Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Με καθυστέρηση η Ευρυτανία στην ψηφιακή εποχή. Πότε έρχεται τελικά το τηλεοπτικό σήμα της DIGEA

Και ενώ το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, με απόφαση του υπουργείου, μάλιστα, προέβλεπε πως μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014, η Ευρυτανία θα πρέπει να λαμβάνει μόνο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, πριν από λίγες ημέρες (31/10), η εταιρεία Digea ανακοίνωσε επίσημα την καθυστέρηση στην υλοποίηση της μετάβασης στην «ψηφιακή εποχή», η οποία και θα γίνει τελικά στις 21 Νοεμβρίου.

digea-tv

Για την εξέλιξη είχαν προϊδεάσει έγκαιρα τους αναγνώστες τους τα "Ευρυτανικά Νέα" με ρεπορτάζ που είχαν δημοσιεύσει την 1η Οκτωβρίου (αρ. φύλλου 619). Τότε, σύμφωνα με τον έμπειρο τεχνικό εγκαταστάτη τηλεοπτικών κεραιών και αναμεταδοτών, κ. Σπύρο Πεταρούδη, στον οποίο απευθύνθηκαν τα "Ευρυτανικά Νέα", εκτιμήθηκε ότι η Ευρυτανία θα "βλέπει" ψηφιακό σήμα γύρω στις 15 Νοεμβρίου -και αυτό παρά το γεγονός ότι η απόφαση όριζε ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου. «Πάντα θα υπάρχουν καθυστερήσεις», είχε τότε προβλέψει ο κ. Πεταρούδης.

Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, λοιπόν, και ώρα 2 π.μ. θα ενεργοποιηθούν συνολικά 21 κέντρα εκπομπής που θα δώσουν πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια κατοίκους σε τμήμα της Στερεάς Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της Ευρυτανίας), την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Στη  Ευρυτανία

Σύμφωνα με τον χάρτη συχνοτήτων, που δεν τροποποιήθηκε, στην Ευρυτανία θα εγκατασταθούν τέσσερις (4) ψηφιακοί αναμεταδότες ισχύος, σε τέσσερα συγκεκριμένα σημεία - κέντρα εκπομπής, ενώ το δίκτυο εκπομπής για τον νομό μας είναι το "16". Τα κέντρα εκπομπής είναι: κέντρο εκπομπής "ΔΟΜΝΙΣΤΑ", στη Δομνίστα, που καλύπτει την περιοχή Δομνίστα, Κρίκελλο και τα γύρω χωριά κλπ, το κέντρο εκπομπής "ΚΡΙΚΕΛΛΟ", στο σημείο του βουνού που σήμερα είναι οι κεραίες της τηλεόρασης, και καλύπτει το Καρπενήσι και την γύρω περιοχή, το κέντρο εκπομπής "ΠΟΤΑΜΙΑ" που θα καλύπτει την περιοχή Μικρό και Μεγάλο Χωριό, καθώς και τα γύρω χωριά της Ποταμιάς και τέλος το κέντρο εκπομπής "ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ" που θα καλύπτει το Κερασοχώρι και τα περισσότερα χωριά των Αγράφων.

Η ψηφιακή μετάβαση της Ευρυτανίας με τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις καλύπτει μόνο ένα τμήμα του νομού, ωστόσο το μεγαλύτερο πληθυσμιακά κομμάτι του. Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι σχεδόν ο μισός γεωγραφικά νομός και κυρίως τα χωριά των Αγράφων, διαθέτει ήδη ψηφιακό σήμα, από την εγκατάσταση του κέντρου εκπομπής στα "ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ".

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Όσοι έχουν καινούργιες τηλεοράσεις (κατά προσέγγιση μετά το 2010) δεν χρειάζεται να προμηθευτούν τον απαραίτητο νέο εξοπλισμό (δέκτη MPEG4), καθώς αυτός συνήθως είναι ήδη ενσωματωμένος στις συσκευές. Σύμφωνα με την DIGEA, για την Ελλάδα ένας γενικός κανόνας είναι ότι οι κλασικές αναλογικές τηλεοράσεις (CRT) και οι επίπεδες (LCD/ Plasma) που έχουν αγοραστεί πριν το 2008 κατά πάσα πιθανότητα δεν διαθέτουν ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη τεχνολογίας MPEG-4.

Έτσι, «όσοι έχουν ακόμη τις παλιές τηλεοράσεις για να μπορούν να δουν τηλεοπτικό σήμα πρέπει να προμηθευτούν τον απαιτούμενο εξοπλισμό, έναν εξωτερικό αποκωδικοποιητή σήματος», σημειώνει ο κ. Σπύρος Πεταρούδης. Το κόστος του αποκωδικοποιητή ξεκινά από τα 20 και μπορεί να φθάσει ακόμα και 50 ευρώ, ανάλογα την εταιρεία και τις δυνατότητες της συσκευής (στην αγορά υπάρχουν και ψηφιακοί δέκτες με επιπλέον δυνατότητες, όπως δυνατότητα εγγραφής προγραμμάτων, προγραμματισμό εγγραφής, σκληρό δίσκο κ.ά.).

Επίσης, εάν η τηλεόραση είναι τεχνολογίας MPEG-2 και διαθέτει υποδοχή για κάρτα μετατροπέα, οι καταναλωτές μπορούν να την αναβαθμίσουν σε MPEG-4, με την αγορά μιας αντίστοιχης κάρτας, οφείλουν όμως να ελέγξουν τη συμβατότητα της κάρτας με τον ακριβή τύπο της συσκευής.

Να σημειωθεί ότι εάν οι τηλεοράσεις ενός σπιτιού δεν διαθέτουν ενσωματωμένο δέκτη που να υποστηρίζει το σύστημα MPEG-4, τότε για την κάθε τηλεόραση χρειάζεται ξεχωριστός εξωτερικός αποκωδικοποιητής.

Πρακτικά δηλαδή, ένα νοικοκυριό με δύο τηλεοράσεις θα χρειαστεί να ξοδέψει από 40 έως και 100 ευρώ για χάριν της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή. Στο Καρπενήσι, οι επαγγελματίες έχουν παραλάβει ήδη και διαθέτουν προς πώληση αποκωδικοποιητές MPEG4, υποσχόμενοι μάλιστα συμφέρουσες τιμές.