Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Τιμούν την περίφημη «ζυγιά» της Κρέντης. Ειδική εκδήλωση προγραμματίζει ο Δήμος Αγράφων προς τιμήν των οργανοπαικτών Γιάννη Μάκκα, Κώστα Κούρου & του αείμνηστου Πάνου Ρούμπου

Τιμητική εκδήλωση ετοιμάζει ο Δήμος Αγράφων, για τους περίφημους μουσικούς του τόπου, Γιάννη Μάκκα, Κώστα Κούρο και τον αείμνηστο Πάνο Ρούμπο, την ιστορική πια «ζυγιά» της Κρέντης. Παράλληλα, αποτελεί ήδη γεγονός η επανέκδοση σε CD της ηχογράφησης που έλαβε χώρα στην Κρέντη το 1978, από το Ίδρυμα Σίμωνος και Αγγελικής Καρά, με γενικό τίτλο «Μουσικές του Ελληνισμού-Ρούμελη», και υπότιτλο «Ηχογραφήσεις Σίμωνος Καρά -1978».

mousikoi-krentis-zygia1

Στο CD που κυκλοφορεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2015, περιλαμβάνονται και τρία τραγούδια (από τα επτά συνολικά) που ηχογραφήθηκαν από τον Σίμωνα Καρά παρουσία της συζύγου του της 92χρονης σήμερα Αγγελικής Καρά, στην Κρέντη, στις 18 Ιουλίου 1978 από την ιστορική πια «ζυγιά» της Κρέντης, που την αποτελούσαν ο Γιάννης Μάκκας, ο Κώστας Κούρος και ο αείμνηστος Παναγιώτης Ρούμπος.

Τα «δικά μας» τραγούδια που αποδίδει με την εξαιρετική φωνή του ο περίφημος Γιάννης Μάκκας, είναι τα: «Καλότυχα ΄ναι τα βουνά», «Λαγκάδι ξιρολάγκαδο» και «Βελούχι μου πεντάμορφο.

Όπως αναφέρει ο Δήμος:

«Η επανέκδοση σε ψηφιακό δίσκο (μέχρι τώρα ήταν μόνο σε βινύλιο) περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας, γιατί όπως αναφέρεται στο συνοδευτικό (δίγλωσσο) βιβλίο ‘όλος αυτός ο πλούτος του λαϊκού μας πολιτισμού πρέπει να προβληθεί, να αξιοποιηθεί και να γυρίσει στο δημιουργό του’ και σε αυτό ακριβώς στοχεύουμε. Το έντυπο περιλαμβάνει επιπλέον ένα συνοπτικό κείμενο που παρουσιάζει το γενικό χρονικό των καταγραφών του Σίμωνα Καρά, καθώς και το κείμενο του Σίμωνα Καρά για τα τραγούδια, τους ρυθμούς, τους χορούς και τα μουσικά όργανα της Ρούμελης, το ίδιο εκείνο που είχε συμπεριληφθεί στον δίσκο βινυλίου με τα τραγούδια της Ρούμελης. Συγκεκριμένα αναφέρεται, ότι ‘Εις τα Άγραφα βαστά και ο αργός κλειστός χορός που σώζει μια μεγαλοπρέπεια κι επιβλητικότητα ηγεμονική καθώς σε πάνδημα πανηγύρια με τους πατροπαράδοτους δημόσιους χορούς που τον συνοδεύουν, λεγόμενα με το στόμα, από άνδρες και γυναίκες, τραγούδια παμπάλαια ηρωικά, ακριτικά και άλλες παραλογές μυθικού και φανταστικού περιεχομένου’».

«Ο Δήμος Αγράφων», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, «βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Καρρά ούτως ώστε να προσδιοριστεί άμεσα η ημερομηνία που η ιστορική αυτή έκδοση θα παρουσιαστεί στον τόπο ηχογράφησης, το συντομότερο δυνατό, και σε συνεργασία με τους Συλλογικούς φορείς της Κρέντης, να τιμήσουμε όπως τους αξίζει, το Γιάννη Μάκκα και τον Κώστα Κούρο και να αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή στη μνήμη του αλησμόνητου Πάνου Ρούμπου. Η ημερομηνία της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί σύντομα».