Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Στον «αέρα» οι μαθητές των Αγράφων . Ελλιπή τα μαθητικά δρομολόγια στη δυτική Ευρυτανία - Τι αποφάσισε η Οικονομ. Επιτροπή της Περιφέρειας

Την ανάθεση των νέων δρομολογίων μεταφοράς μαθητών της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας για το σχολικό έτος 2013-2014 ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία συνεδρίασε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013 στη Λαμία.

nomarxia-evrytanias-ktirio

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Περικλής Καραΐσκος ζήτησε "να ενημερωθεί υπηρεσιακά σχετικά με τον αριθμό των μαθητικών δρομολογίων σε όλη την Π.Ε. Ευρυτανίας, τον αριθμό των μαθητών που έχουν μαθητικά δελτία και χρησιμοποιούν δημόσια συγκοινωνία, ποιοι παίρνουν μαθητικό επίδομα, τι μέσο χρησιμοποιούν, αν χρησιμοποιούν δημοτικά μέσα και αν υπάρχει μελέτη, σύμφωνα με την ΚΥΑ, για αυτή τη μεταφορά".

Έπειτα ο κ. Αναστάσιος Χρονάς κατέθεσε τον πίνακα των μαθητικών δρομολογίων, ενώ ο κ. Ταξιάρχης Σκλαπάνης παρείχε διευκρινίσεις επί του θέματος και τόνισε τη σοβαρότητά του «καθώς εξακολουθούν εν μέσω σχολικής χρονιάς να υπάρχουν μαθητές στην Ευρυτανία που δεν μπορούν να μεταβούν στα σχολεία τους», όπως ανέφερε.

 Τα δρομολόγια που θα γίνουν

Τα μέλη της Επιτροπής κατά πλειοψηφία αποφάσισαν να γίνει ανάθεση των εξής δρομολογίων: «Χαραστή Σίδερα - Ψηλόβραχος - Γέφυρα Επισκοπής - Δυτική Φραγκίστα» για το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Φραγκίστας στον Αργύριο Καλύβα με το ποσό των 60 ευρώ την ημέρα, «Κέδρα - Σάτο - Κάτω Ραπτόπουλο - Ραπτόπουλο» για το Γυμνάσιο Ραπτοπούλου στον Νικόλαο Καπούλα με το ποσό των 58,20 ευρώ (ανά ημέρα), «Κρέντη - Δυτική Φραγκίστα» για το ΕΠΑΛ του χωριού στον Γεώργιο Στερόπουλο με το ποσό των 33 ευρώ. Ακόμη, το δρομολόγιο «Ψηλόβραχος - Κερασοχώρι» με προορισμό το Γυμνάσιο Κερασοχωρίου ανατέθηκε στον Νικόλαο Τσούλο έναντι 83 ευρώ την ημέρα, «Άνω Τριπόταμος - Άνω Τσούκα - Δυτική Φραγκίστα» για το ΕΠΑΛ Φραγκίστας στον Γεώργιο Στερόπουλο με το ποσό των 93 ευρώ, «Μεγάλο Χωριό - Καρπενήσι» για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου στην «Κ/Ξ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΤΑΞΙ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ» έναντι 43 ευρώ και τέλος το δρομολόγιο «Κλαυσί - Καρπενήσι» με προορισμό το 2ο Δημοτικό Σχολείο και το 4ο Δημοτικό & Νηπιαγωγείο Καρπενησίου επίσης στην «Κ/Ξ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΤΑΞΙ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ» με το ποσό των 33,50 ευρώ ημερησίως.

Εντωμεταξύ, για αρκετά δρομολόγια στον δήμο Αγράφων δεν κατατέθηκε καμία προσφορά, για τα οποία ωστόσο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί επαναληπτική διαπραγμάτευση.

Ειδικότερα, προσφορά δεν κατατέθηκε για τα εξής δρομολόγια: «Μοναστηράκι Αγράφων - Κερασοχώρι» με τερματισμό το Γυμνάσιο Κερασοχωρίου (ανώτατο ημερήσιο κόστος 54,10 ευρώ), «Ψηλόβραχος - Κερασοχώρι» με ανώτατο κόστος ανά ημέρα 84,29 ευρώ, «Αργύρι Καρδίτσας - Καταφυλλι - Κελάρια - Ραπτόπουλο» με προορισμό το Γυμνάσιο Ραπτοπούλου (ανώτατο ημερήσιο κόστος 63,42 ευρώ) και «Άνω Τριπόταμος- Άνω Τσούκα-Δυτική Φραγκίστα» με ημερήσια δαπάνη 94,67 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, βάσει εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, "δεν προβλέπονται νέες συμβάσεις με ιδιώτες για την μεταφορά μαθητών και κατά συνέπεια οι μαθητές των άγονων δρομολογίων της διαπραγμάτευσης δεν θα μεταφέρονται, καθόσον υπάρχει απροθυμία και για την μεταφορά τους από τους ίδιους τους γονείς, αφού το προβλεπόμενο επίδομα είναι πενιχρό για τις συνθήκες και τα δεδομένα του νομού".

Για το θέμα μειοψήφισε ο κ. Περικλής Καραΐσκος, με την αιτιολογία ότι "υπάρχει παράταση παράνομων δρομολογίων, δηλαδή μίσθωση σε ιδιώτες με χρήση Ι.Χ. και αγροτικών αυτοκινήτων”, ενώ ο κ. Αναστάσιος Χρονάς δήλωσε ότι ψηφίζει θετικά, με την παρατήρηση να ληφθούν υπόψη η σχετική ΚΥΑ και ο πίνακας μαθητικών δρομολογίων που κατέθεσε, προκειμένου να συμπληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, ώστε η Οικονομική Επιτροπή να έχει συνολική άποψη για το θέμα της μετακίνησης των μαθητών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.