Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Αναβλήθηκε για την άνοιξη του 2016, το δικαστήριο για την ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε. που ξεκίνησε την Πέμπτη το πρωί στο εφετείο Λαμίας. Τι δηλώνει ο Κώστας Κοντογεώργος

Αναβλήθηκε για την άνοιξη του 2016 η πρωτόδικη εκδίκαση που ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015, στο Εφετείο Λαμίας, για την ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε., στην οποία μοναδικός κατηγορούμενος είναι ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος. Η δίκη αφορά τη λήψη δανείου το 2007 από την τότε Νομαρχία Ευρυτανίας για να αποπληρωθούν χρέη της εταιρείας τα οποία ξεπερνούσαν τα 4,7 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αποπληρώνει η Π.Ε. Ευρυτανίας μέχρι το 2014.

kontogewrgos55

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Ευρυτανίας, αρχικά αφορούσε σύσσωμο το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο με κατηγορημένους και τους 20 νομαρχιακούς συμβούλους. Μάλιστα, οι κατηγορίες ήταν βαριές και σε βαθμό κακουργήματος, ενώ τους είχαν επιβληθεί και περιοριστικοί όροι.

Ωστόσο, αργότερα, μετά από βούλευμα του Εισαγγελέα Εφετών Λαμίας, οι κατηγορίες για τους τότε νομαρχιακούς συμβούλους αποσύρθηκαν με την αιτιολογία -εν ολίγοις- ότι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι δεν μπορούσαν να γνωρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση της Ευρυτανίας Α.Ε. και πως όταν υπέγραφαν ομόφωνα τη λήψη του δανείου, θεωρούσαν ότι αυτό θα οδηγούσε στην ανάπτυξη της εταιρείας αφού θα είχε απαλλαχθεί από τα βαριά χρέη της. 

Πλέον μόνος κατηγορούμενος, μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, έμεινε ο τότε Νομάρχης Ευρυτανίας και παράλληλα πρόεδρος της ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε., ο οποίος το δικαστήριο θεωρεί ότι γνώριζε την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΥ

Ο Κώστας Κοντογεώργος, μετά τη γνωστοποίηση τον Απρίλιο του 2015 ότι παραπέμπεται τελικά σε δίκη -υπήρξε φημολογία για απαλλαγή με εισαγγελικό βούλευμα- ανακοίνωσε (ως πρώην βουλευτής τότε) τα παρακάτω:

"Με αφορμή την δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση δανειοδότησης της ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε. που επανήλθε στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, επιθυμώ να υπενθυμίσω τα ακόλουθα:

1. Ο ίδιος ζήτησα την άρση της ασυλίας μου, ως Βουλευτής, προκειμένου να εκκαθαριστεί οριστικά από τη Δικαιοσύνη η υπόθεση, για να μην αιωρούνται φήμες και εσφαλμένες εντυπώσεις.

2. Τόσο προσωπικά, όσο και το σύνολο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, πράξαμε το καθήκον μας, διασφαλίζοντας στο ακέραιο το συμφέρον του τόπου μας, εκμεταλλευόμενοι ευεργετικές νομοθετικές  ρυθμίσεις της πολιτείας.

3. Η απαλλαγή του συνόλου του Νομαρχιακού Συμβουλίου, από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας, μας ικανοποιεί όλους.

4. Προσωπικά εφάρμοσα, ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια τους Νόμους και τα διατάγματα του κράτους και η παραπομπή μου στο ακροατήριο, θα δώσει τη δυνατότητα να λάμψει η αλήθεια.

Τέλος, δηλώνω για άλλη μια φορά αθώος, δεν έχω να κρύψω τίποτα και από κανένα και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, αφού όπως πάντα έπραξα το καθήκον μου, βοηθώντας τον τόπο μου.

Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται.

Κώστας Κοντογεώργος

π. Βουλευτής Ευρυτανίας"


Για τον νυν Βουλευτή Ευρυτανίας, σύμφωνα με νομικούς, δεν απαιτείται η εκ νέου άρση της βουλευτικής του ασυλίας, η οποία είχε ήδη δοθεί από την προ-προηγούμενη Βουλή στην οποία επίσης ήταν μέλος. Μετά από αίτηση του εισαγγελέα, αλλά και ο ίδιος ο Κώστας Κοντογεώργος είχε δηλώσει ότι επιθυμούσε η τότε Βουλή να εγκρίνει την άρση της ασυλίας του -όπως και έγινε- ώστε να δοθεί τέλος στην υπόθεση αυτή με την αθώωσή του στην οποία ο ίδιος πιστεύει.

Η πρωτόδικη διαδικασία, αφορά πλέον τη νομική εξέταση της υπόθεσης. Ωστόσο, καταπέλτες είναι τα πορίσματα των Οικονομικών Επιθεωρητών και του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τη δράση της εταιρείας.

Το δάνειο που έλαβε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το 2007 η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε., με εγγυητή 100%  τη Νομαρχία Ευρυτανίας, άγγιξε τα 4,7 εκατ. ευρώ ενώ μαζί με τους τόκους αγγίζει σχεδόν τα 9 εκατ. ευρώ. Μετά από ενέργειες που έγιναν, το δάνειο θα αποπληρωθεί εξ ολοκλήρου από την Π.Ε. Ευρυτανίας μέχρι το 2024, ενώ ήδη έχουν καταβληθεί κάποιες δόσεις.

Τα χρήματα του δανείου χρησιμοποιήθηκαν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών της εταιρείας που είχαν συσσωρευτεί στις οικονομικές της καταστάσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2006. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας έλαβαν τη μερίδα το λέοντος, για εργατικά -κάποιοι είχαν να πληρωθούν από το 2000- 2,7 εκατ. ευρώ και επιπλέον περίπου 1 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικούς φορείς. Τα υπόλοιπα χρήματα διατέθηκαν για την  εξόφληση ΔΕΚΟ, ΟΤΕ και ιδιωτών.

Η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε., άρρηκτα συνδεδεμένη με το ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Α.Ε., που αποτελεί θυγατρική της εταιρεία, αποτελεί το "μεγάλο αγκάθι" για τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος να απαγκιστρωθεί το Χιονοδρομικό Κέντρο από την ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε. χωρίς τον κίνδυνο να χαθεί η περιουσία του Χιονοδρομικού.