Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Σύσκεψη υπό Μπακογιάννη για τον καταρροϊκό πυρετό στην Περιφέρεια Στερεάς

Την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, σύσκεψη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου του καταρροϊκού πυρετού, που προσβάλει τα αιγοπρόβατα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (δείτε ΕΔΩ)

mpakogiannis-lamia11111

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων από όλη την Περιφέρεια, καθώς και στελέχη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι από τα μέσα Ιουλίου, όποτε και το φαινόμενο του καταρροϊκού πυρετού εμφανίστηκε στην περιφέρεια, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με συνεχή ενημέρωση στον τύπο, αλλά και στους κτηνοτρόφους, έδιναν οδηγίες πρόληψης και προστασίας των ζώων.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, τόνισε ότι προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επέκτασης της νόσου, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να δηλώνουν άμεσα στις κτηνιατρικές αρχές κάθε πιθανό κρούσμα που παρατηρούν στο κοπάδι τους.

Αντιλαμβάνεται  ότι ορισμένες από τις οδηγίες που πρέπει να εφαρμόσουν οι κτηνοτρόφοι  είναι δύσκολα εφαρμόσιμες, όμως σε περιόδους κρίσης θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να καταφύγουν στην εφαρμογή των μέτρων ώστε να σώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια θα πάρει όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από τον καταρροϊκό πληθυσμό.

Για τον σκοπό αυτό, έδωσε εντολή στις υπηρεσίες να μεριμνήσουν για τον ψεκασμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που έχουν προσβληθεί από τον καταρροϊκό πυρετό, καθώς και των μονάδων που βρίσκονται περιμετρικά σ΄ αυτές, για την καταπολέμηση του εντόμου που μεταδίδει την νόσο και παράλληλα στην εκπαίδευση των κτηνοτρόφων στη σωστή χρήση των απαραίτητων εντομοκτόνων για μελλοντικούς ψεκασμούς των κτηνοτροφικών μονάδων από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους.

Επίσης, ο κ. Μπακογιάννης δεσμεύτηκε να  επικοινωνήσει με τον αρμόδιο υπουργό, ζητώντας να υπάρξει μέριμνα ώστε οι κτηνοτρόφοι που θα προβούν σε αγορά εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών, να αποζημιωθούν βάσει των τιμολογίων που θα προσκομίσουν και βάση του ζωικού τους κεφαλαίου.