Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Προσοχή στα εμβόλια της λύσσας. Οδηγίες για την αποφυγή ατυχημάτων από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καρπενησίου

Το εμβόλιο κατά της λύσσας είναι υπό την μορφή δολώματος και μπορεί να βρεθεί σε περιοχές όπου κυνηγούν, οι κυνηγοί της Ευρυτανίας. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ευρυτανίας εφιστά την προσοχή.

kinigos1

Τα "Ευρυτανικά Νέα" με εκτενές ρεπορτάζ, ήδη πριν από 20 περίπου ημέρες (Αρ. Φυλ. 569/16-10-2013), αναφέρθηκαν τόσο στο πρόγραμμα εμβολιασμού της κόκκινης αλεπούς κατά της λύσσας, όσο και στο πρόγραμμα ρίψης των εμβολίων-δολωμάτων από αέρος σε νομούς που έχει εμφανιστεί κρούσμα λύσσας και προληπτικά σε γειτονικούς νομούς, όπως η Ευρυτανία.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ευρυτανίας και μετά από σχετικό έγγραφο από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Ευρυτανίας σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας, ενημερώνει τα μέλη του τι πρέπει να προσέχουν αν βρουν στις περιοχές όπου κυνηγούν το δόλωμα - εμβόλιο, που δεν παύει, αν και με εξασθενισμένο τον ιό, να είναι επικίνδυνο.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: "Τα εμβόλια/δολώματα που χρησιμοποιούνται περιέχουν ζωντανό ελαττωμένη λοιμογόνου δύναμης ιό και επομένως ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ  να αποφεύγεται η επαφή των εμβολίων αυτών ειδικότερα με γυμνά χέρια.

Σε περίπτωση που κάποιος κυνηγός βρει ένα  τέτοιο εμβόλιο / δόλωμα, δεν πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει πχ για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή πιάνοντας το δόλωμα με μια πλαστική σακούλα.

Εάν κάποιο από τα σκυλιά έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο κυνηγός δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει. Επίσης εφόσον υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι το σκυλί κάποιου κυνηγού προσέλαβε το εμβόλιο δόλωμα τότε θα πρέπει αφού το ζώο καταπιεί ή αφήσει το δόλωμα, να προσπαθήσει φορώντας γάντια να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος με νερό και σαπούνι και επίσης να αποφύγει την επαφή με γυμνά χέρια με το σάλιο του ζώου ή σημεία που ενδέχεται το ζώο να έχει γλείψει ( τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα κλπ.)

Ο ιός μέσα στη στοματική κοιλότητα του ζώου παραμένει ανθεκτικός για μικρό σχετικά χρονικό διάστημα (μέχρι κάποιες ώρες), ωστόσο προκειμένου να προληφθεί και να αποφευχθεί η χειρότερη περίπτωση, καλό θα είναι να μην έρχεται σε επαφή με γυμνά χέρια ο κυνηγός, τα μέλη της οικογένειάς του και γενικότερα άλλα άτομα, με το ζώο που έχει πιθανώς προσλάβει το δόλωμα για τουλάχιστον μια ημέρα κατόπιν της πιθανής πρόσληψης του δολώματος.

Γενικότερα ,θα πρέπει να τονίσουμε στα μέλη μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις εξόδους τους σε περιοχές ρίψης δολωμάτων και για όλο το διάστημα από την έναρξη των ρίψεων μέχρι και ένα μήνα μετά το πέρας αυτών δηλαδή περίπου μέχρι και το Δεκέμβριο. Πρόταση της υπηρεσίας μας είναι το διάστημα αυτό ή όσο το δυνατό περισσότερες ημέρες (μια εβδομάδα τουλάχιστον), να περιοριστούν ή και να μην διενεργούνται έξοδοι για κυνήγι σε περιοχές ρίψης εμβολίων για να περιοριστεί ο κίνδυνος επαφής με τα δολώματα.

Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο- δόλωμα θα πρέπει να υπάρχει άμεση μετάβαση σε μονάδα Υγειάς. Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr). "