Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Δωρεάν μαστογραφίες στα Άγραφα. Διήμερη επίσκεψη κινητής μονάδας στο Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας

Στα Άγραφα, και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, θα βρίσκεται για δύο ημέρες η κινητή μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ).

mastografia1

Η Ε.Α.Ε., σε συνεργασία με την εταιρεία καλλυντικών AVON, κατασκεύασε και εξόπλισε με σύγχρονα μηχανήματα μία κινητή μονάδα μαστογράφου, και μέσα από διάφορες περιοδείες ανά την Ελλάδα, δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες της ελληνικής υπαίθρου να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο, καθώς η πρόσβασή τους σε ιδιωτικά αλλά και δημόσια εργαστήρια είναι δύσκολη, λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών προκαταλήψεων, αλλά κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Έτσι, ύστερα από σχετικό κάλεσμα του δήμου Αγράφων, η μονάδα θα επισκεφθεί το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014 τη δυτική Ευρυτανία, όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 24/11.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να καλούν για ραντεβού από τις 12 Νοεμβρίου στο τηλέφωνο 22373-51032, από τις 8.00 το πρωί έως τη 1.00 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι γυναίκες που έχουν το δικαίωμα να υποβληθούν στο δωρεάν προληπτικό έλεγχο πρέπει να έχουν ηλικία από 40 έως 70 ετών, να μην έχουν πραγματοποιήσει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες, να μην έχουν ιστορικό καρκίνο μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό και τέλος να μην είναι σε έμμηνο ρήση (περίοδο 3 ημέρες πριν - 5 ημέρες μετά).

Σημειώνεται ότι μαστογραφικός έλεγχος δεν προσφέρεται σε γυναίκες που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο εργαστήριο ιδιωτικά.

Ο καρκίνος του μαστού

Πρόκειται για τη συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο υπολογίζεται σε 4.500. Παρά την υψηλή συχνότητα της ασθένειας, η αντιμετώπισή της τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα, αφού η πλειοψηφία των ασθενών θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια και αυτά θα επηρεαστούν ελάχιστα σε ότι αφορά την ποιότητα τους.

Αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη ήρθε ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Ο πρώτος ήταν οι σημαντικές πρόοδοι της ιατρικής επιστήμης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Ο δεύτερος, και πολύ σημαντικός, είναι πως ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση.

Η εξέταση που χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία φαίνεται να μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Όλες οι επιστημονικές εταιρείες συνιστούν στις γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία κάθε ένα ή δύο χρόνια.

Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα έχει χαμηλή δόση ακτινοβολίας.

Στη χώρα μας το ποσοστό των γυναικών στις οποίες ο καρκίνος ανιχνεύθηκε σε πρώιμο στάδιο στο πλαίσιο κάποιου προληπτικού ελέγχου εκτιμάται πως είναι σημαντικά μικρότερο από τα αντίστοιχα άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους που καθιστούν την ισότιμη πρόσβαση όλων των γυναικών σε μαστογραφικά κέντρα μία δύσκολη υπόθεση.

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους η κινητή μονάδα μαστογραφίας έχει ως στόχο την εξέταση όσο το δυνατό περισσότερων Ελληνίδων ώστε να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της ασθένειας.