Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Έσω έτοιμοι για καιρικά φαινόμενα & σεισμούς. Συνεδρίασε το Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ευρυτανίας

Διπλή συνεδρίαση πραγματοποίησε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε Ευρυτανίας, την περασμένη Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015. Στο νομαρχιακό μέγαρο βρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών πολιτικής προστασίας του νομού. Να σημειωθεί πως το ΣΟΠΠ είναι το ανώτερο θεσμικό όργανο για την Πολιτική Προστασία και τελεί υπό την καθοδήγηση του εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχη.

politiki-prostasia-karika-seismoi1

Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αριστείδη Τασιός, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής Θεόδωρος, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Σουλιώτης Νικόλαος, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Ευρυτανίας, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του Νοσοκομείου Καρπενησίου, του Δασαρχείου, του ΕΚΑΒ, εθελοντών διασωστών, του Στρατού και άλλων φορέων.

Αρχικά, έγινε ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2015, και κατόπιν συζητήθηκε ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων, παγετού και πλημμυρικών φαινομένων ενόψει της χειμερινής περιόδου, ενώ επί τάπητος τέθηκαν και τα σχέδια για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Τασιός δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των φορέων και το πνεύμα συνεργασίας που υπέδειξαν. Παράλληλα τέθηκαν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την επίλυση τυχόν εκκρεμοτήτων προς όλους τους φορείς ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Τα προβλήματα στα Άγραφα

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, κατά την παρέμβασή του ο δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής πληροφόρησε, αρχικά, για την τοποθέτηση πυροσβεστικών υδροστομίων από τον Δήμο η οποία ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα ώστε να μπορούν τα οχήματα της Πυροσβεστικής να ανεφοδιαστούν.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στην ανάγκη στελέχωσης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Γρανίτσας, καθώς όπως είπε, «εάν υπάρξει κάποιο συμβάν σε ένα απομακρυσμένο οικισμό, το Πυροσβεστικό όχημα από το Καρπενήσι θα χρειαστεί αρκετές ώρες για να φτάσει και πιθανότατα οι συνέπειες αυτής της καθυστέρησης να είναι καταστροφικές».

Πρέπει επίσης να σημειωθεί, τόνισε ο δήμαρχος, ότι το κτίριο στο οποίο θα στεγαστεί το κλιμάκιο στη Γρανίτσα είναι έτοιμο προς χρήση, καθώς ο Δήμος δαπάνησε τα προηγούμενα χρόνια περίπου 102.000 ευρώ για τη συντήρησή του.

Ένα ακόμα «αγκάθι» του δήμου Αγράφων αφορά στην υποστελέχωσή του, σημείωσε, καθώς υπηρετούν μόλις 29 υπάλληλοι από τους οποίους μόνο ένας είναι χειριστής μηχανήματος έργου. «Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «πρέπει να αναλογιστεί ότι στον Δήμο Καρπενησίου, ο οποίος είναι επίσης υποστελεχωμένος, υπηρετούν 130 υπάλληλοι».