Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

Ο αυτισμός μας ενδιαφέρει όλους. Ενημερωτική εκδήλωση στο Καρπενήσι την ερχόμενη Τετάρτη (1/4)

Ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού διοργανώνουν την προσεχή Τετάρτη 1η Απριλίου 2015, η ΕΚΕΠΠΑΔΗΚ και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (Α.μεΑ.) Π.Ε. Ευρυτανίας.

autismos1

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου και θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, εισήγηση θα αναπτύξουν οι: Σταυρούλα Τσίπρα - Πανάγου (Ιατρός πνευμονολόγος) με θέμα «Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό» και Παναγιώτα Ράπτη (Κοινωνική λειτουργός του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας, Πρόνοιας του δήμου Καρπενησίου) με θέμα «Κοινωνία και Αυτισμός». Η εκδήλωση θα κλείσει με τους μουσικούς Δημήτρη Καβατζόπουλο, Τίνα Κοκκίνη και Θεόδωρο Μπάρκα.

1 στα 150 παιδιά

Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που τυπικά διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Είναι μέρος μίας ομάδας διαταραχών γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD). Σήμερα, 1 στα 150 άτομα διαγιγνώσκονται με αυτισμό, καθιστώντας τον πιο κοινό από το συνολικό ποσοστό του παιδικού καρκίνου, του διαβήτη και του AIDS.

Εμφανίζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες και είναι 4 φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε αγόρια απ’ ότι κορίτσια. Ο αυτισμός καταστρέφει την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί και να συσχετίζεται με τους άλλους. Επίσης συνδέεται με δύσκαμπτες ρουτίνες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως η έμμονη ταξινόμηση αντικειμένων ή το να ακολουθεί πολύ συγκεκριμένες ρουτίνες. Τα συμπτώματα ποικίλουν από πολύ ήπια έως αρκετά σοβαρά.

Οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος συνήθως μπορούν να διαγνωστούν με αξιοπιστία από την ηλικία των 3, αν και η πρόσφατη έρευνα πάει την ηλικία διάγνωσης προς τα κάτω, τόσο νωρίς, όσο στην ηλικία των 6 μηνών. Συνήθως οι γονείς είναι αυτοί που παρατηρούν πρώτοι ασυνήθιστη συμπεριφορά στο παιδί τους ή την αδυναμία του παιδιού τους να κατακτήσει τα τυπικά αναπτυξιακά ορόσημα.