Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019

ev media-logo

«Τα χάπια μου...». Το νέο άρθρο της Ευτυχίας Παπούλια, όπως δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση

Μια εγχείρηση δεν είναι ποτέ άχρηστη. Μπορεί να μην ωφελήσει τον εγχειριζόμενο, αλλά ωφελεί πάντα τον χειρούργο. Georges Feydeau, Γάλλος συγγραφέας 

Βλέπε, άκου, σώπα! Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δεκάδες αποφθέγματα που συγκλίνουν στην ίδια προτροπή: να κρατάμε το στόμα μας κλειστό. Κυριολεκτικά όμως! Φυσικά, όλα αυτά τα γνωμικά αναφέρονται σε αυτά που λέμε, σε αυτά που βγαίνουν από το στόμα μας, εμείς όμως θέλουμε να αναφερθούμε σε όσα είναι μάλλον μεγαλύτερης σημασίας -σε αυτά που μπαίνουν μέσα από αυτή την αφύλακτη διάβαση που λέγεται στόμα και απειλούν την υγεία μας.

682

Γιατί τελικά το στόμα μας μοιάζει να είναι απροστάτευτη πύλη, όπου τη μεταχειριζόμαστε σαν κάδο σκουπιδιών και πετάμε εκεί ό,τι άχρηστο υπάρχει και κυκλοφορεί καμαρωτό στην αγορά: τσιγάρα, ποτά, έως και επικίνδυνα χάπια ή τρόφιμα. Το αποτέλεσμα είναι όλα αυτά να μας δημιουργούν ανασφάλειες και προβλήματα που κάνουν τη βρωμιά όπως μπήκε, έτσι και να βγει από το στόμα, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η χρήση αναβολικών αλλά και γενικότερα κάποιων ουσιών στο χώρο του αθλητισμού με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης των αθλητών, ή και του μόντελινγκ για να μένουν αδύνατες οι κοπέλες, είναι ένα κοινό μυστικό.

Εκείνο που δεν είναι αρκετά γνωστό για την ώρα, είναι πως εδώ και κάποια χρόνια οι φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται εντατικά για την παρασκευή ουσιών που θα βοηθούν στην υπερανάπτυξη εγκεφαλικών λειτουργιών. Με άλλα λόγια, το ντόπινγκ εγκεφάλου με τρόπο διακριτικό και προσεκτικό, εξελίσσεται σε μία από τις πιο κερδοφόρες δραστηριότητες των φαρμακοβιομηχανιών αλλά ταυτόχρονα και ως μία απειλή για τους νέους που δε θα διαφέρει καθόλου από εκείνη των σκληρών ναρκωτικών.

Το ζήτημα αυτό ανέδειξε μια νέα βαρυσήμαντη έκθεση με τίτλο «Ανθρώπινη βελτίωση και το μέλλον της εργασίας», που παρουσίασαν τέσσερις κορυφαίοι επιστημονικοί φορείς στη Βρετανία.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες αυτοί, όλο και περισσότεροι φοιτητές από όλο τον κόσμο κάνουν χρήση νόμιμων φαρμάκων προκειμένου να αυξήσουν τις διανοητικές τους ικανότητες όπως αντίληψη, μνήμη, αυτοσυγκέντρωση σε περίοδο εξετάσεων αλλά και σε ενίσχυση της αποδοτικότητας για τους εργαζόμενους. Οι ίδιοι οι επιστήμονες, παραδέχτηκαν το φόβο τους πως η μέρα που ίσως χρειαστεί να υποβάλλονται οι φοιτητές σε ένα είδος αντι-ντόπινγκ πριν από τις εξετάσεις, μάλλον δεν αργεί και πολύ.

Τα φάρμακα αυτά κυκλοφορούν ήδη στην αγορά με συγκεκριμένα ονόματα, υπάγονται στις διατάξεις περί ναρκωτικών και συνταγογραφούνται από νευρολόγους και ψυχιάτρους, κάτι που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να τα προμηθευτεί με μια απλή επίσκεψη σε έναν τέτοιο γιατρό. Στην Αμερική, τα φάρμακα αυτά τα προτιμάει ένα μεγάλο ποσοστό από εκείνους τους φοιτητές που επιθυμούν να γίνουν επιστημονικές διάνοιες, πράγμα καθόλου παράξενο αν κρίνουμε απ’ το γεγονός πως σε αυτή τη χώρα παράγονται αυτά τα φάρμακα αλλά επίσης και ότι στην ίδια χώρα «παράγονται» και οι μεγάλοι επιστήμονες.

Τα φάρμακα αυτά δεν είναι απλά διεγερτικά, για παράδειγμα κατά της αϋπνίας ή της υπερέντασης αλλά φιλοδοξούν να ξεπεράσουν και την πιο διεστραμμένη φαντασία, να μετατρέψουν δηλαδή τον εγκέφαλο σε ένα είδος κομπιούτερ όπου θα μπορεί κάποιος με μια απλή ανάγνωση να αποθηκεύσει στη μνήμη του ολόκληρες σελίδες και να τις αναπαράγει όπως συμβαίνει με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Οι φαρμακοβιομηχανίες που φιλοδοξούν σε μία τέτοια εξέλιξη τρίβουν τα χεράκια τους για τα μυθικά κέρδη που θα αποκομίσουν από τα αθώα ή υπερβολικά φιλόδοξα παιδιά, με την προϋπόθεση πως θα γίνουν αποδεκτά από την κοινωνία -πράγμα καθόλου δύσκολο αν κρίνουμε πως οι άνθρωποι δεν προβάλουν αντιστάσεις σε οτιδήποτε προορίζεται στον οργανισμό τους μέσα από το στόμα.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη σουρεαλιστική εξέλιξη, θα έχουμε πληθώρα αριστούχων μαθητών, φοιτητών, επιστημόνων. Και το πρόβλημα που γεννάται πλέον είναι τι ποιότητας θα είναι όλοι αυτοί οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, αλλά και που θα οδηγήσουν τη χώρα με αυτού του είδους την κατάρτιση. Στην ευημερία ή σε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή;

Και το αστείο σε όλη την υπόθεση, ξέρετε ποιο είναι. Πως αν υπήρχε ένα χάπι για τους πραγματικά «ανεγκέφαλους» που ζουν ανάμεσα μας και δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνία, στις σχέσεις, στη γειτονιά, μόνο αυτοί δε θα τα έπαιρναν.

Γιατί αυτοί είναι οι μόνοι που θεωρούν πως δε χρειάζονται απολύτως καμία βελτίωση.

 

Ευτυχία Παπούλια,

Κοινωνιολόγος