Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Η πρόληψη σώζει ζωές. Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου στον δήμο Αγράφων. Πόσες γυναίκες εξετάστηκαν

Αν και ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας, ο τακτικός προληπτικός έλεγχος φαίνεται να μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που αγγίζει ακόμη και το 30%.

kiniti-monada-mastografou1

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα νέα περιστατικά κάθε χρόνο υπολογίζονται σε 4.500, αριθμός που θα μπορούσε να μειωθεί αν όλες οι γυναίκες είχαν τις ίδιες δυνατότητες προληπτικής εξέτασης. Σε περιοχές της ελληνικής υπαίθρου, όπως για παράδειγμα στα Άγραφα, οι γυναίκες δεν έχουν -εύκολη- πρόσβαση σε ιδιωτικά αλλά και δημόσια εργαστήρια, λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών προκαταλήψεων, αλλά κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Για τον λόγο αυτό, με πρωτοβουλία του δήμου Αγράφων, η κινητή μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία καλλυντικών AVON, επισκέφτηκαν τον δυτικό δήμο της Ευρυτανίας, με σκοπό να προσφέρουν δωρεάν μαστογραφίες στις γυναίκες τις περιοχής.

Ειδικότερα, η κινητή μονάδα βρέθηκε το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου 2014 στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, όπου εξετάστηκαν συνολικά 85 γυναίκες. Μπορεί ο αριθμός των μαστογραφιών να φαίνεται συγκριτικά μικρός σε σχέση με άλλες περιοχές που επισκέφτηκε η Κινητή Μονάδα, για τον δήμο Αγράφων, όμως, με τις γνωστές ιδιαιτερότητες και προβλήματα, αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος και σαφώς η πρωτοβουλία που πήρε ο δήμος μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα σταλούν στον δήμο εντός δύο μηνών περίπου για να παραδοθούν στη συνέχεια στις γυναίκες που υπεβλήθησαν στον σχετικό έλεγχο. «Σε περίπτωση που οι ιατροί διαπιστώσουν κάτι ανησυχητικό, αμέσως θα επικοινωνήσουν με την εξεταζόμενη και θα την ενημερώσουν αρμοδίως», αναφέρεται.

Για την επίσκεψη της Κινητής Μονάδας η αντιδήμαρχος Αγράφων, Βάσω Φεγγούλη, μεταξύ άλλων δήλωσε: "Θέλω να ευχαριστήσω την Κινητή Μονάδα Μαστογράφου και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή μας και βρέθηκαν στον δήμο Αγράφων πραγματοποιώντας 85 μαστογραφίες. Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω την προϊσταμένη κ. Χαρά Ρέτσα και τη χειρίστρια κ. Δωροθέα Κακκαβά για την άριστη συνεργασία και τις περιμένουμε να μας επισκεφθούν και πάλι, όπως επίσης και τις εθελόντριες Ειρήνη, Χαρά και Κατερίνα. Κυρίως, όμως, θέλω να ευχαριστήσω τις 85 γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και ήρθαν για την εξέταση. Είναι ιερή υποχρέωση της κάθε γυναίκας να φροντίζει και να προστατεύει τον εαυτό της, διότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν"