Κυριακή, 19 Μαΐου 2019

ev media-logo

Σφάλμα
  • JFolder::files: Η διαδρομή δεν οδηγεί σε φάκελο:
Ειδοποίηση
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/images2014/giorti-pitas-laspi-fourna

Η χωριάτικη πίτα στην Ευρυτανία: Μια ζωντανή παράδοση. Οι γιορτές σε Άγιο Νικόλαο & Φουρνά [ΦΩΤΟ]

Από γενιά σε γενιά μεταφέρονται τα μυστικά παρασκευής της χωριάτικης πίτας στην Ευρυτανία, του παραδοσιακού εδέσματος που αποτέλεσε έναν εκ των βασικών τρόπων διατροφής τις δύσκολες εποχές που πέρασε ο τόπος.

1

Τότε, με απλά υλικά της γης, όπως άγρια χόρτα, λαχανικά αλλά και - σπανίως - γαλακτοκομικά προϊόντα, τρέφονταν μια ολόκληρη οικογένεια. Σήμερα, αν και η μορφή της έχει αλλάξει, καθώς οι γεύσεις έχουν εμπλουτιστεί με διάφορα υλικά, ο τρόπος που παρασκευάζεται έχει μείνει αναλλοίωτος στον χρόνο.

Έτσι, με σκοπό τη διατήρηση και την ανάδειξη των παραδοσιακών αυτών προϊόντων, πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια «Γιορτές Παραδοσιακής Πίτας» στον Άγιο Νικόλαο και τη Φουρνά.

Η γιορτή στον Άγιο Νικόλαο

Παραμονή Δεκαπενταύγουστου, την Πέμπτη 14/8, κάτοικοι και επισκέπτες είχαν γεμίσει από νωρίς τα καταστήματα περιμετρικά της πλατείας του Αγίου Νικολάου, ενώ οι πίτες κάθε λογής που είχαν φτιάξει οι γυναίκες του συλλόγου «Η Αναγέννηση» έγιναν ανάρπαστες μέσα σε λίγα λεπτά (φωτο κάτω)!

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης βράβευσε τον κ. Κων/νο Χατζόπουλο για την πολυετή προσφορά του στο χωριό. Η βραδιά συνεχίστηκε με έντεχνα και λαϊκά ακούσματα από ζωντανή ορχήστρα.

…και στη Φουρνά

Ανάλογη εκδήλωση διοργανώθηκε στις αρχές του μήνα και από τον Σύλλογο Γυναικών Φουρνάς (φωτο πάνω). Για 6η χρονιά, τα μέλη του συλλόγου παρουσίασαν στους παρευρισκομένους πώς παρασκευάζεται το παραδοσιακό φύλλο, ενώ παράλληλα τους προσέφεραν διάφορες πίτες (μακαρονόπιτα, χορτόπιτα κ.α.), αλλά και γλυκά που είχαν ήδη ετοιμάσει με πολλή αγάπη και μεράκι.

Στη συνέχεια, χορευτικά τμήματα των Συλλόγων Σοφάδων και Φθιώτιδας παρουσίασαν στο κοινό δημοτικούς χορούς, δίνοντας έπειτα τη σκυτάλη στους κατοίκους και τους επισκέπτες να χορέψουν και να γλεντήσουν μέχρι αργά, συνοδεία ζωντανής ορχήστρας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΙΤΑΣ

{gallery}giorti-pitas-laspi-fourna:::0:0{/gallery}