Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

ev media-logo

Σφάλμα
  • JFolder::files: Η διαδρομή δεν οδηγεί σε φάκελο:
Ειδοποίηση
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/images2014/mikro-xorio-mouseio1

Ένα ταξίδι στο παρελθόν. Εκθέματα-μαρτυρίες μιας άλλης εποχής φιλοξενεί το Μουσείο του Μικρού Χωριού

του Γιώργου Ζαλοκώστα

Λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία του Παλαιού Μικρού Χωριού, στο κτήριο όπου κάποτε στεγάζονταν το Δημοτικό Σχολείο, λειτουργεί το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του χωριού. Το κτήριο πρωτοκατασκευάστηκε το 1934 με προσωπική εργασία των Μικροχωριτών και υλικά από την περιοχή. Στη διάρκεια της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης παρείχε, μεταξύ άλλων, στέγη στους αντάρτες του ΕΛΑΣ.

mikro-xorio-mouseio1

Τον Αύγουστο του 1944 το πέτρινο κτίσμα κάηκε από τους Γερμανούς, μετά την απελευθέρωση όμως επισκευάστηκε (με χρήματα ομογενών της Αμερικής) και συνέχισε τη λειτουργία του μέχρι την κατολίσθηση του 1963. Το 1973 το κτήριο παραχωρήθηκε από τη Νομαρχία Ευρυτανίας στην Αδελφότητα Μικροχωριτών για πολιτιστικούς σκοπούς. Έτσι, άρχισαν να συγκεντρώνονται και να εκτίθενται στις αίθουσές του ιστορικά, φωτογραφικά, λαογραφικά και άλλα κειμήλια του χωριού.

Από το 2010 δε, μετά από ριζική επισκευή και ανακαίνιση, το κτήριο στεγάζει το αναδιοργανωμένο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Μικρού Χωριού.

Τι περιλαμβάνει

Το Μουσείο ρίχνει φως στις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας του Μικρού Χωριού. Στις πέντε (5) αίθουσές του παρουσιάζονται, με χρονολογική- θεματική σειρά, τεκμήρια από την ατομική, οικογενειακή και συλλογική ζωή και δράση των ανθρώπων, από το 1800 μέχρι και σήμερα. Οι συλλογές (στο σύνολό τους δωρεές Μικροχωριτών) περιλαμβάνουν ιστορικά έγγραφα, καταγραφές κομβικών γεγονότων, φωτογραφικό υλικό, οικιακό-αγροτικό εξοπλισμό κ.α.

Ο κεντρικός διάδρομος είναι αφιερωμένος στη συλλογική δράση των κατοίκων του χωριού. Ο επισκέπτης πληροφορείται για το διοικητικό και κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο του 19ου και 20ου αιώνα, για τα έργα κοινής ωφέλειας και για τη ζωή των κατοίκων στο χωριό ή στα μέρη όπου ξενιτεύτηκαν (Αμερική, Κωνσταντινούπολη κ.α).

Ιδιαίτερη, ασφαλώς, μνεία γίνεται στην καταστροφική κατολίσθηση της 13ης Ιανουαρίου του 1963, ημερομηνία που άλλαξε για πάντα τον ρου της ιστορίας του Μικρού Χωριού. Συγκλονιστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις πρώτες στιγμές της τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους, καθώς και πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής (πχ «Το Μικρό Χωριό δεν υπάρχει. Ετάφη ολόκληρον από τα χώματα», ΤΑ ΝΕΑ) δίνουν στον επισκέπτη να καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής.

Η αίθουσα Γ περιλαμβάνει αντικείμενα από την καθημερινότητα των Μικροχωριτών: έπιπλα, οικιακά σκεύη, είδη οικοτεχνίας, αγροτικά εργαλεία κ.α, βρίσκονται εκεί, πολύτιμα κειμήλια ιστορικής μνήμης. Στην αίθουσα Δ προβάλλεται η συμβολή των κατοίκων του χωριού στους αγώνες για ανεξαρτησία και δημοκρατία, από την Επανάσταση του 1821 ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο & την Εθνική Αντίσταση. Περιλαμβάνει φωτογραφίες και ονόματα αγωνιστών, πεσόντων, εκτελεσθέντων και θυμάτων, εικόνες από την Κατοχή, το χρονικό της ιστορικής μάχης του Μικρού Χωριού, απομεινάρια από το τυπογραφείο της Εθνικής Αντίστασης, προσωπικές μαρτυρίες κ.α.

Ακριβώς δίπλα (αίθουσα Ε) υπάρχει βιβλιοθήκη, όπου φιλοξενούνται βιβλία Ευρυτάνων και βιβλία τοπικού, ιστορικού & λογοτεχνικού ενδιαφέροντος, ενώ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων υπάρχει η δυνατότητα προβολής βίντεο με σύντομη (15’) αναδρομή στις κυριότερες φάσεις εξέλιξης του χωριού.

Το Μουσείο είναι ανοικτό για το κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 12.00 μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι (πληροφορίες στα τηλ. 697-2717575 & 22370-41023).

{gallery}mikro-xorio-mouseio1:::0:0{/gallery}