Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Πως επιλέχθηκε, κατά την παράδοση, η θέση όπου πρωτοχτίστηκε το Καρπενήσι;

«Ξαπλωμένο στη νοτιοδυτική πλευρά του Βελουχιού και φωλιασμένο στην απάνεμη αγκαλιά του για προστασία, βρίσκεται το πανέμορφο Καρπενήσι. Πρωτοχτίστηκε στα Βυζαντινά χρόνια και η παράδοση αναφέρει πως όταν ήταν να χτιστεί οι κάτοικοί του κρέμασαν το χειμώνα από ένα κομμάτι κρέας σε δέντρα τριών διαφορετικών τοποθεσιών της περιοχής. Εκεί που το κλίμα ήταν ηπιότερο και το κρέας αλλοιώθηκε γρηγορότερα, θεώρησαν ως καταλληλότερο μέρος για την εγκατάστασή τους». Τα παραπάνω διαβάζουμε στο http://paroutsas.jmc.gr/, το μπλογκ που επιμελείται ο συνεργάτης των «Ευρυτανικών Νέων», Διονύσης Παρούτσας.

fotis karpenisi1

Το ένα από τα τρία, αυτό που είχαν τοποθετήσει στην περιοχή που σήμερα είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το βρήκαν σε προχωρημένη σήψη, ένδειξη ότι ο τόπος είναι σχετικά απάνεμος και ζεστός. Έτσι, κατά την παράδοση πάντα, αυτό το καλά προφυλαγμένο σημείο επέλεξαν να κτίσουν τα πρώτα σπίτια τους.

Η καιρική «συμπεριφορά» του Καρπενησίου σε χιονιάδες βορείου ρεύματος (που είναι πάντα ψυχρότεροι) επιβεβαιώνει την επιλογή των πρώτων κατοίκων της πόλης, καθώς το Βελούχι αποτελεί για τους χιονιάδες ένα μεγάλο φυσικό εμπόδιο που μετά δυσκολίας ξεπερνούν.

Γι αυτό και κάθε χειμώνα παρατηρούμε πως ενώ π.χ. στην πλατεία του Καρπενησίου μπορεί απλά να έχουμε μια τυπική χιονόστρωση, στον Προφήτη Ηλία (που χτίστηκε στα μέσα του ’60) ή ακόμα πιο έντονα, στο χωριό του Αγίου Νικολάου,  το χιόνι μπορεί να ξεπερνά τους 15-20 πόντους. Η στρατηγική θέση όπου είναι χτισμένη η ευρυτανική πρωτεύουσα χαρίζει πιο γλυκούς χειμώνες στους κατοίκους της. Στον αντίποδα, με κακοκαιρίες νοτιάδων, το Καρπενήσι δέχεται μεγάλες ποσότητες χιονιού/βροχής καθώς είναι σχετικά εκτεθειμένο από τα νότια.

fotis xirias

Οι δύο (2) φωτογραφίες που παρατίθενται στο παρόν θέμα είναι ενδεικτικές της συμπεριφοράς του Καρπενησίου σε κακοκαιρίες βορείου ρεύματος: στη μεν πρώτη βλέπουμε την πόλη ανεπαίσθητα χιονισμένη (τοπικά δε, δεν υπάρχει καν χιόνι) ενώ στην εικόνα του Προφ. Ηλία η χιονόστρωση είναι καθολική. Το Βελούχι διαδραματίζει κάθε φορά καθοριστικό ρόλο.

*Οι φωτογραφίες είναι του Φώτη Ζαχαράκη και τραβήχτηκαν με drone την Πρωτοχρονιά του 2016