Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Σφάλμα
  • JFolder::files: Η διαδρομή δεν οδηγεί σε φάκελο:
Ειδοποίηση
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/images2014/aiolika-imerida-karpenisi

Αιολικά στην Ευρυτανία. «Ο αγώνας τώρα αρχίζει». Όσα έγιναν στην ενημερωτική ημερίδα στο Καρπενήσι. Απόψεις και τοποθετήσεις

Την πλήρη αντίθεσή τους στα σχέδια εγκατάστασης δεκάδων αιολικών πάρκων και υδροηλεκτρικών έργων, με τρόπο ανεξέλεγκτο και δίχως τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών, καθώς και την ανάληψη, άμεσα, πρωτοβουλιών που θα σταθούν εμπόδιο στις συγκεκριμένες επιδιώξεις, εξέφρασαν με τρόπο ομόφωνο και εμφατικό οι συμμετέχοντες στην ημερίδα ενημέρωσης, αφύπνισης και δράσης που συνδιοργάνωσαν η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, ο δήμος Καρπενησίου και συνεργαζόμενοι σύλλογοι & φορείς του τόπου, την Κυριακή 6 Απριλίου 2014.

aiolika-imerida-karpenisi

Κατά τη διάρκεια της… μαραθώνιας ημερίδας (διήρκησε περί τις πέντε ώρες) που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Καρπενησίου, τέθηκαν επί τάπητος όλες οι τρέχουσες εξελίξεις γύρω από τις ΑΠΕ στον ν. Ευρυτανίας, αναπτύχθηκαν γενικότερα ζητήματα που αφορούν τον ενεργειακό σχεδιασμό (εάν υπάρχει τέτοιος) της χώρας, παρατέθηκαν αντίστοιχα παραδείγματα άλλων περιοχών (π.χ Λακωνία) και καθορίστηκε ένα συμμετοχικό πλαίσιο δράσης που θα αποτελέσει τη βάση προσπαθειών και ενεργειών για την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης.

Το «παρών» στην ημερίδα έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Καρπενησίου και υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μπακογιάννης, καθώς και ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Ευβοίας και υποψήφιος, επίσης, για τη θέση του Περιφερειάρχη Στερεάς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, στη σχεδόν κατάμεστη από απλούς πολίτες, εκπροσώπους συλλόγων και φορέων, αυτοδιοικητικούς, υποψηφίους των επερχόμενων εκλογών κ.α, αίθουσα του συνεδριακού κέντρου. Το σύνθημα «Η Ευρυτανία είναι τα βουνά και τα ποτάμια της. Δεν πωλείται», που είχε αναρτηθεί σε πανό, αποτύπωνε το κλίμα της ημέρας, όπως και ο χάρτης αδειών για αιολικά πάρκα & υδροηλεκτρικά φράγματα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στην Ευρυτανία, που προβάλλονταν με κάθε ευκαιρία.

«Αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα»

Στο ολιγόλεπτο μήνυμά του, ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για «…μία πάρα πολύ μεγάλη απειλή για το φυσικό μας περιβάλλον» και αναφέρθηκε στην ανάγκη αποτελεσματικής της αντιμετώπισης.

«Το Σύνταγμα της Ελλάδας προβλέπει ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και εμείς, εδώ στην Ευρυτανία, που ενδεχομένως είμαστε λιγότεροι, που ενδεχομένως να μην έχουμε τις οικονομικές δυνατότητες άλλων κέντρων στην Ελλάδα, εντούτοις έχουμε και εμείς δικαιώματα, δικαιώματα τα οποία πρέπει να διεκδικήσουμε. Και βεβαίως, το πρώτο δικαίωμα που έχουμε, το αυτονόητο δικαίωμα, είναι να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας το φυσικό περιβάλλον όπως το παραλάβαμε. Και αυτό έχει να κάνει με την τιμή μας, την αξιοπρέπεια, την ηθική μας. Είναι λοιπόν κάτι το οποίο είναι αδιαπραγμάτευτο. Για να πετύχουμε τον στόχο μας, επειδή έχουμε δώσει πολλούς αγώνες μαζί και ξέρουμε ότι θα δώσουμε πολλούς ακόμα στο μέλλον, θα πρέπει πάνω απ’ όλα να είμαστε ενωμένοι […], θα πρέπει να σταθούμε πέρα και πάνω από τα κόμματα και τις σκοπιμότητές τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καρπενησίου.

«Έχουμε πολλούς λόγους για να είμαστε αντίθετοι»

Στη δική του παρέμβαση, εξάλλου, ο κ. Αποστόλου, ανέλυσε συνοπτικά μια σειρά από λόγους «για να είμαστε αντίθετοι» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ευρυτανία. «Εμείς δε διαφωνούμε επί της αρχής με την προώθηση των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των αιολικών πάρκων. Γι αυτό οφείλουμε όταν είμαστε αντίθετοι με μια συγκεκριμένη επένδυση, όπως η τωρινή, να τεκμηριώνουμε τη θέση μας […]. Καταθέτω τις θέσεις που ως περιφέρεια αύριο θα υπηρετήσουμε με την εκλογή μας. Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στην απειλή εγκατάστασης 62 ανεμογεννητριών των 0,9 MW, στην Ευρυτανία. Έχουμε πολλούς λόγους για να είμαστε αντίθετοι.

Ο πρώτος είναι καθαρά οικονομικός. H παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές, με την τεχνολογία και το καθεστώς επιδοτήσεων που εφαρμόζεται σήμερα στη χώρα μας, δεν μπορεί να συνεχιστεί, πόσω μάλλον σήμερα που η συμμετοχή τους στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας έχει ξεπεράσει το αναγκαίο όριο […]. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο όφελος για τη τοπική κοινωνία ,αφού και θέσεις εργασίας δεν προκύπτουν και τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι ελάχιστα. Κι ο τρίτος είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον σε ένα τόπο που αυτό είναι συνώνυμο με την αναπτυξιακή του προοπτική, αλλά και την ως τώρα επιβίωση της τοπικής κοινωνίας.

Για μας η Ευρυτανία θα αποτελεί εκείνη τη περιφερειακή ενότητα που θα αποτελέσει το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στην Ελλάδα ήπιας ανάπτυξης, στηριγμένης στο μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η περιοχή και δεν είναι άλλο από το περιβάλλον της, το δασικό της οικοσύστημα.

Δεσμευόμαστε ως περιφερειακή παράταξη ότι θα σταματήσουμε οποιαδήποτε απόπειρα υλοποίησης της συγκεκριμένης επένδυσης και ταυτόχρονα ότι θα είμαστε μαζί σας στον αγώνα κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία. Στη δική σας αγωνιστικότητα προσθέστε και τη δική μας συμμετοχή. Για μας η Ευρυτανία αποτελεί ενιαίο δασικό οικοσύστημα και ως τέτοιο θα το διαχειριστούμε για τη στήριξη τόσο της οικοτουριστικής δραστηριότητας όσο και της οικονομικής εκμετάλλευσής του υπέρ των κατοίκων της».

Τα βασικά σημεία

Τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξε ο κ. Τάσος Κεφαλάς (ηλεκτρ. μηχανικός), ο οποίος μετέφερε τις εμπειρίες ενεργών πολιτών της περιοχής του Ελικώνα Βοιωτίας, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια έχει γίνει στόχος επιχειρηματικών συμφερόντων, «με το ιδεολόγημα της πράσινης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. «Αν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας αυτό το οποίο πάει να γίνει, είναι μια καταστροφική, μια εγκληματική δραστηριότητα, το να γίνει στην Ευρυτανία είναι πραγματική ιεροσυλία», προσέθεσε.

Για τη ανάγκη μη ιδιωτικοποίησης του νερού μίλησε κατόπιν ο κ. Στ. Στεφανάκος, παραθέτοντας μια σειρά από λόγους, με πιο σημαντικό τις «υπέρογκες αυξήσεις της τιμής του νερού», που θα επιφέρει μια τέτοια εξέλιξη, ενώ προβλήθηκαν και σύντομα βίντεο επιμελημένα από την ελληνική πρωτοβουλία savegreekwater. Στο ιδιαίτερο, πλούσιο οικοσύστημα της Ευρυτανίας αναφέρθηκε με τη σειρά του ο κ. Ανδρ. Παπαδόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Δασοπονίας & ΔΦΠ, παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία και δεδομένα (περιβαλλοντικά, κλιματολογικά, χλωρίδα-πανίδα κ.α.), ενώ για την περίπτωση της Λακωνίας μίλησε η κα Μαργ. Καρλαύτη.

Σε μια ομιλία ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά, η εκπαιδευτικός κα Βασιλική Λάππα εξιστόρησε το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», τα γεγονότα-σταθμούς (από το μακρινό 2001, κιόλας) που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

«Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό, από τότε», τόνισε, «και αυτό φαίνεται από τις διεργασίες που ασκήθηκαν όλες αυτές τις επόμενες χρονιές από την κεντρική εξουσία από τότε μέχρι και σήμερα και οι οποίες οδηγούν σε εκχώρηση χιλιάδων στρεμμάτων δημόσιας δασικής γης, ποταμών και βουνοκορφών σε ιδιώτες». Συνολικά 7.500 υπογραφές ενάντια στις ΑΠΕ συγκεντρώθηκαν το 2007 στην Ευρυτανία, ένα ξεκάθαρο «ΟΧΙ» απέναντι στα επιχειρηματικά σχέδια «πράσινης ανάπτυξης» και «την ηττοπάθεια που δείχνει τόσα χρόνια μια πολύ μικρή μερίδα πολιτικών και πολιτών», επεσήμανε και απηύθυνε μήνυμα ενότητας και συνεργασίας για την προστασία και διαφύλαξη του ευρυτανικού περιβάλλοντος. Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Ευθ. Φλώρου (αντιπρόεδρος Συλλόγου Κρικελλιωτών), ο οποίος παρέθεσε συλλόγους & φορείς που έχουν εκφράσει ήδη την αντίθεσή τους στις ΑΠΕ στην Ευρυτανία.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με σχετικές ερωτήσεις από το κοινό, καθώς και τοποθετήσεις πολιτικών κομμάτων, αυτοδιοικητικών κ.α. Μεταξύ άλλων, θέση πήρε η Λαϊκή Συσπείρωση Καρπενησίου, κάνοντας λόγο για «κάλπικο όχι» των τοπικών πολιτικών αρχόντων απέναντι στις ΑΠΕ: «Από το 2007 έχουν συγκεντρωθεί 7.500 υπογραφές ενάντια στην εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή, όταν πληθώρα μαζικών φορέων, συλλόγων και κοινωνικών οργανώσεων έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στα παραπάνω επιχειρηματικά σχέδια. Παράλληλα αυτά τα χρόνια σχεδόν όλοι όσοι είχαν δημόσιες θέσεις (βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες, σύμβουλοι) και ανάλογα τις περιπτώσεις και τις χρονικές στιγμές δηλώνουν αντίθετοι σε αυτά τα έργα στην Ευρυτανία, αν και τα πρακτικά συνεδριάσεων τους διαψεύδουν. Όπως τον υποψήφιο Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Σταμάτη, ο οποίος σαν δήμαρχος Δομνίστας έπαιξε το ρόλο του λαγού των εργολάβων της ενέργειας. Όπως ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννης κατά την θητεία του ως δήμαρχος ο δήμος Καρπενησίου δεν έχει καμία επίσημη τοποθέτηση ενάντια στην κατασκευή αιολικών πάρκων.  Η αντίθεση όλων αυτών δεν έχει ούτε κοινή αφετηρία, ούτε και κοινούς στόχους. Πως όμως αφού τόσοι πολλοί δηλώνουν αντίθετοι, τα έργα αυτά προχωρούν; Εκτός από τις τελευταίες αδειοδοτήσεις των αιολικών πάρκων, λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια μικρά υδροηλεκτρικά σε χείμαρρους στην Ευρυτανία. Μήπως το όχι όλων αυτών είναι κάλπικο και υποκριτικό; Μήπως κάποιοι επιλέγουν τον λύκο για να τους φυλά τα πρόβατα;».

Συστάθηκε Επιτροπή Αγώνα

«Γόνιμο προϊόν της ημερίδας», τονίζει η Κίνηση Πολιτών αποτέλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα «συγκροτείται με αποκλειστικό σκοπό τον αγώνα για την τελική νίκη, που δεν είναι άλλη από: Τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής μας από περιοχή προτεραιότητας εγκαταστάσεων ΑΠΕ, την άρση των αδειοδοτήσεων του συνόλου των έργων Αιολικών & Υδροηλεκτρικών που την καταδικάζει σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό και την υποβολή εμπεριστατωμένης πρότασης για θεσμικό χαρακτηρισμό και προστασία του ορεινού μας όγκου».

Την επιτροπή συνθέτουν (μέχρι στιγμής) σύλλογοι, πολιτικοί φορείς και κόμματα, ο δήμος Καρπενησίου, το ΤΕΙ Δασοπονίας, το ΚΠΕ κ.α.

{gallery}aiolika-imerida-karpenisi:::0:0{/gallery}