Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Οικονομικά προβλήματα στην Πανευρυτανική Ένωση. Έκκληση του προέδρου για χορηγίες - Οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού

Πλούσια η ατζέντα των εκδηλώσεων της Πανευρυτανικής Ένωσης για το καλοκαίρι που διανύουμε. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, η Ένωση προγραμματίζει μια σειρά δράσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα «με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των μελών της», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρός της, κ. Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος.

panevritaniki-fourna-2012

Στιγμιότυπο από το 3ημερο επιστημονικό συνέδριο στη Δ.Ε. Φουρνά το 2012. Η μη εκταμίευση των επιχορηγήσεων από τον δήμο Καρπενησίου και την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας για την υλοποίηση του συνεδρίου, οδήγησε σε μπαράζ αναβολών των δραστηριοτήτων που είχε προγραμματίσει η Πανευρυτανική Ένωση

Αναβολές λόγω… οικονομικής κρίσης

Τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν στην Πανευρυτανική Ένωση οδήγησαν στην αναβολή των προβλεπόμενων δράσεων, ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αναζητούν εκ νέου χορηγούς.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι η έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε κατά το παρελθόν έτος στη Δημοτική Ενότητα Προυσού (Προυσός, Τόρνος, Καστανιά) δεν είναι εφικτή προς το παρόν λόγω οικονομικών δυσχερειών. Αιτία, η μη εκταμίευση των επιχορηγήσεων από τον δήμο Καρπενησίου (6.000 ευρώ), παρά τις θετικές διαβεβαιώσεις του δημάρχου κ. Κώστα Μπακογιάννη, καθώς και από την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (5.000 ευρώ) για το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Ενότητα Φουρνά.

«Πιστεύουμε ότι ο αρμόδιος υπάλληλος της Υπηρεσίας Εντελλομένων Εξόδων, έχοντας υπόψη του ότι η Πανευρυτανική Ένωση είναι ένα από τα πλέον δραστήρια Σωματεία με πανελλήνια εμβέλεια, και μάλιστα με έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών, αφενός, και αφετέρου ότι έχει ως παράρτημα της έδρας του και στην Ευρυτανία, θα έπρεπε, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο, να επανεξετάσει την έγκριση των σχετικών επιχορηγήσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης. «Με σχετικές επιστολές μας προς τον δήμο, προτείναμε την έκδοση των πρακτικών απευθείας από τον ίδιο τον δήμο, αφού ήταν συνδιοργανωτής ή μέσω ενίσχυσης των Συλλόγων που ήταν, επίσης, συνδιοργανωτές στα Συνέδριά μας», τονίζει.

Ακόμη, αναβάλλεται η έκδοση του έργου «Οι νερόμυλοι του Ν. Ευρυτανίας», που επιμελήθηκε ο Ευρυτάνας Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. κ. Γεώργιος Γιαννίτσαρης. Το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Ελληνικών Μύλων ήδη έχει αποφασίσει την εν μέρει χρηματοδότησή του, ενώ η Πανευρυτανική Ένωση ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία για την συνέκδοσή του. «Για τον σκοπό αυτόν αναζητούνται χορηγοί. Το ποσό που απαιτείται δεν υπερβαίνει τις 2.500 ευρώ - 3.000 ευρώ», αναφέρεται. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η Ένωση είχε αναλάβει την έκδοση ενός ακόμη έργου του κ. Γιαννίτσαρη με τίτλο «Η Αρχιτεκτονική της Ευρυτανίας».

Ελλείψει χρημάτων δεν θα εκτυπωθεί το περιοδικό «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ», το οποίο θα αναρτηθεί σε πρώτη φάση μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.

Τα δρώμενα του καλοκαιριού

Παρά τις δυσκολίες, η Πανευρυτανική Ένωση διοργανώνει εκδηλώσεις με επίκεντρο την Ευρυτανία και την ιστορία της, προσφέροντας έτσι ένα πλούσιο πολιτιστικό έργο σε κατοίκους και επισκέπτες του νομού.

Ειδικότερα, αναμένεται να γίνει παρουσίαση του 2τομου έργου «Ιστορία και Πολιτισμός της Δημοτικής Ενότητας Φουρνά Ευρυτανίας (Φουρνάς, Βράχα, Κλειτσός» (Πρακτικά Συνεδρίου) στο νεόδμητο Πολιτιστικό Κέντρο Βράχας. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνονται ουσιαστικά και τυπικά και οι εργασίες του 3ημερου επιστημονικού συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί στη Δ.Ε. Φουρνά τον Ιούλιο του 2012. Κατά την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014 και ώρα 11.00 το πρωί, σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους Φουρνά, Βράχας και Κλειτσού, θα συμμετάσχουν διακεκριμένες προσωπικότητες των γραμμάτων, όπως ο Πολιτικός Επιστήμονας - Συγγραφέας κ. Κων/νος Χολέβας, ο τ. Σχολικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Μακρής, η διακεκριμένη Φιλόλογος κ. Ευαγγελία Μάγκα κ.α. Χορηγός της εκδήλωσης θα είναι ο διακεκριμένος Πανεπιστημιακός Καθηγητής (Ε.Μ.Π.) κ. Ηλίας Ντζιώρας, ευεργέτης της Ένωσής μας και όχι μόνο.

Παράλληλα, προγραμματίζεται ημερίδα στην Καστανιά Δ.Ε. Προυσού με θέμα: «1814-2014, Διακόσια χρόνια από τον ερχομό του αναμορφωτή Ηγούμενου Κύριλλου Καστανοφύλλη στο Μοναστήρι του Προυσού». Οι εργασίες της θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Σχολείο Καστανιάς, την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστανιωτών «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ». Σχετικές εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι: Αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Τατάρνας, π. Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης (Άγιον Όρος), κ. Ειρήνη Πιπερίγκου - Κυριαζή (ιστορικός - αρχαιολόγος, συγγραφέας), Μαρία Μποτονάκη - Παναγιωτοπούλου, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Ευρυτανίας και Ιωάννης Υφαντόπουλος, Φιλόλογος.

Μεταξύ άλλων, θα γίνει η έκδοση του βιβλίου «Νεκροί και Μνήμες», που αναφέρεται στους Ευρυτάνες νεκρούς του Έπους του ’40. Ήδη βρίσκεται στο τυπογραφείο, μετά από χορηγία των αδελφών Ελένης και Νικολάου Πουρνάρα, στη μνήμη του αείμνηστου πατέρα τους Δημητρίου Πουρνάρα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως ύστερα από σχετική αλληλογραφία της Ένωσης με τον δήμο Αθηναίων και μετά από πρόταση του μέλους της Πανευρυτανικής Ένωσης, κ. Κώστα Θάνου, έγκριτου δημοσιογράφου, αποφασίστηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο της 5ης Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Αθηναίων η ονομασία «του αδιεξόδου της οδού Πάρου (στην Κυψέλη) σε οδό «Στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου». (Αριθμός απόφασης 110/23-06-2014). «Οι προσπάθειες συνεχίζονται, ώστε ονομαστούν και άλλοι δρόμοι και άλλων Δημοτικών Κοινοτήτων της πρωτεύουσας -και όχι μόνο-», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.  

Τέλος, για το φθινόπωρο προγραμματίζεται μια επετειακή εκδήλωση στην Πρασιά του δήμου Αγράφων (Κυπαρίσσι) για τα διακόσια (200) χρόνια από τον θάνατο του Πατροκοσμά, για τον οποίον εκδόθηκε πρόσφατα από την Ένωσή και το βιβλίο του Μιχάλη Σταφυλά «Στα βήματα του Πατροκοσμά, Μια ιερή πορεία προς την Επανάσταση».