Κυριακή, 24 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

«Ο βανδαλισμός της Παλαιάς Βίνιανης». Κάτοικος καταγγέλλει πλήρη εγκατάλειψη του ιστορικού οικισμού & του Μουσείου

«Συνάδουν ιστορία, προσκύνημα στον τόπο, μουσείο , διατηρητέα, περιηγητές από ολόκληρη την Ελλάδα, στάνη, κοπριά, δυσοσμία, ψύλλοι, κατσίκες, τράγοι;»: με αυτό το ρητορικό ερώτημα κλείνει την καταγγελία που απέστειλε στα «Ευρυτανικά Νέα» η κα Βούλα Σούκη, μόνιμη κάτοικος της Παλιάς Βίνιανης, ενός τόπου που αν και κάποτε έβαζε τα θεμέλια της ελεύθερης Ελλάδος, σήμερα έχει αφεθεί στο έλεος της πλήρους εγκατάλειψης, τίποτα δεν παραπέμπει στο ένδοξο παρελθόν.

biniani-palia-spitia

Στην επιστολή της, η κα Σούκη καταγράφει τις καταστροφές που προκαλούνται καθημερινά από τα ζώα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στα ξεχασμένα καλντερίμια της Βίνιανης, ενώ σε παρόμοια μοίρα βρίσκεται και το Μουσείο του χωριού, ο προαύλιος χώρος του οποίου μετατρέπεται συχνά σε «στάνη». Η κα Σούκη είχε μόλις πρόσφατα συνάντηση με τον δήμαρχο Αγράφων, στον οποίο εξέθεσε τα προβλήματα και ζήτησε άμεσες παρεμβάσεις, αποκομίζοντας την καταρχήν θετική ανταπόκριση του κ. Μπαμπαλή.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

"Ο οικισμός Βίνιανης χαρακτηρισμένος ολόκληρος ως ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ με την υπουργική απόφαση : ΥΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1257/31799/21.7.88 στο ΦΕΚ 592/β/24.8.88 και το σχολείο του όπου στεγάζεται το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ χαρακτηρισμένο ως ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ με την ΥΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/924/13405/15.4.86 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 333/β/15.5.86, κακοποιούνται καθημερινά από εκατοντάδες αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοίρους.

Ιστορικά σπίτια παραβιασμένα γίνονται προσωρινή στάνη και στο δάπεδό τους στοιβάζονται εκατοστά κοπριάς ενώ η " επίσημη" στάνη βρίσκεται μέσα στον οικισμό.

Οι ιδιοκτήτες τους δεν διστάζουν να παραβιάσουν αυλόθυρες οικιών με οικοσκευή, (οικία Κλίτση κ.λ.π.) ώστε τα ζώα τους να επωφεληθούν της βλάστησης του κήπου τους. Τεράστιοι τράγοι και κατσίκες πηδούν από μανδρότοιχο σε μανδρότοιχο, ακόμη και σε στέγες σπιτιών κατακρεμνήζοντας λίθους και προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές σε ευάλωτες με ρωγμές τοιχοποιίες και ξερολιθιές. Αρκετοί ιδιοκτήτες σπιτιών αναγκάστηκαν να αντικαταστήσουν με τσίγκους τα κεραμίδια στεγών για να αποτρέψουν την επίσκεψη κατσικιών στη στέγη του σπιτιού τους.

Τα καλντερίμια του οικισμού φραγμένα από κλαδιά, πέτρες και αγκονάρια των σπιτιών και μαντρότοιχων που γκρεμίζουν στο καθημερινό διάβα τους τα ασυνόδευτα τετράποδα.

Τα αλώνια του οικισμού από ξερολιθιά στέκουν ακόμη πεισματικά για να συναθροίζονται πάντα εκεί λόγω αέρα τα εκατοντάδες ζώα.

Οι κρήνες σχεδόν παρασυρμένες πρόσφατα, από το φραγμένο ρέμα, μάρτυρες της αδιαφορίας έλλειψης σεβασμού για ότι κληρονομήσαμε συνεχίζουν να τροφοδοτούν το ρυάκι που θα συναντήσει κάπου το Μέγδοβα.

Όσο για το ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΜΟΥΣΕΙΟ, γιδοβοσκός διαμηνύει ότι δεν θα το φυλάει από τα ζώα του!! Παρά την περίφραξη το πλακόστρωτο της αυλής μπροστά στις προτομές κάποιες νύχτες γίνεται στάνη και το πρωινό βρίσκει τα ζώα να βόσκουν στον περιβάλλοντα χώρο.

Ο επισκέπτης έχει πρόσβαση στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ είτε από τα 110 σκαλοπάτια γεμάτα πέτρες από τις μισογκρεμισμένες εκατέρωθεν ξερολιθιές, είτε από τον άβατο χωματόδρομο με νεροφαγώματα και πέτρες που τα ζώα κάνουν να κατρακυλούν από τα πρανή του δρόμου.

Η νέα ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ των ΑΓΡΑΦΩΝ θα αγνοήσει τις υποχρεώσεις της ως αρμόδια;

Θα αποφασίσει ως αρμόδια να τερματίσει τον βανδαλισμό ολόκληρου του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ δυναμικά;

Θα επισκεφθεί τον οικισμό και το ΜΟΥΣΕΙΟ για να έχει εικόνα η οποία δεν περιγράφεται με λόγια;

Συνάδουν ιστορία, προσκύνημα στον τόπο, μουσείο , διατηρητέα, περιηγητές από ολόκληρη την Ελλάδα, στάνη, κοπριά, δυσοσμία, ψύλλοι, κατσίκες, τράγοι;".


Βούλα Σούκη,

κάτοικος Παλιάς Βίνιανης