Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

ev media-logo

«Πρώτο κουδούνι» με δεκάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της Ευρυτανίας

Μπορεί οι μαθητές να επέστρεψαν από σήμερα στα θρανία, δεκάδες είναι όμως και φέτος οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία της Ευρυτανίας -κυρίως γυμνάσια και λύκεια.

agiasmos-paidia1

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις 2.497 αναπληρωτών δασκάλων/νηπιαγωγών και 498 καθηγητών, «σταγόνα στον ωκεανό» των κενών των σχολείων. Έτσι θα ακολουθήσει και β’ γύρος προσλήψεων, ο οποίος αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Ποια είναι η εικόνα στην Ευρυτανία;

Βάσει του ρεπορτάζ, η μεγάλη πλειοψηφία των κενών αφορά στην Β/θμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το χθεσινό (Τετάρτη 10/9) ρεπορτάζ, συνολικά 38 ήταν τα κενά στα γυμνάσια και λύκεια του νομού, κενά σε καθηγητές σχεδόν όλων ειδικοτήτων, κάτι που σημαίνει ότι -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων θα πραγματοποιείται μετ΄εμποδίων. «Τα κενά, είναι περίπου 8.000 και δεν καλύπτονται με αναπληρωτές, πρέπει να γίνουν διορισμοί» δηλώνει ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, με τον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο να αναφέρει ότι μέσω της μείωσης των αποσπάσεων τα κενά έπεσαν από 22.000 σε 16.500, πανελλαδικά. Οι μαθητές, για ακόμη μία φορά, «θύματα» μνημονιακών πρακτικών και πολιτικών που επιβάλλουν περικοπές -και- στην Παιδεία.

Σε ένα σκηνικό, μάλιστα, όπου «νεωτερισμοί» όπως η Τράπεζα Θεμάτων ανεβάζουν τον πήχη του ανταγωνισμού μεταξύ των μαθητών πανελλαδικά, πόσο δίκαιο είναι π.χ για τους μαθητές ενός σχολείου στα Άγραφα να «χάνουν» ώρες μαθημάτων λόγω κενών σε καθηγητές, με δεδομένες  μάλιστα τις σχεδόν ανύπαρκτες δυνατότητες για εξωσχολική βοήθεια;

Λίγο καλύτερη (εάν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο) μοιάζει η κατάσταση στην Α/θμια εκπαίδευση του ν. Ευρυτανίας, εκεί όπου σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. μέχρι στιγμής καταγράφονται περισσότερα από δέκα κενά σε δασκάλους και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (6 δάσκαλοι, 1 Γερμανικών, 1 Αγγλικών, 1 Πληροφορ., 1 Θεατρ. Αγωγής, 1 Καλλιτεχνικών), ενώ επίσης υπάρχουν 6 κενά σε δασκάλους Ειδικής Αγωγής και δύο κενά σε νηπιαγωγούς Ε.Α. Για πέντε (5) λειτουργικά κενά δασκάλων που «ενδεχομένως να καλυφθούν την επόμενη εβδομάδα» κάνει λόγο η Δ/νση Α/θμιας, η οποία δεν… «βλέπει» κανένα λειτουργικό κενό σε νηπιαγωγούς.