύου.

doryforos-internet

 Συγκεκριμένα, ο δήμος Καρπενησίου προμηθεύτηκε συστήματα δορυφορικής σύνδεσης ίντερνετ τα οποία τοποθετήθηκαν πρόσφατα σε εννέα συγκεκριμένα χωριά του δήμου. Έτσι, πλέον ο πολίτης μπορεί να συνδέεται στο ίντερνετ δωρεάν μέσω ασύρματης σύνδεσης (Wi-Fi).

Τα «τυχερά» χωριά του δήμου είναι οι Τοπικές Κοινότητες Κλαυσίου, Καστανιάς, Προυσού, Άμπλιανης, Στενώματος, Δομιανών, Βράχας, Φιδακίων και Ανιάδας.

Η επιλογή των Τοπικών Κοινοτήτων όπου εγκαταστάθηκε το δορυφορικό σύστημα έγινε με γνώμονα το γεγονός ότι στα συγκεκριμένα χωριά δεν υπήρχε η υποδομή, μέσω του ΟΤΕ, γραμμών ADSL.

Η προμήθεια και η εγκατάσταση του δορυφορικού συστήματος και για τα εννέα χωριά κόστισε 664,20 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η προμήθεια έγινε με απευθείας ανάθεση σε εταιρεία που εδρεύει στο Αγρίνιο.

Η ασύρματη σύνδεση ωστόσο θα παρέχεται μόνο στα κεντρικά σημεία των χωριών, πέριξ της πλατειάς όπου και εγκαταστάθηκε το σύστημα. Η ασύρματη σύνδεση θα είναι ελεύθερη χωρίς κωδικούς και δωρεάν για όλους.

Ο δήμος Καρπενησίου αντιμετωπίζει το ίντερνετ ως «δημόσιο αγαθό». Κάτω από αυτή την φιλοσοφία η ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στο ίντερνετ αποτελεί και στόχο της δημοτικής αρχής.

Σύμφωνα με τον δήμο, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι πιλοτική. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα κριθούν ικανοποιητικά, τότε η δορυφορική παροχή ασύρματου ίντερνετ θα επεκταθεί και σε πολλά άλλα χωριά του δήμου.

Το κόστος και τα προβλήματα

Πέραν της εγκατάσταση των συστημάτων, το μηνιαίο κόστος που απαιτείται για την παροχή της σύνδεσης για τα 9 χωριά είναι αρκετά τσουχτερό και ανέρχεται στα 315 ευρώ τον μήνα.

Επίσης ένα επιπλέον ποσό, πέραν των παραπάνω, ύψους 891 ευρώ κατέβαλε άπαξ ο δήμος στην εταιρεία για το τέλος ενεργοποίησης. Συνολικά δηλαδή το κόστος εγκατάστασης ανήλθε περίπου στα 2.000 ευρώ, πληρωμένος και ο πρώτος μήνας σύνδεσης.

Επιπλέον, οι δορυφορικές συνδέσεις δεν εξασφαλίζουν σε καμία περίπτωση ευρυζωνική σύνδεση. Το ανώτερο που μπορεί να φτάσουν, με τα σημερινά δεδομένα, είναι τα 8Mbps και αυτά όχι εγγυημένα την στιγμή που η απλή επίγεια ADSL σύνδεση σήμερα αγγίζει τα 24Mbps.

Ακόμη και η ίδια η σύνδεση αποτελεί προβληματική διαδικασία διότι, για να μπορέσει το κόστος λειτουργίας να είναι σε λογικά επίπεδα, μπαίνει όριο στην διαμεταγωγή των δεδομένων.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία που έχει συνάψει ο δήμος Καρπενησίου με την εταιρεία Forthnet έχει ως όριο δεδομένων τα 16GB τον μήνα, τη στιγμή που στις επίγειες συνδέσεις είναι απεριόριστα.

Τα προβλήματα είναι πολλά λοιπόν με την δορυφορική σύνδεση και την παροχή ίντερνετ, ωστόσο δεν μπορούμε να μην βάλουμε θετικό πρόσημο στην προσπάθεια του δήμου Καρπενησίου για άρση της επικοινωνιακής απομόνωσης, που ακόμη και σήμερα υπάρχει σε πολλά χωριά του δήμου.

Εξάλλου, και η εμπειρία δωρεάν παροχής ασύρματου επίγειου ίντερνετ στο Καρπενήσι, που λειτουργεί με πάρα πολλά προβλήματα, εγείρει εύλογα ερωτήματα για την επιτυχία του εγχειρήματος και πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις για την πετυχημένη του λειτουργία, την οποία προφανώς όλοι επιθυμούν.

Ο ΟΤΕ

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον ΟΤΕ Καρπενησίου, πράγματι τα συγκεκριμένα χωριά δεν έχουν πρόσβαση μέσω γραμμών ADSL. Ωστόσο, μόλις τη περασμένη Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013 στο Κλαυσί, επιτεύχθηκε η σύνδεση με αντικατάσταση των συστημάτων και πλέον το χωριό έχει ευρυζωνική σύνδεση μέσω ΟΤΕ με 24Mbps.

Για το γεγονός αυτό μάλιστα είναι ενήμερος ο δήμος Καρπενησίου και σύμφωνα με τον υπεύθυνο του δήμου κ. Ευάγγελο Βλάχο, το σύστημα από το Κλαυσί θα μεταφερθεί σε άλλο σημείο και η σύνδεση του χωριού θα αντικατασταθεί πλέον με την επίγεια και με πιο γρήγορη δωρεάν σύνδεση  για τους πολίτες και ασύρματα.

Επιπλέον ο ΟΤΕ, μέσω ασύρματης σύζευξης, μελετά την σύνδεση όλων των χωριών στην Ευρυτανία τα οποία σήμερα δεν έχουν σύγχρονες τηλεφωνικές γραμμές,  δεδομένου ότι η οπτική ίνα του οργανισμού έχει πλέον επεκταθεί και στην δυτική Ευρυτανία.

Χωρίς ίντερνετ τα Άγραφα

Εντωμεταξύ, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ΚΑΝΕΝΑ χωριό στον δήμο Αγράφων δεν έχει σύνδεση ίντερνετ.

Πλήρης απομόνωση για τους πολίτες. Διότι οι πολιτικές, τους έχουν κατατάξει σε πολίτες 2ης κατηγορίας.

Μόνη πρόσβαση στο ίντερνετ έχουν τα χωριά Άγραφα και Φραγκίστα, τόσο η δυτική όσο και η ανατολική. Χαρακτηριστικό δε της απομόνωσης στα Άγραφα είναι το γεγονός ότι η ίδια η έδρα του δήμου, το Κερασοχώρι στερείται ευρυζωνικών συνδέσεων ίντερνετ.