Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019

ev media-logo

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ. Λευκά, άκυρα, "ασταύρωτα" και "μονοσταυρίες". Τι ισχύει για τα Άγραφα - Πώς καταρρίπτονται οι... φήμες

Τι ισχύει για τα λευκά, τα άκυρα και τα "ασταύρωτα" ψηφοδέλτια; Κάθε μια από τις προαναφερόμενες καταστάσεις αποτελεί και βούληση του εκλογέα. Ακόμη και το άκυρο, έχει τη δική του σημασία ανάλογα βέβαια με την πρόθεση του κάθε ψηφοφόρου.

ekloges-psifodeltia1

Το λευκό, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αποτελεί επιλογή ψήφου του ψηφοφόρου και ερμηνεύεται ως ψήφος διαμαρτυρίας προς το πολιτικό σύστημα αξιών, με συμμετοχή στις εκλογές αλλά χωρίς να ικανοποιεί τις ανάγκες του ψηφοφόρου που έχει ψηφίσει λευκό, δηλαδή κανέναν πολιτικό συνδυασμό από τους προτεινόμενους. Τα λευκά δεν προσμετρώνται στα έγκυρα ψηφοδέλτια από τα οποία προκύπτει και ο νικητής των εκλογών.

Τα "ασταύρωτα" ψηφοδέλτια, αποτελούν επίσης μια έκφραση γνώμης, διαφορετική όμως από το λευκό. Ενώ στο λευκό υπάρχει η καθολική άρνηση επιλογής οποιουδήποτε συνδυασμού, στα ασταύρωτα ψηφοδέλτια, δηλαδή έγκυρα ψηφοδέλτια αλλά χωρίς επιλογή κάποιου συμβούλου, η ψήφος ερμηνεύεται ως αποδοχή μεν του συνδυασμού και γι αυτό τον επιλέγει, αλλά δεν συμφωνεί με κανέναν υποψήφιο σύμβουλο του συνδυασμού. Τα ασταύρωτα πάνε υπέρ του συνδυασμού.

Οι "μονοσταυρίες". Τέλος, υπάρχει και μια άλλη "πολιτική κατάσταση", να βρίσκονται ψηφοδέλτια με σταυρό σε έναν μόνο συγκεκριμένο υποψήφιο. Αποτελεί πάγια -αλλά κατακριτέα- τακτική, πολλές φορές εσωτερικών "ομάδων" που ερμηνεύεται και ως "επίδειξη ισχύος", με την έννοια ότι η συγκεκριμένη "ομάδα" μπορεί να ελέγξει ψηφοφόρους και δίνει "γραμμή" να ψηφιστεί ένας και μόνο υποψήφιος.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ

Λευκά και άκυρα - Τι ισχύει για τα Άγραφα

Όπως αναφέρθηκε, τα άκυρα... είναι άκυρα. Ωστόσο, υπάρχει ένα -άστοχο κατά τη γνώμη μας- ερώτημα: τι γίνονται τα λευκά και αν προσμετρώνται, σύμφωνα με φήμες, ότι τάχα ενισχύουν τον πρώτο συνδυασμό. Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Τα λευκά τελικά είναι... άκυρα.

Ο νόμος 3434/2006, Άρθρο 1 και το Προεδρικό Διάταγμα 96/ 2007, στο άρθρο 98, παρ.8, ορίζει σαφώς: "… κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα". Αυτόματα συνεπάγεται ότι τα λευκά δεν λαμβάνονται υπ’ όψη στον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου.

Στην Ευρυτανία, μετά την οριστική ακύρωση του συνδυασμού του κ. Δημητρόπουλου, και την επικύρωση μόνο ενός συνδυασμού, αυτόν του κ. Μπαμπαλή, κυκλοφορεί η φήμη ότι τα λευκά και τα άκυρα, αν προσμετρηθούν και βρεθούν πάνω από το 50%+1 του εκλογικού αποτελέσματος, η εκλογή του κ. Μπαμπαλή δεν θα ισχύει.

Αυτό σύμφωνα με νομικούς δεν έχει καμία βάση, δεδομένου όπως αναφέρθηκε παραπάνω και σύμφωνα με τον νόμο η εκλογή εκάστοτε συνδυασμού γίνεται προσμετρώντας μόνο τα ΕΓΚΥΡΑ ψηφοδέλτια. Τα λευκά και τα άκυρα ΔΕΝ προσμετρώνται. Συνεπώς, ακόμη και μια (1) ψήφο να λάβει ο συνδυασμός του κ. Μπαμπαλή, εκλέγεται δήμαρχος Αγράφων με το... 100% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Ωστόσο, στην κοινή γνώμη θα αιωρείται πάντα ένα ερώτημα, αν το σενάριο των 50%+1 γίνει πραγματικότητα στα Άγραφα ο κ. Μπαμπαλής, που ψηφίστηκε με λιγότερο από το 50% των ψηφοδελτίων: έχει τη "δεδηλωμένη" ώστε να κυβερνήσει τον δήμο;

Το ερώτημα απαντάται εύκολα από την ίδια την εκλογική νομοθεσία. Η ίδια η Κυβέρνηση -η κάθε κυβέρνηση- κυβερνά εδώ και δεκαετίες πάντα με λιγότερο ποσοστό από το 50%, ενώ μέχρι και πρόσφατα στις δημοτικές εκλογές αρκούσε μόνο το 42% των ψήφων.