Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Σφάλμα
  • JFolder::files: Η διαδρομή δεν οδηγεί σε φάκελο:
Ειδοποίηση
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/images2014/dromiko-proskinima-evritania

Με τα πόδια από τη Σπάρτη ως τη Δράμα. Το πέρασμα από την Ευρυτανία μέσα από φωτογραφίες

Δυο Σπαρτιάτες ξεκίνησαν από τη Σπάρτη για να φτάσουν περπατώντας μέχρι τη Δράμα. Πρόκειται για ένα «Δρομικό Προσκύνημα» μνήμης αλλά και μηνυμάτων, το οποίο πριν λίγες ημέρες διέσχισε την Ευρυτανία, στο τμήμα όπου περνά το διεθνές μονοπάτι Ε4.

1

Διακριτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, οι δυο φίλοι ξεκίνησαν την Κυριακή 29 Ιουνίου 2014 το ταξίδι τους με αφετηρία τη Σπάρτη και στόχο - σημείο τερματισμού το ευρισκόμενο στη Δράμα μνημείο των «Δασοκομάντος» ή «Κομάντος της Φωτιάς» οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους πάνω στο καθήκον μια μοιραία ημέρα του Σεπτεμβρίου 1994.

Η πορεία αποτελεί έμπνευση και κατά κάποιο τρόπο «τάμα» του κομάντο - εκπαιδευτή & έμπειρου διασώστη Γιώργου Βασίλαρου, ο οποίος είχε αναπτύξει ως εκπαιδευτής έντονους δεσμούς με την Ομάδα των Δασοκομάντος και παίρνει σάρκα και οστά φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από το τραγικό δυστύχημα. Συνοδοιπόρος του Γ. Βασίλαρου στο όλο εγχείρημα είναι ο Νίκος Μπακής, φωτογράφος και ακτιβιστής.

Το «1ο Σπάρτα - Δράμα» ξεκίνησε με τους δυο συνοδοιπόρους να εισέρχονται στο μονοπάτι Ε4, με τη συνολική απόσταση που καλούνται να καλύψουν να είναι αρκετά μεγαλύτερη από τα 859 «επίσημα» χιλιόμετρα, από τη στιγμή που ακολουθούν το Μονοπάτι και όχι πορεία στην άσφαλτο.

Στην Ευρυτανία

Την περασμένη Παρασκευή 11 Ιουλίου, οι δύο πεζοπόροι έφθασαν στο Καρπενήσι. Από την ευρυτανική πρωτεύουσα ακολούθησαν πορεία δυτικά, διέσχισαν τον Μέγδοβα και κατέληξαν στο χωριό της Βίνιανης, όπου και διανυκτέρευσαν.

Το Σάββατο 12 Ιουλίου, η ομάδα αναχώρησε με προορισμό το Κερασοχώρι και επόμενους σταθμούς το χωριό των Αγράφων και το Τρίδεντρο, όπου και πραγματοποίησαν διανυκτέρευση. Την επόμενη ημέρα έφθασαν στην Αργιθέα της Καρδίτσας.

Τι λένε οι ίδιοι

«Το Σπάρτα - Δράμα πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά, μια 20ετία μετά, με στόχο να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των μαχητών που έδωσαν τα πάντα στον αγώνα στον οποίο ετάχθηκαν, ακόμα και την ίδια τη ζωή τους. Αυτός είναι και ένας βασικότατος λόγος της άρρηκτης «σύνδεσής» τους με τη Σπάρτη από τη στιγμή που είχαν επιλέξει να ζήσουν και να δρουν σαν Σπαρτιάτες. Με ομαδικό πνεύμα, με αγωνιστικότητα, πάθος και δόσιμο τέτοιο που ορίζει ότι τα πάντα υποτάσσονται στο καθήκον. Ακόμα και η προσωπική ασφάλεια. Ακόμα και η ίδια η ζωή».

Το «αερομεταφερόμενο Τμήμα Δασοπυροσβεστών» είχε δημιουργηθεί στις αρχές του 1990 με στόχο, αφού εντοπίζεται η φωτιά, να δρα άμεσα και χειρουργικά εν τη γενέσει της, έτσι ώστε η κατάσβεση να επιτυγχάνεται στην πρώτη -κρίσιμη- φάση της εξάπλωσης της. «Παρά τα εκπληκτικά αποτελέσματα δυστυχώς η Ελληνική Πολιτεία επέλεξε να δώσει τέλος στη δράση αυτού του Τμήματος το οποίο σημάδεψε ο θάνατος των 10 ανδρών με την πτώση του (πεπαλαιωμένου) ελικοπτέρου που τους μετέφερε», σημειώνουν οι δύο συνοδοιπόροι.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

{gallery}dromiko-proskinima-evritania:::0:0{/gallery}