Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Το τέλος των δασών. Αντιδράσεις για τον νέο νόμο - Πώς νομιμοποιούνται καταπατημένες δασικές εκτάσεις στην Ευρυτανία

Επιχειρηματική εκμετάλλευση ακόμη και σε αναδασωτέες περιοχές χωρίς κανέναν περιορισμό προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα δάση που βρίσκεται στη Βουλή προς ψήφιση. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν ενώ η WWF Ελλάς παροτρύνει τους βουλευτές να μη ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

dasos-fourna1

Από την τροποποίηση του δασικού καθεστώτος, στην Ευρυτανία αναμένεται μια σειρά αλλαγών σε δασικές εκτάσεις που είχαν καταπατηθεί σύμφωνα με τις δασικές αρχές και πλέον δίνεται η δυνατότητα, με τις κατάλληλες συνθήκες αν ισχύουν, να νομιμοποιηθούν.

Με τον νέο δασικό νόμο, καταργείται μια σειρά περιορισμών που απαγόρευε σε κάθε περίπτωση τη νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων. Τρανταχτά παραδείγματα σύμφωνα με τις δασικές αρχές οι περιοχές "ΑΡΕΝΤΑ" και εν μέρει "ΚΥΝΗΓΟΥ" στην περιοχή του Προυσού.

Επανειλημμένα τα «Ευρυτανικά Νέα» έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με το συγκεκριμένο θέμα. Οι δύο περιοχές αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα δασικά σκάνδαλα της Ευρυτανίας, δεδομένου ότι αν ισχύουν οι αποφάσεις των δασικών αρχών, στην περιοχή έχουν καταπατηθεί δεκάδες δασικές εκτάσεις και έχουν χτιστεί πάνω από 500 (!) σπίτια χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες.

Και ενώ έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα, έχουν εκδοθεί ακόμη και εντολές κατεδαφίσεων, από τη δεκαετία του... '80 (!), πάντα με πολιτική παρέμβαση -όλων των πολιτικών παρατάξεων- των πολιτικών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας το θέμα δεν προχωρούσε.

Πλέον όμως με τον νέο δασικό νόμο, φαίνεται ότι οι εκτάσεις αυτές μπορεί να παραχωρηθούν με το κατάλληλο τίμημα στους νέους ιδιοκτήτες τους. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο; Αν ο δήμος έχει εκπονήσει σχέδιο ΣΧΟΑΠ, και περιλαμβάνει τον οικισμό τότε ανοίγει ο δρόμος για νομιμοποιήσεις.

Πρόσφατα, όπως έγραψαν τα «Ευρυτανικά Νέα», ο δήμος Καρπενησίου, έχει παραλάβει την ολοκληρωμένη μελέτη του ΣΧΟΑΠ του πρώην δήμου Προυσού, την έναρξη του οποίου είχε δρομολογήσει ο πρώην δήμος Προυσού, όπου περιλαμβάνει τις προαναφερόμενες περιοχές ως οικισμούς. 

Πέραν όλων των άλλων, με το νέο δασικό σχέδιο και τις διατάξεις του νέου σχεδίου περί τουριστικών επενδύσεων, δίνεται η δυνατότητα μέσα σε δασική έκταση, ακόμη και σε περιοχές NATURA, η εγκατάσταση τουριστικών υποδομών που για 10ετιες απαγορευόταν, όπως καταλύματα κλπ.

Οι αντιδράσεις των οργανώσεων

Σε ανακοίνωσή της η σημαντικότερη περιβαλλοντική οργάνωση της Ελλάδας, η WWF Ελλάς, έστειλε έκτακτη παρέμβαση προς τους βουλευτές των Β’ και Γ’ τμημάτων διακοπών της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση των σχεδίων νόμου α) για την οικοδόμηση στα δάση (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και β) για τις τουριστικές επιχειρήσεις (Υπουργείο Τουρισμού).

Όπως σημειώνεται στην παρέμβαση: "Στα φετινά τμήματα διακοπής εργασιών της Βουλής (17.06.2014-03.10.2014) προωθείται η κατάργηση κάθε έννοιας χωροταξίας και προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων. Παράλληλα, εγκυμονείται ένα σχέδιο νόμου που διευκολύνει τη μη αντιστρεπτή καταστροφή της παράκτιας ζώνης (αιγιαλού και παραλίας), και το οποίο, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς πολιτικών παρατάξεων, ποτέ δεν "αποσύρθηκε", δεδομένου ότι ποτέ δεν κατατέθηκε κάπου εκτός από τη διαβούλευση η οποία έληξε. Προσχηματικό πρόταγμα η τουριστική (κυρίως) ανάπτυξη, με κάθε κόστος. Όχημα η Εθνική Αντιπροσωπεία, δηλαδή εσείς.

Σας καλούμε να μη συμπράξετε σε αυτές τις εγκληματικές πολιτικές που απειλούν να βυθίσουν τη χώρα στην επόμενη, βαθύτερη κρίση: οικονομική, κοινωνική και βέβαια περιβαλλοντική.

Επιγραμματικά, τα δυο σχέδια νόμου διατρέχονται από μια λογική άνευ όρων δόμησης οπουδήποτε, με σαφή προτίμηση στις μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις και στην ανεμπόδιστη χωροθέτηση νέων οικισμών παραθεριστικών κατοικιών, ακόμα και σε περιοχές μεγάλης οικολογικής σημασίας, δίχως βασική περιβαλλοντική μέριμνα. Τροποποιούν επίσης πρόσφατη νομοθεσία, όπως το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό και τον νόμο 4179/2013 για τις τουριστικές επενδύσεις, υποσκάπτοντας έτσι ακόμα βαθύτερα τις προοπτικές της χώρας για ασφάλεια δικαίου και σαφή χωροταξικό σχεδιασμό."