Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

«Όχι» στην επέκταση του υδροηλεκτρικού στο Μοναστηράκι. Αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου για αύξηση ισχύος του

Την αντίθεσή τους στην επέκταση του ήδη υφιστάμενου υδροηλεκτρικού έργου, που λειτουργεί από το 2002 στο Μοναστηράκι, εξέφρασαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων, τα οποία κατά πλειοψηφία γνωμοδότησαν αρνητικά ως προς τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Ευάγγελος Κατσιφός μειοψήφησε, ενώ πρότεινε «Ναι» στην επένδυση της εταιρείας με όρους και προϋποθέσεις.

monastiraki-ydroilektriko1

Το θέμα, που αφορούσε στη «γνωμοδότηση και λήψη απόφασης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου (Μ.ΥΗ.Ε.) της εταιρείας «Υδροηλεκτρική Ευρυτανίας ΑΕ» και διατύπωση γνωμών και προτάσεων πολιτών και φορέων του Δήμου και της Τοπικής Κοινότητας», εισηγήθηκε κατά τη συνεδρίαση της 29ης Ιανουαρίου 2016, ο δήμαρχος κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, το υδροηλεκτρικό έργο που λειτουργεί στην περιοχή αναμένεται να επεκταθεί μέσω της αύξησης της ισχύος του από 0,98MW σε 3,0MW, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί από την αξιοποίηση μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού που προέρχονται από το ρέμα του Αγίου Νικολάου.

Να αναφέρουμε πως στο σημείο αυτό βρίσκεται η βασική υδροληψία της Τοπικής Κοινότητας Μοναστηρακίου, από το οποίο το νερό -με ήδη κατασκευασμένα τεχνικά έργα- μεταφέρεται στο Μοναστηράκι για άρδευση, αλλά, όπως ανέφερε και ο δήμαρχος κατά την τοποθέτησή του, «αποτελεί και πηγή ύδρευσης όταν το υφιστάμενο δίκτυο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην αυξημένη κατά καιρούς ζήτηση, κάτι το οποίο πιστοποιείται από τον σχετικό φάκελο που υπάρχει στο αρχείο της Κοινότητας περί της εκτελέσεως σχετικών έργων άρδευσης, καθώς επίσης και των τελών άρδευσης που επέβαλε η Κοινότητα κατά τα έτη εκείνα».

Ωστόσο, εάν η συγκεκριμένη παροχή χρησιμοποιηθεί για την επέκταση του έργου από την υδροληψία του Αγίου Νικολάου στην υφιστάμενη υδροληψία στο ρέμα Μοναστηράκι (όπως αναφέρεται στη Μελέτη και στην τροποποίηση της άδειας παραγωγής που έλαβε η εταιρεία από τη ΡΑΕ) υπάρχει φόβος για αποστέρηση σημαντικών ποσοτήτων νερού που ικανοποιούν τις ανάγκες άρδευσης και ύδρευσης.

«Για τον λόγο αυτό η Δημοτική Αρχή και προκειμένου να αποκτήσει πλήρη εικόνα, πραγματοποίησε εξαντλητική διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και με τον Σύλλογο της Τ.Κ. Μοναστηρακίου και κατόπιν όλων αυτών εκφράζει την αντίθεσή της και γνωμοδοτεί αρνητικά ως προς την ανωτέρω Μ.Π.Ε., διότι με την επέκτασή του το έργο αυτό θα αποστερήσει από την Τ.Κ. τη βασική του υδροληψία, που μεταφέρει νερό με ήδη κατασκευασμένο δίκτυο, καλύπτοντας τις ανάγκες του τόσο για άρδευση, όσο και για την ύδρευση λόγω των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπαλής.

Η πρόταση Μπαμπαλή

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος πρότεινε να γνωμοδοτήσουν αρνητικά και να προβούν στη σύνταξη μελέτης για την επέκταση, συντήρηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης - άρδευσης και στην κατασκευής νέου, έτσι ώστε να ικανοποιήσει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες του Μοναστηρακίου από τις πηγές του Αγ. Νικόλαου, που αποτελούν τη μοναδική λύση στο πρόβλημα τόσο της ύδρευσης, όσο και άρδευσης του οικισμού, καθώς δεν υπάρχει άλλη πηγή για να αξιοποιηθεί.

Οι αντιδράσεις

Στη συνεδρίαση βρέθηκαν και δημότες της Τ.Κ. Μοναστηρακίου, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επέκταση του έργου, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε μια λίστα με 369 ονόματα Μοναστηρακιωτών που τέθηκαν κατά της μελέτης.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το εν λόγω έργο, πωλείται στη ΔΕΗ. Όπως έγραψαν τα «Ευρυτανικά Νέα» (αρ. φυλ. 683), το 3% από τα έσοδα που δημιουργούνται, παρακρατούνται από τις υπηρεσίες και οφείλονται στους δικαιούχους κατοίκους του χωριού με τον συμψηφισμό τους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή του σχετικού ρεπορτάζ, που δημοσιεύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2015, ούτε ένα ευρώ δεν είχε αποδοθεί, γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση του βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου, ο οποίος στις 18/12 απέστειλε αναφορά - διαμαρτυρία στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Η απόφαση

Τελικά, η πρόταση του δημάρχου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς ο δημοτικός σύμβουλος, Γεώργιος Τρίκκας, ψήφισε «παρών», ενώ ο κ. Ευάγγελος Κατσιφός μειοψήφησε. Συγκεκριμένα, ο κ. Κατσιφός, αφού αρχικά εξέφρασε την άποψη να αναβληθεί το θέμα και να συζητηθεί σε μεταγενέστερη συνεδρίαση, παρουσία των εκπροσώπων της εταιρείας (πρόταση που είχε γίνει από την ίδια την εταιρεία, αλλά απορρίφθηκε πριν την έναρξη της συνεδρίασης), πρότεινε «ΝΑΙ» στην επένδυση με όρους και προϋποθέσεις, με συμβολαιογραφική πράξη με ρήτρες και εγγυήσεις, με διατήρηση των δικαιωμάτων άρδευσης και με υδροληψία κάτω από τις πηγές.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Μοναστηρακίου, Βασίλειος Τόλης, αφού μίλησε για τις προτάσεις που του εστάλησαν από την εταιρεία, τόνισε πως οι υποσχέσεις της δεν τηρήθηκαν και για τον λόγο αυτό ψήφισε την πρόταση του δημάρχου.