Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

19η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης. Δείτε ένα συγκλονιστικό βίντεο - Αριθμοί και στοιχεία στην Ελλάδα

Το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις κατά τα τελευταία χρόνια στις -κατά τα άλλα- «σύγχρονες και ευνομούμενες» κοινωνίες.

paidiki-kakopoihsh

Από το "Χαμόγελο του Παιδιού" διαβάζουμε:

«…Παρά τις πολλές μορφές που μπορεί να πάρει η Παιδική Κακοποίηση, τέσσερις είναι οι βασικοί της τύποι:

 ● Σωματική Κακοποίηση

● Σεξουαλική Κακοποίηση

● Συναισθηματική και Ψυχολογική Κακοποίηση

● Παραμέληση

 ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Σωματική κακοποίηση παιδιού είναι η εμπρόθετη άσκηση σωματικής βίας σε βάρος των παιδιών και έχει ως αποτέλεσμα (ή θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα) επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού, την επιβίωση του, στην ανάπτυξη του ή στην αξιοπρέπεια του.

Η σωματική κακοποίηση εκδηλώνεται μέσω ξυλοδαρμού, με χτυπήματα, κλωτσιές, ταρακουνήματα, δαγκώματα, στραγγαλισμούς, καψίματα, δηλητηριάσεις και πρόκληση ασφυξίας.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Σεξουαλική κακοποίηση έχει οριστεί ως η «με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή του παιδιού σε σεξουαλική δραστηριότητα, την οποία δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί πλήρως και δεν είναι σε αναπτυξιακό ή νοητικό στάδιο κατά το οποίο μπορεί να δώσει την συγκατάθεση του».

 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Η συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση περιλαμβάνει, και  μεμονωμένα περιστατικά αλλά και ένα σταθερό μοντέλο συμπεριφοράς κατά το οποίο υποτιμάται η προσωπικότητα και γενικά η ύπαρξη του παιδιού… Συνήθως περιλαμβάνει: τον περιορισμό της κίνησης του παιδιού, συμπεριφορές ταπείνωσης, κατηγοριών, απειλών ή εξευτελισμού και οποιαδήποτε μορφή κακής μεταχείρισης και απόρριψης.

 ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ

Εδώ αναφερόμαστε στην ανικανότητα του γονέα να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον (φυσικό και συναισθηματικό) για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού, επικεντρωμένο στους εξής τομείς:

 ● Υγεία

● Εκπαίδευση

● Συναισθηματική ανάπτυξη

● Διατροφή

● Σπίτι και συνθήκες διαβίωσης

Είναι ενδεικτικό ότι από το 2011 μέχρι και σήμερα το Χαμόγελο του Παιδιού έχει καταγράψει: 431 καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων, 109 αιτήματα φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο και  15.407 κλήσεις (!) για παιδιά σε κίνδυνο.

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης, αξίζει να παρακολουθήσουμε  το συγκλονιστικό πρότζεκτ, με πρωταγωνιστές παιδιά-θύματα των ίδιων τους των γονιών.

Ο Μάνος, η Δανάη, ο Αλεξ, η Ελένη είναι μόνο κάποια από τα παιδιά - θύματα που μιλούν για την ιστορία τους. Είναι όμως και παιδιά που η τύχη τους άλλαξε, αφού πια είναι προστατευμένα στην οικογένεια του Χαμόγελου του παιδιού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ