Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

ΦΩΤΟ. Τίμησαν τον ήρωα Κατσαντώνη στη γενέτειρά του, τον Μάραθο Αγράφων - Ποιοι βραβεύτηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης

Στην πλατεία του Μαράθου, στον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο «Σταυραετός των Αγράφων», πραγματοποιήθηκαν και φέτος (την Κυριακή της Πεντηκοστής) τα «Κατσαντώνεια», προς τιμήν του σπουδαίου προεπαναστατικού ήρωα Αντώνη Μακρυγιάννη - Κατσαντώνη. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβαν ο δήμος Αγράφων, η Τοπική Κοινότητα Μαράθου και ο Σύλλογος Μαραθιωτών.

katsantoneia-marathos1

Ύστερα από την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής Θεόδωρος, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους λοιπούς επισήμους και εν συνεχεία ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας από τον καθηγητή και Πρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Ηλία Λιάσκο.

Επί τη ευκαιρία της εκδήλωσης, τιμήθηκε με ανάρτηση αναμνηστικής επιγραφής στο σπίτι που έζησε ο ιστορικός παπάς του Μαράθου, παπά Λάμπρος Μπαλωμένος (1872-1947) ο οποίος ιερούργησε επί 47 συναπτά έτη στον Ι.Ν. Αγ. Ταξιαρχών. Στην ίδια επιγραφή τιμήθηκε και ο υιός του, αγωνιστής και δάσκαλος, Θύμιος Μπαλωμένος (1908-1996), δυο από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στην ιστορία του Μαράθου. Στη μνήμη τους κλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό ο υιός του Θ. Μπαλωμένου και έγκριτος νομικός κ. Μάκης Μπαλωμένος.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε επίσης και η περίφημη «ζυγιά» της Κρέντης, ο επικεφαλής της παραδοσιακός τραγουδιστής Γιάννης Μάκκας για τα 65 χρόνια παρουσίας του και προσφοράς του στη δημοτική παράδοση και στο δημοτικό τραγούδι, ο Κωνσταντίνος Κούρος και ο Μπαλωμένος Κωνσταντίνος, μουσικός από το Μάραθο ο οποίος συνέπραξε πολλάκις με τη «ζυγιά» της Κρέντης. Το βραβείο για τον επίσης αείμνηστο μουσικό Πάνο Ρούμπο παρέλαβε η πρόεδρος της Τ.Κ. Κερασοχωρίου κα Μαρούλη Μαρία. Την εκδήλωση πλαισίωσε το χορευτικό τμήμα του Ι.Ν. Αγ. Νεκταρίου Κρέντης.

katsantoneia-marthos5

Από τη δημοτική αρχή Αγράφων το παρών, πλην φυσικά του δημάρχου κ. Μπαμπαλή, έδωσαν ο αντιδήμαρχος κ. Τάκης Κωνσταντίνος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κατσιφός Ευάγγελος και πλήθος προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώτσιας Θωμάς, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τασιός Αριστείδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Φακίτσας Βασίλειος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μαράθου κ. Μπαλωμένος Παύλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθιωτών κ. Σβερώνης Ταξιάρχης, ο πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Λιάσκος Ηλίας, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας κ. Νικοπολίδης Ιωάννης, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου π. Φεγγούλης, ο γνωστός Ζωγράφος κ. Χρήστος Μποκόρος και εκπρόσωποι πολιτιστικών Συλλόγων.

katsantoneia-marathos2

katsantoneia-marahtos8

katsantoneia-marathos3

katsantoneia-marhathos7