Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020

ev media-logomenoume spiti-small


«Πολιτισμός και σκουπίδια». Το νέο άρθρο του Διονύση Παρούτσα

Εκείνο που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, μεγαλώνοντας, ήταν το πόσους τρόπους βρίσκει η ζωή να συνεχίζεται, ακόμη και μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες. Μικρός νόμιζα ότι το 1940 που γινόταν πόλεμος, όλοι οι άνθρωποι ήταν στα σύνορα και ξεπάγιαζαν ενάντια στον ιταλικό στρατό. Εντούτοις αργότερα συνειδητοποίησα πως στην Αθήνα η ζωή συνεχιζόταν καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, ακολουθώντας λίγο – πολύ τους παλιούς της γνώριμους ρυθμούς. Οι άνθρωποι πήγαιναν στις δουλειές τους, τα παιδιά στα σχολεία τους, οι γέροι τους περιπάτους τους. Κι αυτό, είναι, αν μη τι άλλο τουλάχιστον ενθαρρυντικό και αισιόδοξο από μόνο του.

kpe-plateia-periballon1

Η ίδια διαπίστωση ισχύει και στις μέρες μας. Μπορεί να έχουν ανατραπεί τα πάντα, μπορεί να πηγαίνουμε στο σουπερ μάρκετ και να λογαριάζουμε διπλά και τρίδιπλα τα χρήματα της τσέπης μας, μπορεί να μη βάλαμε καθόλου πετρέλαιο το χειμώνα, όμως η ζωή γύρω μας και έξω από μας συνεχίζεται αδιάλειπτη, φυσιολογική, ακολουθώντας απλά την αδρανειακή της πορεία και διατηρώντας την κεκτημένη της ταχύτητα, αν όχι επιταχύνοντας κιόλας.

Εξαίσιο παράδειγμα η πολιτιστική κίνηση στην πόλη μας το τελευταίο δεκαήμερο. Πέντε εξαιρετικές παραστάσεις του θεατρικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου, έδωσαν τροφή στη σκέψη και το συναίσθημα τουλάχιστον δυο χιλιάδων θεατών που το παρακολούθησαν. Οι ερμηνείες ήταν εξαιρετικές, η σκηνοθεσία όπως πάντα επαγγελματικών προδιαγραφών, η επιλογή του έργου ιδανική, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι συνθήκες και η μεγάλη ανάγκη των θεατών για ψυχαγωγία και διασκέδαση των καημών τους.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Η παράσταση την Ημέρα της Μητέρας από τα παιδιά του Λυκείου ήταν επίσης εξαιρετική και όλοι όσοι την παρακολούθησαν έφυγαν ενθουσιασμένοι και ανάλαφροι.

Χτες, στην κεντρική πλατεία, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με τη βοήθεια των σχολείων της πόλης, παρουσίασε στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του, ορισμένες πολύ συντονισμένες δράσεις, που είχαν να κάνουν με την ανακύκλωση και την δημιουργία εδαφοβελτιωτικού υλικού που προέρχεται από αυτήν. Δεκάδες παιδάκια και έφηβοι δοκίμασαν -και εν πολλοίς το κατάφεραν- να ευαισθητοποιήσουν τους παριστάμενους και τους διερχόμενους πάνω στο σωστό τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων του σπιτιού μας (ΦΩΤΟ).

Μέσα σε γέλια και παιδικές φωνές, μεταξύ παιχνιδιού και μαθήματος μοιράστηκαν φυλλάδια, συλλέχθηκαν ερωτηματολόγια, κάτι κινήθηκε. Κι όταν κάτι κινείται, αυτό σημαίνει ζωή, αυτό σημαίνει βότσαλο στο τέλμα που δεν αφήνει τα νερά να λιμνάσουν.

Χτες έγινε η αρχή και τις επόμενες μέρες στο τρίτο δημοτικό, στον Ξηριά, αρχίζει να υλοποιείται το όραμα του διευθυντή του, σχετικά με την κομποστοποίηση. Σκοπεύει, αφού ευαισθητοποιήσει τους μαθητές του, να περάσει την ιδέα στα σπίτια τους, καθώς στην περιοχή υπάρχει η δυνατότητα αφού οι περισσότεροι έχουν κήπο, και στη συνέχεια να αναλάβει την υπόθεση ο Δήμος –ανεξαρτήτως του ποιος θα τον στελεχώνει μετά τις εκλογές. Μια μεγαλεπίβολη και ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι.

Κι ας κάνουμε την αρχή από σήμερα, με την ενημέρωσή μας, πάνω στο τι ακριβώς είναι αυτή η κομποστοποίηση.

Η κομποστοποίηση, λοιπόν, είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό.

Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι 'εργάτες' της κομποστοποίησης. Αυτοί υποβοηθούνται κι από πολλούς άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο. Για την αποτελεσματική κομποστοποίηση χρειάζεται:

- Οργανικό μίγμα υλικών (σε σωστές αναλογίες)

- Ελάχιστος αερισμός

- Ελεγχόμενη μέγιστη δυνατή σχετική υγρασία

- Μικρό μέγεθος υλικών

Ενώ οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί, κάποια υλικά είναι καλύτερα να τα χειριστούν επαγγελματίες και να μείνουν μακριά από τον οικιακό κομποστοποιητή μας.

Τα λιπαρά φαγητά, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται επειδή προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες, μύγες κ.α.. Τα απορρίμματα των σκύλων και των γατών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Αυτό ισχύει και για τα αναπαραγωγικά μέρη των φυτών όπως οι ρίζες και οι σπόροι, τα οποία καλό είναι να αποφεύγονται εκτός αν η θερμοκρασία του κομποστοποιητή είναι υψηλή οπότε θα διασπαστούν.

Να, τι μπορούμε να ρίχνουμε μέσα στον κάδο

Πράσινα (πολύ άζωτο): γκαζόν, κλαδέματα, ξερά φύλλα, φρούτα και λαχανικά, οικιακά φυτά, φύλλα, απορρίμματα κουζίνας π.χ. τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ, φίλτρα γαλλικού καφέ, υπολείμματα από αφέψημα, φλούδες, κοτσάνια από φρούτα και λαχανικά, κοπριά (π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες ή κουνέλια), φύκια ξεπλυμένα από τα άλατα με νερό

Καφετιά (πολύς άνθρακας): χαρτί κουζίνας, φλούδες κορμών, άχυρα, πριονίδια, ξεραμένη χλόη, χαρτοπετσέτες, στέλεχος καλαμποκιού, στάχτες

Τι δεν πρέπει να ρίχνουμε στον κάδο της κομποστοποίησης:

Κόκαλα, απορρίμματα σκύλων/γατών, λάδια, λίπη, λιπαρές ουσίες, υπολείμματα από κρέατα/ψάρια, γαλακτοκομικά, σπόρους ζιζανίων, ψωμί – ζυμαρικά, μεταλλικά αντικείμενα, πλαστικά, γυάλινα υλικά, υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών.

Τα μόνα υλικά που απαιτούνται για την παραγωγή οικιακού κομπόστ συνοψίζονται στα παρακάτω:

- Ειδικός κάδος κομποστοποίησης (με λίγους ή και καθόλου γαιοσκώληκες)

- Λίγο χώμα κήπου

- Εργαλεία κήπου (σκαλιστήρι, ποτιστήρι, ένα μακρύ ξύλο για ανακάτεμα)

- Μικρό καδάκι κουζίνας για τη συλλογή των υλικών στην κουζίνα

Στην Ευρώπη υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα κατευθυνόμενο προς την οικιακή κομποστοποίηση, η οποία μάλιστα δεν έρχεται σε αντίθεση με καμία άλλη μέθοδο που μπορεί ενδεχομένως να εφαρμόζει ο εκάστοτε δήμος. Η Ελλάδα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 29407/3508/16-12-2002) εναρμονίστηκε με την κοινοτική οδηγία θέτοντας ως ποσοτικούς στόχους τη μείωση στα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα κατά 25%, 50% και 65%, σε σχέση με το 1995, μέχρι το 2010, το 2013 και το 2020 αντίστοιχα.

Ας κάνουμε λοιπόν κάτι μόνοι μας, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας. Έστω και αν είναι να ξεκινήσουμε από τα σκουπίδια!