Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Τι θα γίνει με τη ΝΔ. Το νέο άρθρο της Ευτυχίας Παπούλια, από την έντυπη έκδοση

«Οι νέοι δεν έχουν πάντα δίκιο αλλά η κοινωνία που τους αγνοεί και τους χτυπάει έχει πάντα άδικο»

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να επιχαίρει για την προσέλευση των τετρακοσίων χιλιάδων ψηφοφόρων της στις κάλπες για την ανάδειξη αρχηγού, όμως δε συμβαίνει το ίδιο και με κάποιους από αυτούς που συμπορεύονται μαζί της από την ίδρυσή της και αγωνιούν για το μέλλον της. Πρόκειται για τους ψηφοφόρους μεγάλης ηλικίας, αυτούς που ο Καμένος ήθελε να κλειδώσει στα σπίτια τους για να μην ψηφίσουν.

685

Την άποψη αυτή μου εξέφρασε ο κυρ Μήτσος από τη γειτονιά, φανατικός νεοδημοκράτης, όταν του ζήτησα να μου πει τις εντυπώσεις του από τη διαδικασία της εκλογής στην οποία πριν λίγο είχε συμμετάσχει και ο ίδιος.

«Είμαι προβληματισμένος, θα ήταν πάνω από ογδόντα άτομα μέσα κι έξω από το εκλογικό τμήμα και με λύπη μου δεν είδα ούτε έναν κάτω από εξήντα χρονών. Εγώ είμαι εβδομήντα πέντε και όμως ψήφισα έναν από τους τρεις νεότερους. Με εκφράζουν και οι τρεις, έχουν εμπειρία, αγωνιστικότητα, σοβαρότητα και πειστικότητα. Όσο για το Μεϊμαράκη, καλός είναι -δε λέω- αλλά ας κάνουν στην άκρη οι μεγαλύτεροι κι αυτό δεν είναι ρατσισμός. Ας αφήσουν τόπο στους νέους οι παλιότεροι. Ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Δεν έχουν απήχηση στη νεολαία. Φοβάμαι πως σε καμιά δεκαετία η Νέα Δημοκρατία θα έχει ξεμείνει από ψηφοφόρους».

Αυτά άκουσα από τον κ. Μήτσο, ο οποίος ίσως να έχει και δίκιο. Αν σήμερα η ΝΔ παραμένει ακόμα ζωντανή, είναι γιατί όλοι αυτοί οι σημερινοί υπερήλικες ψηφοφόροι της, κληροδότησαν τα προνόμια που αποκόμισαν από την άλωση της Δημόσιας Διοίκησης στη διάρκεια της διαδρομής της και στη νεότερη γενιά. Η οποία γενιά όμως, βλέποντας πως λόγω κρίσης απειλούνται τα κεκτημένα της, αναζήτησε προστασία σε άλλους πολιτικούς χώρους, στα άκρα του πολιτικού συστήματος. Μπορεί η ΝΔ σήμερα να προσπαθεί να ορίσει την ιδεολογία της ανάμεσα σε Φιλελευθερισμό, Νεοφιλελευθερισμό, Λαϊκή Δεξιά, Κεντροδεξιά ή ό,τι άλλο -ετικέτες που όμως δε συγκινούν τη λαϊκή βάση.

Έφεραν βέβαια στην επιφάνεια τις δύο συνιστώσες που τη συναποτελούν και ανάλογα με την επικράτηση της μιας ή της άλλης, θα εξαρτηθεί η επιβίωσή της. Μια επιβίωση που δεν κινδυνεύει τόσο από τη διάσπαση της ηγεσίας, όσο από τη διάσπαση της εκλογικής της βάσης και μάλιστα ερήμην της.

Υπάρχει από τη μία η πλευρά του κ. Μειμαράκη η οποία θεωρεί τον εαυτό της θεματοφύλακα του Καραμανλισμού και από την άλλη η πλευρά του κ. Μητσοτάκη που τον θεωρούν ως ανεπιθύμητο εισβολέα του νεοφιλελευθερισμού. Υπάρχει το παλαιό που εκφράζει η πλευρά του κ. Μειμαράκη που έκλεινε πόρτες και παράθυρα στο φρέσκο αέρα που δεν είχε ποτέ απήχηση στους νέους ανθρώπους, τους οποίους παρέδωσε βορά σε ακραία πολιτικά σχήματα, που μόνο μέλημα ήταν η συντήρηση κεκτημένων και υπάρχει από την άλλη η πλευρά του κ. Μητσοτάκη και της συμπαράταξης των άλλων δύο που εκφράζουν και συνδυάζουν ταυτόχρονα την εμπειρία, τη σοβαρότητα αλλά κυρίως την απήχηση στη νέα γενιά.

Ο καραμανλισμός ο νεότερος σπατάλησε την πιο κρίσιμη πενταετία που του εμπιστεύτηκε ο λαός χωρίς καμιά σοβαρή μεταρρύθμιση προκειμένου να υπηρετήσει το καταστροφικό δόγμα περί «ήπιας προσαρμογής» της οικονομίας τη στιγμή που το παγόβουνο ήταν ορατό και το φάσμα της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης του ασφαλιστικού απειλητικό, επειδή ακόμη λεφτά υπήρχαν και δε θέλησε να αποτολμήσει τις τομές που χρειάζονταν.

Δε γνωρίζουμε αν ο κ. Καραμανλής έκανε παρέμβαση υπέρ του κ. Μεϊμαράκη. Έπρεπε να το γνωρίζουμε, να γίνει δημόσια. Αν έχει παρέμβει παρασκηνιακά, τότε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής και ο κ. Μειμαράκης θα είναι υπεύθυνοι για τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας. Αν όχι, θα πρέπει να εγκαλέσει τον κ. Μεϊμαράκη που διαδηλώνει ότι έχει τη στήριξή του. Διαφορετικά δεν αντιλαμβάνομαι τον κ. Καραμανλή ως πολιτικό κεφάλαιο και ως εγγυητή της ενότητας της ΝΔ. Και οι δύο υποψήφιοι εγγυώνται την ενότητα, όμως όταν η μία πλευρά μετέρχεται τέτοιες μεθοδεύσεις, τότε η διάσπαση θα προέλθει από τη βάση.

Η συντήρηση με την ανάγκη για πραγματική ανανέωση δε μπορούν πλέον να συνυπάρχουν και να συμπορεύονται. Η παλαιά φρουρά της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει πλέον να προσφέρει κάτι ούτε στη χώρα ούτε στο κόμμα.

Δεν έχει δικαίωμα να στερήσει από τους σημερινούς σαραντάρηδες που έχουν απήχηση στους νέους, τη δυνατότητα και την ευκαιρία για ανανέωση. Διαφορετικά ο πολιτικός βίος της Νέας Δημοκρατίας θα είναι όσος και ο φυσικός βίος των υπερήλικων ψηφοφόρων.